Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A rizs a világ népessége nagy részének alapvető tápláléka, nem véletlen, hogy rendkívüli alapanyag. Számos fajtája létezik, egyike a legősibb táplálékoknak, és bár a kereskedelmi forgalomban alapvetően hosszú és kerek szemű fajtákat különböztetnek meg, ennél lényegesen árnyaltabb a rizspaletta.

Jó ideje nálunk is sokféle kapható, elegendő egy ázsiai fűszereket és élelmiszereket kínáló kereskedésbe vagy nagy élelmiszer-áruházba betévedni, hogy az ember beleszédüljön a rizskavalkádba!

Más fajtákból készül a jó párolt rizsköret, megint másból rizottó, de van olyan, ami kifejezetten töltött zöldségekhez, rakott ételekhez ideális, és akad, amely desszertekhez (pl. gyümölcsrizs, rizskoch) tökéletes.

 

Nyilván mindenkinek megvannak a kedvelt rizzsel készült fogásai, sőt talán kedvenc rizsfajtái is. Bevallom, nálam a Himalája lábainál termő, különleges aromájú basmati rizs nagy kedvenc. A basmati hindi szó, annyit jelent: illat. Ez a hosszúszemű, valóban illatos és szinte légiesen könnyű rizs nemcsak köretként csodás, és az ázsiai fogások gyakori összetevője, de igazi főhőse is lehet egy-egy jól végiggondolt fogásnak. Nemrég fedeztem fel, hogy létezik egy enyhén füstölt típusa is, ami további ínycsiklandó aromával gazdagítja ezt a tapadásra főzés után sem hajlamos fajtát. Olyannyira nagy kedvenc lett a konyhában, hogy ezúttal valóban főszereplővé lépett elő, és egy színes, nagyon ízletes saláta készült belőle.

 

Télen nem egyszerű szezonális hozzávalókból friss salátát készíteni, annyi engedményt tettem ezúttal, hogy a piacon rám mosolygó ragyogó piros kaliforniai paprikát is belecsempésztem. A légiesen könnyű rizshez olyan összetevőket komponáltam, amelyek íze, állaga egyaránt jól kiegészíti egymást. Amolyan fúziós saláta kerekedett az ázsiai rizsből, a zamatos mediterrán vérnarancsból és citromból, valamint fekete olívából.

Lelkes híve vagyok a jól fűszerezett fogásoknak, de igyekszem tartózkodni a túlzásoktól. Ez esetben pedig olyan nagyszerű és aromás alapanyagok álltak rendelkezésre, hogy a són és borson kívül másra nem is volt szükség. Mégis fantasztikus lett a végeredmény!

Egy jó fogásról az első ingereket a látvány váltja ki az emberből – egy színes és ínycsiklandó, gazdag salátának lehet-e ellenállni? A kellemesen füstölt ízt, amely kiegészül az olíva sós aromáival, kompenzálja a vérnarancs enyhén citrusos ízvilága és a paprika édessége, a köztük lévő harmóniát pedig a frissen facsart citrom leve teremti meg.

Ilyenkor sajnálom igazán, hogy sem illatokat, sem kóstolót nem lehet csatolni a bejegyzéshez, hisz a látvány mellett az illatok és ízek árulnak el mindent.

Illatos füstöltrizs-saláta vérnaranccsal

 

Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg füstölt basmati rizs (hagyományos basmati rizsből is készülhet, mindkettő beszerezhető ázsiai fűszerüzletekben, nagyáruházakban)
3 db közepes méretű vérnarancs kifilézve
1 db kisebb méretű piros kaliforniai paprika
10 dkg magozott fekete olívabogyó
1 db nagyobb citrom frissen préselt leve
1 teáskanál olívaolaj
tengeri só, frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés: A rizst alaposan megmosom, szűrőkanálban megszárítom. Az olívaolajat felmelegítem, a rizst átforgatom rajta, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntöm, sózom, borsozom, alacsony lángon, fedő alatt 10-12 perc alatt megpárolom. Közben a narancsokat meghámozom, kifilézem. Ez annyit jelent, hogy éles késsel minden hártyát eltávolítok a gerezdekről, azokat nagyjából 3 részre vágom, az értékes levet felfogom.
Az olívabogyókat hosszában megfelezem, a paprikát nagyjából 1 cm-esre kockázom.
Ha a rizs elkészült, néhány percet hűlni hagyom, majd nagy keverőtálba halmozom. Ráfacsarom a citrom levét, valamint a narancsét is hozzáadom. Az előkészített narancsfiléket, olívát, paprikát is a tálba teszem, óvatosan, de határozott mozdulatokkal összekeverem. Ha szükséges, kevés sóval, borssal tovább ízesítem.

Ez a saláta akár langyosan is fogyasztható, de 1 órát a hűtőszekrényben érlelve bontakoznak ki igazán az ízek.

Előételként, könnyű ebéd- vagy vacsorafogásként is ideális.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.