Kísérletező típus lévén, igyekszem a hagyományos recepteket is időről időre új életre kelteni – kicsit vagy nagyon megváltoztatni az összetevőket, kombinálni az ízeket, hogy a maximumot sikerüljön kihozni belőlük. A nyári desszertek igen sokfélék, vannak az egyszerű sütés nélkül készíthetők, mint például a gyümölcsrizs, aztán vannak a gyümölcsben gazdag piték – persze a krémekről, fagylaltokról, sorbet-król sem lehet megfeledkezni! Azon törtem a fejemet, miként is lehetne egyetlen desszertben visszaadni a nyár kedvenceit, hogy az egyszerre legyen gazdag és frissítő.
A szokásos piaci bevásárlótúrán meglepve tapasztaltam, hogy néhány kései sárgabarackfajta még mindig igencsak kedvező áron kapható. Aprószemű, zamatos mindegyik – barackos gombóchoz is tökéletes, most azonban valami máshoz volt kedvem. A nagy lekvárbefőzések valahogy mindig elterelik a figyelmet a sárgabarack számtalan más felhasználásáról, legalábbis nálam gyakran már kevés energia marad az üvegek töltögetése után sárgabarackos desszertek kieszelésére, úgyhogy kapóra jött a kései ajándék.
A jól behűtött gyümölcsrizsnek legalább annyira barátja vagyok, mint a pitéknek – ezúttal ezt a két finomságot igyekeztem egyetlen pitetortává egyesíteni, méghozzá úgy, hogy egy kis csavar is került bele, sovány túró formájában. Így aztán a gyümölccsel gazdagított tejberizs, valamint a túrókrémes torta egyesült ebben a hidegen tálalandó desszertben, amit vékony, ropogós tésztaréteg szegélyez. Gyönyörű magasra nő sütés közben, és tele van nyári finomsággal.
Belátom, nem tartozik a leggyorsabb sütemények közé, de megéri a várakozást – főként, hogy olyan gyönyörűen csillog a teteje, mintha a szikrázó napsütés mosolyogna vissza a jól behűtött szeletekről.
Csillogó sárgabarackos pitetorta – tejberizzsel
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
A tésztához:
15 dkg süteményliszt + 2 evőkanál a nyújtáshoz
10 dkg hideg vaj
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 teáskanál főzőtejszín (10%-os zsírtartalommal)
1 csipet só
A töltelékhez:
50 dkg aprószemű, zamatos sárgabarack
25 dkg krémes, sovány tehéntúró
5 dkg kerekszemű rizs
15 dkg porcukor
1 rúd vanília kikapart magjai
2 db egész tojás szétválasztva + 1 tojásfehérje
1 ½ dl főzőtejszín
1 ½ dl tej
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
A tetejére:
2 evőkanál sárgabaracklekvár
Elkészítés: A tésztához a lisztet átszitálom, a vajjal gyors mozdulatokkal elmorzsolom. Hozzáadom a cukrot, csipet sót, majd a tejszínnel elkevert tojássárgájával omlós tésztává dolgozom. Nem kell sokat gyúrni, épp csak annyira, hogy összeálljon. A tésztát legalább 1 órán át pihentetem frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőszekrényben.
Közben elkészítem a tejberizst. A rizst megmosom, megszárítom, majd csipetnyi sóval, a kimért cukorból 2 evőkanálnyival, valamint a tej és tejszín keverékével, a vaníliamagok hozzáadásával lassú tűzön megfőzöm. Mikor már krémesre főtt, hozzákeverem a citrom reszelt héját, és fedő alatt hagyom még puhulni. A tűzhelyről félrehúzva teljesen kihűtöm.
A sárgabarackokat leforrázom, meghámozom, félbevágom.
Ha a tejberizs kihűlt, a 3 tojásfehérjéből kemény habot verek. Egy másik edényben a 2 tojás sárgáját a maradék cukorral fehéredésig keverem elektromos habverővel, majd hozzáadom a túrót, amivel krémesre keverem. Ezt követően nagykanállal beleforgatom az illatos, vaníliás tejberizst, majd a habbá vert tojásfehérjével lazítom.
A sütőt 165 fokra előmelegítem. A kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt helyezek. A tésztát kevés liszttel egészen vékonyra nyújtom. Lehetőség szerint akkora kerek lapot kell kapni, amivel olyan kényelmesen kibélelhető a forma, hogy még a peremén is túllógjon.
A tésztát óvatosan belehelyezem a formába, ha néhány helyen elszakad, akkor sincs semmi probléma, könnyedén összeilleszthető. Villával megszurkálom az alját és az oldalát, majd belekanalazom a tejberizses tölteléket. A félbevágott barackokat a magházukkal lefelé ráillesztem a töltelék tetejére. Legalább 2 cm maradjon a tortaforma pereme és a töltelék között, mert így tud szépen lassan megemelkedni a sütőben. A tészta túllógó széleit peremszerűen feltekerem.
Egészen mérsékelt tűzön 50-55 percig sütöm. Azért kell lassan sütni, hogy a magas pitetorta minden része tökéletesen átsüljön, a teteje pedig ne égjen meg. Akkor készült el, ha a szélei kissé megpirulnak, a közepe még enyhén rezeg, de már nem folyik.
Rácsra helyezem, a tetejét megkenem a teaszűrőn átszűrt sárgabaracklekvárral. A formában hagyom szobahőmérsékletűre hűlni, majd legalább 2-3 órán át (de lehet egy egész éjszakán át is) hűtőszekrényben pihentetem.
Tálalás előtt ismét megkenem a tetejét a maradék átszűrt baracklekvárral – így kapja meg jellegzetes csillogását.
Kevés sárgabaracklekvárral tálalom. Aki még ennél is jobban akarja fokozni az élvezeteket, tejszínhabot, vaníliafagylaltot is kínálhat mellé.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.