A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Finomfőzelék
Körömpörkölt csülökkel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos
Mákos guba
Tojásos nokedli fejes salátával
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-csirkemell
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus kuglóf
Csupacsokis brownie
Káposztás tészta egyszerűen
Babgulyás
Vadas marha
Hazánkban a tej mellett kisgyermekek és felnőttek körében egyaránt a tojás a másik leggyakoribb allergén. Lássuk, miként kerülhetők el a panaszok!

Az ételallergia tünetei már a szoptatás időszakában jelentkezhetnek. Ennek oka, hogy az anya által fogyasztott ételek bizonyos része az anyatejen keresztül átjut a baba szervezetébe. Épp ezért a pici egészsége érdekében érdemes megfigyelni, hogy a panaszok mely ételek fogyasztását követően jelentkeznek, és a továbbiakban teljesen elhagyni a gyanús élelmiszert.

A tojást 8 hónapos kor után lehet bevezetni a gyermek étrendjébe. A kicsik kezdetben kizárólag friss, jól megfőzött tojássárgáját kapjanak, majd fokozatosan ehetnek a tojásfehérjéből is. Ez az allergiára hajlamos gyermekeknél legalább 2-4 hónappal későbbre halasztandó.

Nyomokban tartalmazhat…

A tojásallergia egyetlen kezelési módja a tojásmentes diéta betartása, ami, különösen a gyermekeknél, sokszor bizony nem könnyű feladat. Tojásfehérje ugyanis számos élelmiszerben található: a pékáruk, a kenyér-, ragu- és tésztafélék, a krémtöltelékek és a fagylaltok egyaránt tartalmazzák. Fontos, hogy a vásárlás során mindig vizsgáljuk meg az adott termék összetevőit. Az alábbi szavak előfordulása esetén az élelmiszer tojásfehérjét is tartalmaz: albumin, tojás (tojássárgája, tojásfehérje, tojáspor, szárított tojás), tojáshelyettesítők, tojáslikőr, globulin, lecitin, lizozim, majonéz, ovalbumin, ovovitelin, tojáshab.

Ötletek a pótlására

A főzés során az ételek sűrítésére tojás helyett használjunk keményítőt vagy burgonyát, de vásárolhatunk tojáspótló port is. Az ételek lazítására rizs, búzadara, tojásmentes zsemlemorzsa, élesztő és szódabikarbóna alkalmazható. Azokon a weboldalakon is érdemes keresgélni, ahol az ételallergiás betegek osztják meg másokkal az általuk kipróbált recepteket.

A tojásra allergiás betegeknél arra is fontos odafigyelni, hogy ritkán a csirkehús fogyasztása után is jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek. A keresztallergia hátterében a kétféle anyag kémiai szerkezetének hasonlósága áll: olyan kicsi a különbség, hogy a szervezet alig vagy egyáltalán nem tud különbséget tenni köztük.

Veszélyes védőoltások

Egyes védőoltások előállításakor a vírust tojásban szaporítják, ezért ezeknél kis mennyiségű tojásfehérje is kerülhet az oltóanyagba. Ez allergiás tünetekhez, súlyosabb esetekben vérnyomáseséshez, fulladáshoz, esetleg halálhoz is vezethet - ilyenek például a sárgaláz vagy az influenza elleni oltások. A 15 hónapos korban kötelező kanyaró-mumpsz-rózsahimlő elleni védőoltás viszont már lassan egy évtizede más technológiával készül, tehát ezt a tojásallergiások is megkaphatják! Mivel a tojásalapú védőoltások nem kötelezőek, ha kimaradnak, akkor sem történik baj.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.