Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A rövidebb-hosszabb történetek mesélése szerves részét képezi a társasági eseményeknek, nyuszikáról, a cukrászdáról és a répatortáról sokféleképp ismert vicc szinte mindenki repertoárjában szerepel – ha másként nem, emlékfoszlányokban, középpontban ezzel a kitűnő desszerttel.

A répatorta cukrászdák, teázók és kávéházak igen kedvelt süteménye. Egyike azon desszerteknek, amivel a sárgarépát bárki megszerettetheti kis- vagy nagykorú családtagjaival, vendégeivel. Egyszerűen elkészíthető, a sütéssel még csak mostanában ismerkedők éppúgy sikert arathatnak vele, mint a tapasztaltak. Az is biztosra vehető, hogy a jó répatorta tésztája sosem száraz, és lényege a benne rejlő hozzávalók jól megválasztott kombinációjában rejlik.

 

A torta díszítését sárgarépaszalagok is alkothatják
A torta díszítését sárgarépaszalagok is alkothatják

 

Az eredetileg a német ajkú észak-svájci Aargau kantonból származó Rüeblitorte (a Rüebli vagy más területeken: Rübli sárgarépát, karottát jelent) számtalan variációja közkedvelt világszerte. A diófélék hozzáadásával gazdagított kevert tészta fontos összetevője a sárgarépa, amelynek kellemesen puha állagát, valamint színét köszönheti. A tökéletes eredmény érdekében mindenképp érdemes édes karottát választani a készítéshez.

Az esetek többségében marcipán vagy krémsajtbevonat fedi a tortát, sőt marcipánrépák is kerülhetnek a tetejére – cukrászok és háziasszonyok kedve, ízlése, ügyessége és fantáziája természetesen még számos más megoldást is előnyben részesíthet.

Habliliom Könnyed Konyhájában is népszerű a répatorta, különösen tavasszal!

 

A hozzávalók nagyrészt már előkészítve!
A hozzávalók nagyrészt már előkészítve!

 

A hangsúly feltétlenül a tésztára esik: némi kardamom és szerecsendió is gazdagítja, hovatovább a narancsszínért és az ízek harmóniájáért kevés frissen préselt narancs is felelős. Az állaga szaftos és puha – másnap is tökéletes, borításként pedig rusztikus citrusmázat kap a torta.

Igazi tavaszi finomság, amelyet a játékos tálalás is érdekessé tesz.

Fűszeres répatorta

 

Az egyszerűen elkészíthető desszert csinos masnikkal tálalva
Az egyszerűen elkészíthető desszert csinos masnikkal tálalva

 

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortaformához:
2 egész tojás
10 dkg enyhén pirított, darált dió
10 dkg frissen reszelt sárgarépa (édes karotta)
12 ½ dkg barna nádcukor
1 dl frissen préselt narancslé
10 dkg olvasztott vaj + 1 dkg kemény vaj a sütőformához
15 dkg rétesliszt
½ csomag sütőpor (6 gr)
½ teáskanál őrölt kardamom
¼ teáskanál reszelt szerecsendió

A bevonathoz:
10 dkg átszitált porcukor
1 db kisebb (vagy ½ nagyobb) citrom frissen préselt leve

A díszítéshez:
1 db közepes méretű sárgarépa

Elkészítés: A tortaforma peremét 1 dkg kemény vajjal alaposan kikenem, az aljára sütőpapírt helyezek.

A vajat felolvasztom, amíg a többi hozzávalót előkészítem, hűlni hagyom. A diót finomra darálom, zsiradék nélküli serpenyőben enyhén megpirítom. 1-2 narancs levét kipréselem. A sárgarépát apróra reszelem, a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A cukrot a tojások sárgájával és a kissé kihűlt olvasztott vajjal elektromos habverő segítségével 4-5 perc alatt habosra keverem. Folyamatos keverés mellett hozzáadom a narancslevet, majd a diót, lisztet és a fűszereket, ezután a finomra reszelt sárgarépa következik. A fehérjehabot hablapát segítségével dolgozom a tésztába.

 

Már melegszik a sütő…
Már melegszik a sütő…

 

A sütőt 175 fokra előmelegítem. A tésztát egyenletesen elosztom az előkészített tortaformában. 40-45 perc alatt aranyszínűre sütöm a tortát – akkor van kész, ha a beleszúrt hústűre már nem tapad a tészta.

A kész tortát sütőpapírral fedett rácsra borítom úgy, hogy az egyenletes felszínű alsó része kerüljön felülre. A tészta saját súlyától a kissé megemelkedett felső rész is kiegyenlítődik.
Amíg hűl, elkészítem a cukormázat. A porcukrot kis tálba szitálom, hozzáfacsarom a citrom levét és krémes állagúvá keverem.

 

A krémes mázzal könnyen elkészíthető a rusztikus bevonat
A krémes mázzal könnyen elkészíthető a rusztikus bevonat

 

A már kihűlt tészta tetejére halmozom, és hagyom, hogy egyenetlenül lefolyjon a szélein. A máz gyorsan szilárdul, így amint a bevonással végezte, egy szép egészséges sárgarépát meghámozok, majd a zöldséghámozóval vékony szeleteket vágok belőle. Az így kapott szalagok egy részéből tetszőleges kompozíciót formálok a torta közepére.

 

Néhány perc alatt elnyeri végső formáját
Néhány perc alatt elnyeri végső formáját

 

A maradékból kis masnikat hajtogatok, amelyeket fogvájóval tartok egyben. Ez a művelet el is maradhat. Aki még édesebben fogyasztaná, extraporciónyi porcukorral is megszórhatja, és a sárgarépa-dekorációt is elhagyhatja.

 

Ha valaki egy kevés procukorfátylat is óhajtana…
Ha valaki egy kevés porcukorfátylat is óhajtana…

 

A pirított dió, a kardamom és szerecsendió, valamint a narancs és sárgarépa aromái remek társaságot alkotnak ebben az egyszerűen elkészíthető, különlegesen szaftos tortában.

 

Szeletnyi tavasz?
Szeletnyi tavasz?

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.