Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Gyümölcs

Puffadunk tőle? Mennyit ehetünk egy nap? Íme a gyümölcskisokos!

őszi gyümölcssaláta
A szakértők folyton hangsúlyozzák, hogy fogyasszunk minél több szezonális gyümölcsöt. De melyiket válasszuk és mennyit ehetünk egy nap? Íme a válaszok a legfontosabb kérdésekre.
1. Naponta mennyit?

A friss hazai idénygyümölcsöknek magas a vitamintartalmuk, ezért érdemes naponta többször is enni belőlük. A piros színűekben lévő antioxidánsok különösen előnyösek a szervezet számára, míg a sárga-narancssárga színűek A-vitaminból tartalmaznak nagyobb mennyiséget. Ugyanakkor nem árt tudni a következőket! A legkönnyebben emészthető gyümölcseink közé tartozó eper az arra érzékenyeknél allergiát okozhat. A cseresznye is nagyon egészséges, de a fogyasztása után mellékhatásként puffadás jelentkezhet. A savanyúbb meggy a refluxos betegeknek nem javasolt. Az alma és a körte főzve jobban emészthető, mint nyersen. A kiegyensúlyozott táplálkozás elvét követve érdemes minden fajtából fogyasztani.

2. Gyomorégést okozhatnak?

A kellemetlen, maró érzést a túl zsíros, fűszeres ételek fogyasztása mellett valóban okozhatják a gyümölcsök is. Különösen a savas kategóriába tartozókat érdemes kerülni: ilyen a meggy, a narancs vagy a savanyúbb almafajták. Amennyiben nem szeretnél lemondani az említett élelmiszerek fogyasztásáról, a patikában vehetsz olyan, terhesség esetén is szedhető zselésedőanyagot, amely étkezés után bevéve megakadályozza a reflux tüneteinek jelentkezését.

Két étkezés között fogyasszunk gyümölcsöt
Két étkezés között fogyasszunk gyümölcsöt
3. Érdemes gyümölcsnapot tartani?

A bizonyos időközönként, havi 1-2 alkalommal beiktatott gyümölcsnapok segíthetnek a gyomor-bél rendszer méregtelenítésében. A rostdús finomságok tehát jótékony hatással vannak a szervezetre, a gyümölcskúra azonban huzamosabb időn át nem alkalmazható. Gyermekeknél egyáltalán nem javasolt még egy-egy ilyen tehermentesítő nap sem, bizonyos betegségek, tartós gyógyszerszedés esetén pedig csak orvosi javallatra végezhető. Ügyelj rá, hogy ne csak egy-egy kiemelt nap alkalmával, hanem rendszeresen fogyassz gyümölcsöket!

4. Hasfájás, puffadás?

Édes ízüket a gyümölcscukor, más néven fruktóz adja. Egy fruktóz- és egy glükózmolekula együtt alkotja a szacharóz nevű kettős cukrot, melynek lebontását a szervezetben a szacharáz nevű enzim végzi. Vannak, akiknél ez az enzim hiányzik, így náluk a szacharóz fruktózra és glukózra való lebontása sem mehet végbe. Emiatt pedig a fruktóztartalmú ételek fogyasztása után hasfájást, haspuffadást és hasmenést tapasztalnak. A fruktózfelszívódási zavar általános tünete lehet még: étkezések utáni korai teltségérzet, fokozott bélmozgás, ehhez társuló hangjelenségek, bélgázosság, fáradtság, fejfájás, feszültség, frontérzékenység, a koncentrálási képesség csökkenése, izomgörcsök. Magas fruktóztartalmú ételek: alma, birsalma, körte, füge, szőlő, kristálycukor, méz.

A gyümölcsöket mindig két étkezés között vagy közvetlenül evés előtt fogyasszuk. Ellenkező esetben nem hasznosulnak teljesen, és ezáltal kellemetlen erjedéses folyamatokat indítanak el.

HOGYAN MAGOZD ÉS FACSARD KI A SZUPEREGÉSZSÉGES GRÁNÁTALMÁT? KONYHAI TRÜKKÖK!
5 DOLOG, AMIT NEM ÁRT TUDNI A SZILVASZEZON KEZDETÉN >>>
Feszesebb és fiatalabb bőrre vágysz? A szőlő a csodaszer, amit keresel!
Gyógyít és karcsúsít - igazi csodanövény a paradicsom!
Házi gyümölcslevek, villámgyorsan - 4 tuti recepttel!
4 szuper dolog, amit lehet, hogy nem tudtál a meggyről

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.