Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Mákos guba  recept
Mákos guba
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Gyümölcs

3 hasznos tipp, mihez kezdj a savanykás ribizlivel!

Ribizlis túrótorta
Beértek a hazai bokrokon a kellemesen savanykás piros, fekete és fehér bogyók. Szemezgesd le a vitamindús ribizlifürtöket, vagy használd fel egészben!
Dekorálj vele édességeket!

A ribizli jól mutat süteményen, tortán, pudingon , pohárkrémen vagy fagylaltkehely és parfé tetején.

A friss fürtöt szűrőkanálban tartsd gőz fölé egy rövid időre, majd forgasd porcukorba. A jobb tapadás érdekében megnedvesített fürtöket cukorszórással is behavazhatod.

Egész évben lesz mivel díszíteni a desszerteket, ha tartósítasz néhány szép ribizlifürtöt. Főzz sűrűre 1 kg cukrot 5 dl vízzel (akkor jó, ha szálat tudsz belőle húzni), és szűrőkanálon meríts nagy szemű fürtöket a forró szirupba néhány percre. Szitán vagy sűrű rácson elrendezve hagyd kihűlni, majd szórd be vastagon átszitált porcukorral és szárítsd meg a napon tüllel letakarva vagy a langyos sütőben, nyitott ajtó mellett. Végül porcukorral ismételten megszórva csomagold el dobozba.

Tipp: A visszamaradt szirupot ribizlilekvárhoz, -dzsemhez és -zseléhez hasznosíthatod.

Ribizlis túrótorta >>>
Ribizlis túrótorta >>>
Főzd be mag nélküli dzsemnek!

A megmosott és lecsepegtetett ribizlit villával húzd le a kocsányról, főzd szét nagyon kevés (1 kg-onként 1 dl) vízben, majd törd át szitán, és a lecsurgott lét forrald fel literenként 70 dkg cukorral együtt. Közben a szitán visszamaradt sűrűjét egy edényben öntsd fel hideg vízzel. A felszínre úszó héjdarabokat szedd le szűrőkanállal, add a cukros léhez, és főzd kb. 20 percig. A képződő habot szedd le, és a főzés vége felé végezz zselépróbát. A kocsonyásodó masszát forrón töltsd az előkészített üvegekbe, és azonnal zárd le. Nem kell dunsztolni, ha a csavaros vagy csatos üvegeket 5 percre a fejükre állítod.

Tipp: A ribizli nem utóérő, ezért teljesen érett állapotban fogyaszd vagy dolgozd fel. Kivétel a dzsem! Ehhez akkor kell leszedni a fürtöket, amikor a csúcsukon lévő egy-két pici bogyó kissé éretlennek tűnik. Ilyenkor a gyümölcs még sok pektint tartalmaz, ami megkönnyíti a zselésedést.

Töltsd a levét poharadba!

Házi ribizliborhoz 2 kg megmosott érett fürtöt zúzz össze egy 10 l-es uborkás üvegben vagy ép zománcú fazékban. Szórj rá 1 kg cukrot, öntsd fel 4 l hideg vízzel, és keverd át. Letakarva hagyd állni 4-5 napig, majd szűrd le. A sűrűjét mosd át 1-2 l vízzel (mint a dzsemnél), és add a leszűrt léhez. Keverj hozzá 2 kg cukrot, töltsd demizsonba, és „kotyogóra” ledugaszolva hagyd állni langyos helyen 2-3 hétig. Fejtsd át tiszta demizsonba, végül a teljesen letisztult bort töltsd palackokba.

Ribizlis smoothie >>>
Ribizlis smoothie >>>

Tipp: Ribizliből likőrt, valamint üdítő szörpöt és egészséges smoothie-t is készíthetsz.

Ribizlis receptek >>>

Tudtad, hogy az első magyar nyelvű leírás Lippay János Posoni Kert című, 1667-ben megjelent könyvében olvasható a piros ribiszkéről? A szerző szerint az „édes savanyúcska” ízű gyümölcsből az „étkekben sült-alá-való leveket és sásákat [mártásokat] csinálnak, és tortákat töltenek véle”.

Feketeribizlis likőr recept >>>
Ribizliszörp receptek >>>
Ribizlis smoothie recept >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.