Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Puncstorta  recept
Puncstorta
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Ha beköszönt az augusztus, egyre több fajta kékszilva érik tökéletesre. A szezon szerencsés esetben, a jó időnek köszönhetően egész hónapban, sőt még tovább is tart.

Az első, nap érlelte, hamvas és liláskék gyümölcsök számomra valahogy hozzátartoznak a nyári otthonos, ismerős ízek életre keltéséhez.

 

A rostokban gazdag szilva egyike a legjobb süteménybe tölthető gyümölcsöknek
A rostokban gazdag szilva egyike a legjobb süteménybe tölthető gyümölcsöknek

 

Ki gombócba (esetleg a Padlás című musical örökbecsű szilvás gombócról szóló dalát énekelgetve a gömbölyítés közben), ki rétesbe, lepénybe foglalná – nálam a szilvás pite egyike azon megunhatatlan családi süteményeknek, amely nemcsak nagy népszerűségnek örvend, de kihívást is jelent újra meg újra változatosan elkészíteni.

Mindig izgalmas foglalatosság a megszokott süteményeket újrafogalmazni – vagy a tészta, vagy a töltelék gazdagodik, alakul, és valódi örömforrás aztán egy-egy kombinációt beilleszteni a repertoár standard darabjai közé.

Most olyan pitét sütöttem, amely ízeiben egyszerre nagyon ismerős, ugyanakkor a pirított mogyoró és a szilva együttesének köszönhetően nem csupán intenzívebb és aromásabb, de egészen különleges is lett a desszert.

 

A mogyoró forró sütőben 5 perc alatt pirult tökéletesre, a szilva előkészítése sem tartott sokáig
A mogyoró forró sütőben 5 perc alatt pirult tökéletesre, a szilva előkészítése sem tartott sokáig

 

A zamatos szilva szinte áhítozik egy leheletnyi fahéj társaságára, a ropogós tészta pedig a pite tetején kis falatokban sült egésszé, benne néhány durvára vágott mogyoródarab is remek helyet talált magának. A szilvát azonban homogén krémmé alakítottam, hogy az egyetlen szeletben élvezhető ízek és struktúrák is kiegészítsék egymást.

Néha kifejezetten jólesik klasszikusokat tálalni új ritmusban, felidézve a gyerekkori nyarak hangulatát, a kertben elköltött uzsonnákat – és persze azokat a zamatokat, amelyek bármilyen átalakuláson esnek is át, valahogy a kellemes otthonosság érzésével kísérik az embert.

Az elkészítése nem igényel különösebb ügyességet, kihívást mindössze a várakozással töltött idő jelent – ez a pite ugyanis hidegen az igazi. Egy kevés mézzel gazdagított joghurt pedig valóságos csodát tesz vele!

Szilvapite pirított mogyoróval

 

Szilvakrémes pite - hidegen szeletelve
Szilvakrémes pite - hidegen szeletelve

 

Hozzávalók (15 X 22 cm-es tepsihez):

A tésztához:
20 dkg süteményliszt
3 dkg őrölt, pirított mogyoró
12 dkg hideg vaj
7 dkg porcukor
1 tojássárgája
2 teáskanál habtejszín
1 csipet só
6-8 db durvára vágott, pirított mogyoró

A töltelékhez:
½ kg kékszilva
5 dkg kristálycukor
1 csapott mokkáskanál fahéj
2 teáskanál kukoricakeményítő
5 dkg őrölt, pirított mogyoró
3 dkg porcukor

A tálaláshoz:
vaníliával kevert porcukor + ízlés szerint több-kevesebb mézzel csorgatott görögjoghurt

Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a porcukrot, a sót, a mogyorót, majd apró kockákra vágva a hideg vajat. Ujjbeggyel gyorsan elmorzsolom a hozzávalókat. A tojássárgáját a tejszínnel elkeverem, a tésztához dolgozom. Kis gombóccá formálva, frissen tartó fóliába csomagolva ½ órára hűtőszekrénybe teszem.

Közben elkészítem a tölteléket. A szilvákat kimagozom, negyedekre vágom, a kristálycukorral lábosba rakosgatom, és 4-5 perc alatt kissé összefőzöm. Lehúzom a tűzhelyről, rúdmixerrel pépesítem. A keményítőt 2 teáskanál hideg vízzel elkeverem, a szilvapüréhez adom, visszahelyezem a tűzhelyre, egyet forralok rajta. Hűlni hagyom.

A sütőt 175 fokra előmelegítem, a kis tepsit sütőpapírral bélelem.

A pihentetett tésztát 2/3 – 1/3 arányban kettéveszem. A nagyobb tésztarészt akkorára nyújtom, hogy a tepsi oldalaira is kényelmesen jusson belőle. 5 dkg őrölt, pirított mogyorót elkeverek 3 dkg porcukorral. A keverék felével megszórom a tepsibe terített tésztalapot, majd elosztom rajta a szilvatölteléket. A tetejét meghintem a maradék mogyoróőrleménnyel, a félretett tésztából pedig ujjpercnyi darabokat csipkedek, amellyel beborítom a tepsi teljes felületét. A félretett egész mogyorószemeket gorombára vágom, megszórom vele a rusztikus fedelű pitét. 30-35 perc aranyszínűre sütöm. A tepsiben hagyom hűlni.

 

Közvetlenül a sütőből – egyelőre porcukorréteg nélkül
Közvetlenül a sütőből – egyelőre porcukorréteg nélkül

 

Hidegen 6 X 6 cm-es kockákra szeletelve tálalom – kis tálakba sűrű, görögjoghurtot szedek, meglocsolom egy kevés akácmézzel, a pitéhez kínálom.

 

A mézes görögjoghurt csodákat tesz a pitével!
A mézes görögjoghurt csodákat tesz a pitével!

 

Ha marad még türelem, érdemes a hűtőszekrényben pihentetni a pitét – másnap talán még zamatosabb, de csak ritkán van esély arra, hogy kibírja addig. Nagyobb család számára természetesen a tepsi mérete és a mennyiségek is duplázhatók!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.