Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Gyümölcs

Ribizli: megéri a munkát!

Egyesek szerint túl macerás a fürtök száracskáiról leszedni a kis terméseket, mások viszont nem sajnálják az időt a pikáns, fanyarkás desszertért. Ha számba vesszük az élettani szempontból egyik legértékesebb bogyós gyümölcsünk tulajdonságait, a második csoporthoz fogunk csatlakozni!

A ribizli (népies nevén ribiszke) fehér vagy piros bogyókat termő cserje, a feketeribizlivel közeli rokonságban van. Európa nyugatabbik részén őshonos, a Kárpát-medencétől keletre nem terjedt el. Számos vad változata megtalálható bolygónk északi féltekéjének mérsékelt égövében. A XV. században szerzetesek kezdték termeszteni, aztán a világi földeken is elterjedt az egy-másfél méter magasra növő, júniusban gyümölcsöt hozó cserje. A hazai kertekben a bőtermő gyöngyösi és nagymarosi Fay-féle, valamint a sárgásfehér bogyójú Blanka a leggyakoribb. A nagyobb piacokon ma már többféle import ribizlifajta is kapható.

Fanyar, üde nyári gyümölcs a ribizli
Fanyar, üde nyári gyümölcs a ribizli


Edd egészségedre!

Nagyon gazdag C-vitaminban (régen a skorbut megelőzéséért ették), a benne található A-, B1-, B2-, B6- és E-vitamin is jelentős, kiemelkedő a kálium-, a vas- és a magnéziumtartalma, fontos ásványi anyagai még a nátrium, a kalcium, a foszfor és a mangán. Gyulladásgátló hatású, fokozza a sejtek anyagcseréjét, erősíti a csontokat, a fogakat, az immunrendszert, a hormonháztartást, megnyugtatja az idegeket.

Fehér színű ribizli
Fehér színű ribizli

A ribizli bakteriális eredetű gyomorbántalmak, megfázás, influenza, láz esetén is hatásos, serkenti a nyálképződést, ezért torokszárazság és torokfájás ellen is jó; pektintartalma miatt természetes megoldás székrekedés esetén. Fokozza a sejtanyagcserét, rákmegelőző hatású, és a kemikáliáknál jobb vízhajtó. A ribizliolaj a száraz, érzékeny bőrnek speciális védelmet nyújt.

A ribizli növényi rostban igen gazdag, zsírégető tulajdonsága miatt ajánlott fogyókúrázóknak. Energiatartalma 100 grammban 29 kcal/121 kJ.

A fekete még inkább

Feketeribizli
Feketeribizli

A fehér és a piros bogyóknak enyhébb ízük van, a fekete igen markáns, ezért azt kevésbé szokták nyersen fogyasztani. Még magasabb a C-vitamin-, a kálium- és a vastartalma; 100 gramm érett gyümölcsben 120 mg C-vitamint vehetünk magunkhoz, ami megelőzi a citrusfélék arányszámát! A feketeribizli a pirosnál több fehérjét, zsírt és szénhidrátot tartalmaz. Szörpje az immunrendszert erősítő védőital.

Kúraszerűen fájdalomcsillapító, a pirosnál is jobb meghűlések természetes gyógyszereként. Még magasabb a kalcium- és vastartalma, fogyasztása ezért segít a vörösvértest-képzésben, emeli a hemoglobin-mennyiséget, vashiányos vérszegénység esetén fogyasztása fokozottan ajánlott. A népi gyógyászat régen szívesen ajánlotta ízületi bántalmak (reuma, köszvény) ellen, vérsavasodás, sárgaság és nemi problémák esetén. A szárított leveléből készült tea magas vérnyomás, vesebaj, húgyúti panaszok, herpesz ellen jó. Igazi méregtelenítő.

Keverjetjük más bogyós gyümölccsel is
Keverjetjük más bogyós gyümölccsel is

Mit csináljunk belőle?

A ribizli két-három napig tárolható hűtőszekrényben. Átmosás után tisztítsuk meg a fürtöktől és a kis száracskáktól, majd újból mossuk át folyó vízben! Bár sok embernek túl fanyarkás, a ribizlit a legjobb nyersen fogyasztani, hogy a gyümölcs minden előnyös alkotóelemét változatlan formában vegyük magunkhoz. Kis tálkában, porcukrozva önmagában friss, pikáns desszert. Savai miatt kicsit több cukrot igényel, de fanyarkás íze a jellegzetessége, tehát a túlcukrozást nem ajánljuk! S éppen savai miatt a gyomorégésre hajlamos emberek módjával fogyasszák!

Ribizliből készülhet lekvár, dzsem, zselé, gyümölcslé, gyümölcskocsonya, bólé, szörp, mártás, leves, bor, adható köretként húsokhoz, adalékként fanyar gyümölcslevesekbe, salátákba, tortára...

