Jó ideje nálunk is sokféle kapható, elegendő egy ázsiai fűszereket és élelmiszereket kínáló kereskedésbe vagy nagy élelmiszer-áruházba betévedni, hogy az ember beleszédüljön a rizskavalkádba!
Más fajtákból készül a jó párolt rizsköret, megint másból rizottó, de van olyan, ami kifejezetten töltött zöldségekhez, rakott ételekhez ideális, és akad, amely desszertekhez (pl. gyümölcsrizs, rizskoch) tökéletes.
Nyilván mindenkinek megvannak a kedvelt rizzsel készült fogásai, sőt talán kedvenc rizsfajtái is. Bevallom, nálam a Himalája lábainál termő, különleges aromájú basmati rizs nagy kedvenc. A basmati hindi szó, annyit jelent: illat. Ez a hosszúszemű, valóban illatos és szinte légiesen könnyű rizs nemcsak köretként csodás, és az ázsiai fogások gyakori összetevője, de igazi főhőse is lehet egy-egy jól végiggondolt fogásnak. Nemrég fedeztem fel, hogy létezik egy enyhén füstölt típusa is, ami további ínycsiklandó aromával gazdagítja ezt a tapadásra főzés után sem hajlamos fajtát. Olyannyira nagy kedvenc lett a konyhában, hogy ezúttal valóban főszereplővé lépett elő, és egy színes, nagyon ízletes saláta készült belőle.
Télen nem egyszerű szezonális hozzávalókból friss salátát készíteni, annyi engedményt tettem ezúttal, hogy a piacon rám mosolygó ragyogó piros kaliforniai paprikát is belecsempésztem. A légiesen könnyű rizshez olyan összetevőket komponáltam, amelyek íze, állaga egyaránt jól kiegészíti egymást. Amolyan fúziós saláta kerekedett az ázsiai rizsből, a zamatos mediterrán vérnarancsból és citromból, valamint fekete olívából.
Lelkes híve vagyok a jól fűszerezett fogásoknak, de igyekszem tartózkodni a túlzásoktól. Ez esetben pedig olyan nagyszerű és aromás alapanyagok álltak rendelkezésre, hogy a són és borson kívül másra nem is volt szükség. Mégis fantasztikus lett a végeredmény!
Egy jó fogásról az első ingereket a látvány váltja ki az emberből – egy színes és ínycsiklandó, gazdag salátának lehet-e ellenállni? A kellemesen füstölt ízt, amely kiegészül az olíva sós aromáival, kompenzálja a vérnarancs enyhén citrusos ízvilága és a paprika édessége, a köztük lévő harmóniát pedig a frissen facsart citrom leve teremti meg.
Ilyenkor sajnálom igazán, hogy sem illatokat, sem kóstolót nem lehet csatolni a bejegyzéshez, hisz a látvány mellett az illatok és ízek árulnak el mindent.
Illatos füstöltrizs-saláta vérnaranccsal
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg füstölt basmati rizs (hagyományos basmati rizsből is készülhet, mindkettő beszerezhető ázsiai fűszerüzletekben, nagyáruházakban)
3 db közepes méretű vérnarancs kifilézve
1 db kisebb méretű piros kaliforniai paprika
10 dkg magozott fekete olívabogyó
1 db nagyobb citrom frissen préselt leve
1 teáskanál olívaolaj
tengeri só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés: A rizst alaposan megmosom, szűrőkanálban megszárítom. Az olívaolajat felmelegítem, a rizst átforgatom rajta, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntöm, sózom, borsozom, alacsony lángon, fedő alatt 10-12 perc alatt megpárolom. Közben a narancsokat meghámozom, kifilézem. Ez annyit jelent, hogy éles késsel minden hártyát eltávolítok a gerezdekről, azokat nagyjából 3 részre vágom, az értékes levet felfogom.
Az olívabogyókat hosszában megfelezem, a paprikát nagyjából 1 cm-esre kockázom.
Ha a rizs elkészült, néhány percet hűlni hagyom, majd nagy keverőtálba halmozom. Ráfacsarom a citrom levét, valamint a narancsét is hozzáadom. Az előkészített narancsfiléket, olívát, paprikát is a tálba teszem, óvatosan, de határozott mozdulatokkal összekeverem. Ha szükséges, kevés sóval, borssal tovább ízesítem.
Ez a saláta akár langyosan is fogyasztható, de 1 órát a hűtőszekrényben érlelve bontakoznak ki igazán az ízek.
Előételként, könnyű ebéd- vagy vacsorafogásként is ideális.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.