Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Praktikus

Nevelj te is növényt a zöldséghulladékból! Spórolsz és még a lakás is zöldebb lesz

Az avokádómagból szép növényeink lehetnek /Fotó: Shutterstock
A növények nemcsak széppé teszik a lakásunkat, de tisztítják a levegőt, sőt a hangulatunkra is jó hatással vannak. Az otthonunkat azonban a dísznövényeken kívül mással, gyógy- és fűszernövényekkel is zöldíthetjük, de van a vásárlásnak egy sokkal olcsóbb, sőt környezetbarát alternatívája is!

Rengeteg élelmiszer végzi a kukában. Nemcsak a lejárt szavatosságú vagy romlott ételeket dobjuk ki, hanem sok olyasmit is, ami „megmenthető" lenne. A zöldségek és gyümölcsök egyes részei (magház, szárak, héj) nem minden esetben fogyaszthatóak, de ezeket is fel lehet használni. Készíthetünk belőlük alaplét, ízesíthetjük ezekkel a húsleveseket, de a kuka helyett kerülhetnének a komposztba is, hiszen a banánhéj is jó példa arra, ezek a hulladékok milyen jól felhasználhatók a kertben.

Az avokádómagból szép növényeink lehetnek /Fotó: Shutterstock
Az avokádómagból szép növényeink lehetnek /Fotó: Shutterstock

Hulladékból szobanövény

Egyes zöldségek kiválóan alkalmasak arra, hogy szobanövényt neveljünk belőlük. Ha valaki szeretne biztosra menni, akkor kezdjen hagymafélékkel, ugyanis ezeket lehet a legkönnyebben újratermeszteni. A hagymák így nemcsak színt csempésznek a konyhaablakba, de egy kis pénzt is spórolhatunk, ha nem a boltban vesszük meg a zöldséget, hanem a saját „kertükben" szüretelünk.

Az újhagymát is újrahajtathatjuk /Fotó: Shutterstock
Az újhagymát is újrahajtathatjuk /Fotó: Shutterstock

Új- vagy póréhagyma

Az új- vagy póréhagyma hajtatásához a növény legalsó részére lesz szükségünk, pontosabban az aljától számítva egy 8-12 centiméteres darabra. Ezeket a hagymaszárakat helyezzük egy üvegpohárba, töltsünk bele vizet és tegyük napos, meleg helyre. Arra figyeljünk, hogy a szárak teteje ne kerüljön víz alá. Nem kell sok víz a hajtatáshoz, elég három-négy centi magasan megtölteni a poharat és párnaponta lecserélni friss vízre.

Az új gyökerek egy-két hét után megjelennek, és ezzel párhuzamosan a hagymaszár felső része is nőni kezd. Hagyhatjuk vízben is, de ha megjelentek az új gyökerek, akkor sor kerülhet a földbe ültetésre is.

A céklát is könnyen újratermeszthetjük /Fotó: Shutterstock
A céklát is könnyen újratermeszthetjük /Fotó: Shutterstock

Cékla

A cékla rendkívül egészséges, sőt sokak szerint csodazöldség, melynek nemcsak a „húsa", hanem a levele is ehető. Egy kis odafigyeléssel pedig mi magunk is megtermeszthetjük a salátánkba kerülő piros-zöld leveleket.

A hajtatáshoz olyan céklára lesz szükség, amelynek meghagyták a leveleit, vagy a szár egy részét. A céklát ezután „skalpoljuk meg", tegyük a levágott darabot egy tálka vízbe, de ügyeljünk rá, hogy ne lepje el teljesen. A növény várhatóan egy-két héten belül növekedésnek indul, és egymás után hozza majd a friss és finom céklaleveleket. Folyamatosan ellenőrizzük, hogy van-e alatta víz. Ha már sok levelet hozott, akkor akárcsak az újhagymát, ezt is kiültethetjük.

Az avokádómagból saját fánk lehet /Fotó: Shutterstock
Az avokádómagból saját fánk lehet /Fotó: Shutterstock

Avokádó

Kétségtelenül az avokádó a legnépszerűbb szobanövény-alapanyag. Az internetre feltöltött megannyi videó alapján egyszerűnek tűnik a vele való munka, ám közel sem garantált a sikerélmény. Az avokádó gyökereztetése és hajtatása ugyanis kényes, sőt macerás, és lehet, hogy az első egy-két alkalommal nem is járunk sikerrel – olvasható a Life cikkében.

A portál szerint a magot óvatosan távolítsuk el a gyümölcsből, és semmiképpen se vágjuk bele a kést, mint ahogy azt sok főzőműsorban láthatjuk. Ahhoz, hogy sikerrel járjunk, érdemes sértetlenül hagyni a magot. Ha kiszabadítottuk, mossuk le róla a maradék avokádóhúst és távolítsuk el a magon lévő vékony, barna réteget.

Ezután nedvesítsünk be egy-két kocka papírtörlőt, csomagoljuk ebbe a magot, helyezzük egy műanyag zacskóba vagy edénybe és jól zárjuk le. Ezzel érhetjük el a megfelelő páratartalmat, amelyben a mag szárat hajt majd. A „csomagot" ezután tegyük félre, ugyanis kettő-négy hét is kellhet neki ahhoz, hogy gyökeret eresszen. Ezután tehetjük csak vízbe, de ügyeljünk arra, hogy csak a gyökér érjen a vízbe, a mag ne.

A szárzellerből is lehet saját növényünk /Fotó: Shutterstock
A szárzellerből is lehet saját növényünk /Fotó: Shutterstock

Szárzeller

Szintén egyszerű hajtatni a szárzellert, mely ráadásul az egyik legegészségesebb zöldség. Nemcsak a diétázóknak érdemes fogyasztaniuk, ugyanis bárki élvezheti jótékony hatását. Vízhajtó, sőt sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, magas víztartalma miatt pedig a nyári melegben folyadékpótlásra is alkalmas.

A szárzeller alját többnyire kidobjuk, pedig könnyen újraterem belőle a növény. A csokorban árult növény aljából vágjunk le 6-8 centit, és ezt tegyük egy tálka vízbe. Használjunk üvegedényt, ugyanis fontos, hogy a növényt minél több napfény érje, ezért helyezzük világos helyre. A szárzeller egy-két napon belül új hajtást hoz és megjelennek rajta az apró levelek, melyek belekerülhetnek levesekbe, salátákba. Az ültetésig várjuk meg, amíg kibújnak a gyökerek.

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.