Akit a magok zavarnak, felhasználás előtt passzírozza át a gyümölcsöt apró szemű szűrőn, hogy csak a leve maradjon meg! Ám megjegyezzük, hogy a magok plusz jótékonyan hatnak a bélműködésre.


Szardíniás-ribizlis saláta

Hozzávalók: 15 dkg ribizli, 1 doboz szardínia, 5 dkg vaj, 2 főtt tojás, 4-5 friss salátalevél, só

Elkészítés: A halat csöpögtessük le, majd törjük össze villával. Adjuk hozzá a megtisztított, megmosott ribizlit, a vajat és a felvágott tojásokat, sózzuk ízlés szerint, majd jól keverjük össze. Hűtőszekrényben tároljuk, salátaleveleken tálaljuk.


Részeg ribizli-eper szósz

Hozzávalók: 70 dkg megtisztított földieper, 35 dkg megtisztított ribizli, 2 dl fehérbor, 20 dkg cukor

Elkészítés: Mossuk meg a földiepret és a ribizlit, az epret vágjuk apróra. A gyümölcsöket tegyük egy főzőedénybe, adjuk hozzá a bort és a cukrot, és jól dolgozzuk el. Állandó keverés mellett forraljuk fel nagy lángon, és passzírozva-kevergetve forraljuk tovább legalább 3 percig. Azonnal töltsük előkészített üvegekbe, zárjuk le, majd 5 percre fordítsuk fejjel lefelé. A kamrában tárolhatjuk, húsok mellé tálaljuk. Piros ribizli helyett fekete használata esetén még pikánsabb a mártás.

Vaddisznódagadó ribizlimártással

Hozzávalók: 80 dkg vaddisznódagadó vagy zsírosabb lapocka, 5 dl húsleves, 1 fej hagyma, 1 evőkanál színes bors, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olívaolaj, 2 db babérlevél, vékony borban áztatott kenderzsineg. A mártáshoz: 40 dkg ribizli, 2 dl víz, 0,5 dl rosé bor, 15 dkg barnacukor

Elkészítés: A megmosott és áttörölt húst egyenletesen szórjuk meg sóval és őrölt színes borssal (legyen benne rózsabors!), majd szorosan göngyöljük fel, és zsineggel jól kötözzük meg. A göngyölt húst helyezzük olajjal kikent tűzálló tálba, szórjunk köré felszeletelt hagymát és babérlevelet, majd öntsük rá a húslevest, és lefedve, előmelegített sütőben közepes lángon süssük körülbelül 3 órán át. Közben készítsük el a mártást: a ribizlit tegyük fel főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi, forráskor adjuk hozzá a barnacukrot, és feloldódásig kevergessük. Öntsük hozzá a rosét, keverjük, vegyük le a tűzről. Ha a hús megpuhult, fedő nélkül pároljuk el a húslevest, majd 10-15 perc pihentetés után szabadítsuk meg a húst a zsinegtől, és vágjuk ujjnyi vastag szeletekre. A mártással megöntözve, burgonyapürével vagy rizzsel tálaljuk.


Ribizlis kocka

Bátrabbak magában is ehetik, de porcukorral meghintve az igazi
Bátrabbak magában is ehetik, de porcukorral meghintve az igazi

Hozzávalók: 30 dkg ribizli, 25 dkg kristálycukor, 18 dkg liszt, 10 dkg vaj, 4 tojás, 6-7 evőkanál tej, 15 dkg darált mandula, 1 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja, vaj, zsemlemorzsa

Elkészítés: A megmosott ribizliből néhány fürtöt tegyünk félre a díszítéshez, a többit szemezzük le. 12 dkg kristálycukrot vajjal keverjünk habosra, adjunk hozzá 2 egész tojást és 2 tojásnak csak a sárgáját, öntsük hozzá a tejet. Ezután a darált mandula, majd apránként a sütőporral elkevert liszt következik, és az egészbe reszeljük bele egy citrom héját. Kenjünk ki vajjal egy tortaformát, szórjunk rá zsemlemorzsát, majd öntsük rá a csomómentes tésztát, azon pedig egyenletesen terítsük el, és nyomkodjuk bele a ribizliszemeket. Előmelegített sütőben 25-30 percig süssük 180 fokon. Közben a megmaradt tojásfehérjéket verjük kemény habbá a maradék cukorral. Amikor a tészta átsült, a cukros tojásfehérje-masszát kenjük rá, és még 15 percre tegyük vissza sütőbe. A végén a szeleteléssel várjuk meg, míg kihűl. Tálaláskor a fürtökkel díszítsük.

További ribizlis receptek >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.