Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mákos guba  recept
Mákos guba
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kánikulában csakis hideg finomságok esnek jól. Igazi nyári desszert a jól megválasztott pitetorta – egyszerre lehet gyümölcsös és kerülhet a közepére valami olyan ínycsiklandó krém, ami feledhetetlenné teszi, ráadásul alaposan behűtve még a forróságot is feledteti.

Kísérletező típus lévén, igyekszem a hagyományos recepteket is időről időre új életre kelteni – kicsit vagy nagyon megváltoztatni az összetevőket, kombinálni az ízeket, hogy a maximumot sikerüljön kihozni belőlük. A nyári desszertek igen sokfélék, vannak az egyszerű sütés nélkül készíthetők, mint például a gyümölcsrizs, aztán vannak a gyümölcsben gazdag piték – persze a krémekről, fagylaltokról, sorbet-król sem lehet megfeledkezni! Azon törtem a fejemet, miként is lehetne egyetlen desszertben visszaadni a nyár kedvenceit, hogy az egyszerre legyen gazdag és frissítő.

 

Sárgabarack, vanília, tejszín, rizs – sok finomság egy nyári desszertben!
Sárgabarack, vanília, tejszín, rizs – sok finomság egy nyári desszertben!

 

A szokásos piaci bevásárlótúrán meglepve tapasztaltam, hogy néhány kései sárgabarackfajta még mindig igencsak kedvező áron kapható. Aprószemű, zamatos mindegyik – barackos gombóchoz is tökéletes, most azonban valami máshoz volt kedvem. A nagy lekvárbefőzések valahogy mindig elterelik a figyelmet a sárgabarack számtalan más felhasználásáról, legalábbis nálam gyakran már kevés energia marad az üvegek töltögetése után sárgabarackos desszertek kieszelésére, úgyhogy kapóra jött a kései ajándék.

A jól behűtött gyümölcsrizsnek legalább annyira barátja vagyok, mint a pitéknek – ezúttal ezt a két finomságot igyekeztem egyetlen pitetortává egyesíteni, méghozzá úgy, hogy egy kis csavar is került bele, sovány túró formájában. Így aztán a gyümölccsel gazdagított tejberizs, valamint a túrókrémes torta egyesült ebben a hidegen tálalandó desszertben, amit vékony, ropogós tésztaréteg szegélyez. Gyönyörű magasra nő sütés közben, és tele van nyári finomsággal.

 

A gyümölcs hámozva, a töltelék összetevői azonos hőmérsékleten készül a pitetortába
A gyümölcs hámozva, a töltelék összetevői azonos hőmérsékleten készül a pitetortába

 

Belátom, nem tartozik a leggyorsabb sütemények közé, de megéri a várakozást – főként, hogy olyan gyönyörűen csillog a teteje, mintha a szikrázó napsütés mosolyogna vissza a jól behűtött szeletekről.

Csillogó sárgabarackos pitetorta – tejberizzsel

 

A vaníliás tejberizs, a krémes túró és a csillogó sárgabarack pompás kombináció!
A vaníliás tejberizs, a krémes túró és a csillogó sárgabarack pompás kombináció!

 

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
A tésztához:
15 dkg süteményliszt + 2 evőkanál a nyújtáshoz
10 dkg hideg vaj
5 dkg porcukor 
1 tojás sárgája
1 teáskanál főzőtejszín (10%-os zsírtartalommal)
1 csipet só
A töltelékhez:
50 dkg aprószemű, zamatos sárgabarack
25 dkg krémes, sovány tehéntúró
5 dkg kerekszemű rizs
15 dkg porcukor
1 rúd vanília kikapart magjai
2 db egész tojás szétválasztva + 1 tojásfehérje
1 ½ dl főzőtejszín
1 ½ dl tej
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
A tetejére:
2 evőkanál sárgabaracklekvár

Elkészítés: A tésztához a lisztet átszitálom, a vajjal gyors mozdulatokkal elmorzsolom. Hozzáadom a cukrot, csipet sót, majd a tejszínnel elkevert tojássárgájával omlós tésztává dolgozom. Nem kell sokat gyúrni, épp csak annyira, hogy összeálljon. A tésztát legalább 1 órán át pihentetem frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőszekrényben.
Közben elkészítem a tejberizst. A rizst megmosom, megszárítom, majd csipetnyi sóval, a kimért cukorból 2 evőkanálnyival, valamint a tej és tejszín keverékével, a vaníliamagok hozzáadásával lassú tűzön megfőzöm. Mikor már krémesre főtt, hozzákeverem a citrom reszelt héját, és fedő alatt hagyom még puhulni. A tűzhelyről félrehúzva teljesen kihűtöm.
A sárgabarackokat leforrázom, meghámozom, félbevágom.
Ha a tejberizs kihűlt, a 3 tojásfehérjéből kemény habot verek. Egy másik edényben a 2 tojás sárgáját a maradék cukorral fehéredésig keverem elektromos habverővel, majd hozzáadom a túrót, amivel krémesre keverem. Ezt követően nagykanállal beleforgatom az illatos, vaníliás tejberizst, majd a habbá vert tojásfehérjével lazítom.
A sütőt 165 fokra előmelegítem. A kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt helyezek. A tésztát kevés liszttel egészen vékonyra nyújtom. Lehetőség szerint akkora kerek lapot kell kapni, amivel olyan kényelmesen kibélelhető a forma, hogy még a peremén is túllógjon.

 

A vékony, magas tésztaréteg rejti a sok finomságot
A vékony, magas tésztaréteg rejti a sok finomságot

 

A tésztát óvatosan belehelyezem a formába, ha néhány helyen elszakad, akkor sincs semmi probléma, könnyedén összeilleszthető. Villával megszurkálom az alját és az oldalát, majd belekanalazom a tejberizses tölteléket. A félbevágott barackokat a magházukkal lefelé ráillesztem a töltelék tetejére. Legalább 2 cm maradjon a tortaforma pereme és a töltelék között, mert így tud szépen lassan megemelkedni a sütőben. A tészta túllógó széleit peremszerűen feltekerem. 
Egészen mérsékelt tűzön 50-55 percig sütöm. Azért kell lassan sütni, hogy a magas pitetorta minden része tökéletesen átsüljön, a teteje pedig ne égjen meg. Akkor készült el, ha a szélei kissé megpirulnak, a közepe még enyhén rezeg, de már nem folyik.

 

A formában érdemes hűlni hagyni!
A formában érdemes hűlni hagyni!

 

Rácsra helyezem, a tetejét megkenem a teaszűrőn átszűrt sárgabaracklekvárral. A formában hagyom szobahőmérsékletűre hűlni, majd legalább 2-3 órán át (de lehet egy egész éjszakán át is) hűtőszekrényben pihentetem. 
Tálalás előtt ismét megkenem a tetejét a maradék átszűrt baracklekvárral – így kapja meg jellegzetes csillogását.

 

Ragyogó napsütés a tányéron – jéghidegen!
Ragyogó napsütés a tányéron – jéghidegen!

 

Kevés sárgabaracklekvárral tálalom. Aki még ennél is jobban akarja fokozni az élvezeteket, tejszínhabot, vaníliafagylaltot is kínálhat mellé.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.