A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Nálunk aszalt változata a legnépszerűbb, pedig érdemes kipróbálni nyersen vagy akár lekvárként, desszertként is - különösen most, hogy szezonja van!A legfontosabb tudnivalók a fügéről.

A füge héja leggyakrabban zöld, de kékeslila, barna és fekete fajta is létezik. Vásárláskor ügyelj rá, hogy a gyümölcs kellemes illatot árasszon, héja pedig vékony és ép legyen. Szélvédett, napos helyen a fügefa itthon is hoz termést, sőt, bizonyos fajtái akár az erkélyen, cserépben is nevelhetők. Gyümölcse akkor érett, ha kézzel benyomható.

Származási helye:

A Földközi-tenger partvidékén honos, de nálunk is megterem.

Egészséges, mert...

Kiváló tápanyagforrás, ugyanis rengeteg szénhidrát van a gyümölcsében. Hashajtó és gyulladáscsökkentő hatásáról szintén ismert.

Felhasználása:

Általában nyár végétől késő őszig szüretelhető, hűtőszekrényben tárolható. A fáról leszedve a legízletesebb, de aszalva, befőttként vagy lekvárként szintén finom. Bort és pálinkát is készítenek belőle. Karamellizálva feldobja a fagylaltot, de sütemények alapanyaga is lehet frissen és szárítva egyaránt. Az olaszok a friss fügét félbevágva, hajszálvékonyra szelt füstölt sonkával kínálják - az ínyencek meglocsolják kevés olívaolajjal.

Két gyorsan elkészíthető fügés édesség:

1. Desszertgolyó

Az érett fügéket aprítógépbe tesszük (vagy ledaráljuk), majd a felaprított gyümölcshúst összedolgozzuk annyi narancslekvárral, hogy könnyen formálható masszát kapjunk. Bevizezett kézzel apró golyókat formálunk belőle, és kristály- vagy porcukorba, esetleg jó minőségű kakaóba forgatjuk mindet. Érdemes száradni hagyni legalább egy napig.

2. Fügebonbon

A megmosott fügék szárát eltávolítjuk, és késsel mélyedést vágunk a gyümölcshúsba. Fél-fél diót nyomunk mindegyikbe, majd (kevés vajjal) felolvasztott minőségi étcsokoládéba forgatjuk a bonbonokat.

További fügés finomságok itt >>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.