Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Ha az újévi fogadalmak jegyében szeretnénk változatosabb és izgalmasabb munkahelyi tízóraikat és ebédeket csomagolni magunknak és a családunknak, akkor célszerű közelebbi barátságot kötnünk a bagellel.

A lengyel eredetű, közepén lyukas péksütemény egyes források szerint már a XVII. században kedvelt volt. A különféle eredettörténetek ugyan eltérnek egymástól, de abban mindenki egyetért, hogy a bagel a feltalálását követően hamar népszerűvé vált.

A bagel tésztája nagyjából megegyezik a többi péksütemény tésztájával. Érdemes magasabb sikértartalmú, úgynevezett kenyérliszttel készíteni, a tésztájába kerülhet egy kevés cukor, pici fűszerrel is ízesíthetjük.

A bagel elkészítésének első sarkalatos pontja, hogy hogyan is lesz lyukas. Két út is áll a készítő előtt, ha szép, kerek, pálcára fűzhető péksüteményt szeretne.

Egyrészt készíthetünk zsemlét, amibe aztán – a fánkhoz hasonlatosan – az ujjunkkal vagy egy fakanál nyelével lyukat ütünk, illetve sodorhatunk egy hosszú kígyót, amelynek két végét ügyesen összedolgozzuk. Bár az első megoldás jóval könnyebbnek tűnik, sajnos igazán mutatós eredményt, csak a második módszerrel kaphatunk. A befúrt luk ugyanis a legtöbb esetben – a tésztában lévő élesztőnek köszönhetően – összezsugorodik, sőt el is tűnik, mire kisül a bagel. A kígyóból készített karika sokkal szebben megőrzi a formáját.

A bagel elkészítése azonban nem csak a közepén trónoló lyuk miatt tér el a megszokott péksüteményekétől, hiszen ez az egyetlen kenyérféle, amit sütés előtt meg is kell – egy picit – főzni.

A bagel készítésénél nagyon észnél kell lennünk, a tepsiknek előkészítve kell várniuk a tésztát, a mézzel vagy cukorral édesített víznek egy nagyobb lábasban már a platnin kell finoman forrnia. S ha minden adott, akkor az elkészített tésztagyűrűk mindkét oldalát egy-egy percet főzzük a vízben, majd óvatosan - hogy a formája megmaradjon – átemeljük a sütőpapírral bélelt tepsire, habart tojással lekenjük és már mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe.

Ha tovább szeretnénk cifrázni, akkor a tojással lekent tésztát megszórhatjuk szezámmaggal, egész mákkal, fekete szezámmaggal, sőt a tésztába tehetünk áfonyát, mazsolát is vagy más, apróra vágott aszalt gyümölcsöt is tehetünk.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.