Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Karácsony

Erre figyelj, ha friss halat vásárolnál karácsonyra!

Magyarország éves halfogyasztásának nagyjából 30-35 százalékát teszi ki ez az időszak, szóval jó tisztában lenni azzal, hogy mégis hogyan válasszunk friss halat az ünnepi asztalra akár piacról, vagy a szupermarketből. Karácsonykor sokszor azok is ezt az isteni alapanyagot választják, akik év közben nem túl gyakran fogyasztják.

Ez a statisztika egyébként évről évre javul, hiszen a hazai halfogyasztás éves szinten 6-7 kg/fő/évre tehető. Egyébként a 90-es években ez még 2 kg/fő/év volt, szóval a növekedés szembetűnő. Az EU átlagos 25 kg/fő/évtől még azért jócskán el vagyunk maradva, na de most hagyjuk a statisztikát, és nézzük, milyen aranyszabályok mentén haladva érdemes friss halat választani a karácsinyi menühöz.

Halkereskedők, vagy piaci halárusok

Minden esetben törekedjünk arra, hogy megbízható forrásból szerezzük be. Ha tehetjük, kerüljük a bevásárlóközpontok halas pultjait, hiszem így kisebb eséllyel leszünk „átverés” áldozatai. A legjobb, ha felkeresünk egy halkereskedőt, vagy szétnézünk a helyi piacon. Ezeken a helyeken ugyanis szinte biztos, hogy hozzáértő eladó szolgál ki minket, ráadásul azon túl, hogy tippeket adhat az elkészítésre, másodpercek alatt még konyhakészre is varázsolhatja a kiszemelt halacskánkat.

Vizsgáljuk meg alaposan

A frissesség egyik jellemzője, hogy a hal húsa feszes és ruganyos. Ezt könnyen ellenőrizhetjük úgy, hogy ha megnyomjuk, az rögtön visszaugrik. Azonnal hagyjuk az árus asztalán az uszonyost, ha szemei opálosak, vagy kapultyúja fakó. A friss a hal szemei fényesek és csillogók, kopoltyúja élénkvörös, a pikkelyek pedig épek!

Tárolás

A legjobb, ha vásárlás után azonnal, még frissen feldolgozzuk. Ez persze nem mindig kivitelezhető, ám 1-2 napnál tovább semmiképpen ne tartogassuk! Az ideális tárolási hőmérséklet egyébként 0 és 5 fok között a legideálisabb.

Ha valami oknál fogva mégis mélyhűtött halra esik a választásunk, akkor alaposan vizsgáljuk meg a csomagolását. Ha kevés, vagy félreérthető információt tartalmaz, az már gyanúra adhat okot. Fontos, hogy a mélyhűtött halat az elkészítés előtti éjszakára már tegyük át a sima hűtőbe, így másnap nem kell azon mérgelődni, hogy még fagyos, aminek következtében az egész ünnepi menetrend borulhat.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.