A lengyel eredetű, közepén lyukas péksütemény egyes források szerint már a XVII. században kedvelt volt. A különféle eredettörténetek ugyan eltérnek egymástól, de abban mindenki egyetért, hogy a bagel a feltalálását követően hamar népszerűvé vált.
A bagel tésztája nagyjából megegyezik a többi péksütemény tésztájával. Érdemes magasabb sikértartalmú, úgynevezett kenyérliszttel készíteni, a tésztájába kerülhet egy kevés cukor, pici fűszerrel is ízesíthetjük.
A bagel elkészítésének első sarkalatos pontja, hogy hogyan is lesz lyukas. Két út is áll a készítő előtt, ha szép, kerek, pálcára fűzhető péksüteményt szeretne.
Egyrészt készíthetünk zsemlét, amibe aztán – a fánkhoz hasonlatosan – az ujjunkkal vagy egy fakanál nyelével lyukat ütünk, illetve sodorhatunk egy hosszú kígyót, amelynek két végét ügyesen összedolgozzuk. Bár az első megoldás jóval könnyebbnek tűnik, sajnos igazán mutatós eredményt, csak a második módszerrel kaphatunk. A befúrt luk ugyanis a legtöbb esetben – a tésztában lévő élesztőnek köszönhetően – összezsugorodik, sőt el is tűnik, mire kisül a bagel. A kígyóból készített karika sokkal szebben megőrzi a formáját.
A bagel elkészítése azonban nem csak a közepén trónoló lyuk miatt tér el a megszokott péksüteményekétől, hiszen ez az egyetlen kenyérféle, amit sütés előtt meg is kell – egy picit – főzni.
A bagel készítésénél nagyon észnél kell lennünk, a tepsiknek előkészítve kell várniuk a tésztát, a mézzel vagy cukorral édesített víznek egy nagyobb lábasban már a platnin kell finoman forrnia. S ha minden adott, akkor az elkészített tésztagyűrűk mindkét oldalát egy-egy percet főzzük a vízben, majd óvatosan - hogy a formája megmaradjon – átemeljük a sütőpapírral bélelt tepsire, habart tojással lekenjük és már mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe.
Ha tovább szeretnénk cifrázni, akkor a tojással lekent tésztát megszórhatjuk szezámmaggal, egész mákkal, fekete szezámmaggal, sőt a tésztába tehetünk áfonyát, mazsolát is vagy más, apróra vágott aszalt gyümölcsöt is tehetünk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.