Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Húsvét

Íme Jamie Oliver angol húsvéti zsömléje - ezt ki kell próbálnod idén!

Minden országnak megvannak a saját húsvéti hagyományai, mindenhol mást és máskor fogyasztanak a legnagyobb keresztény ünnepen. Az angolok, kalács helyett, "hot cross bun"-t, azaz "forró keresztes zsemlét" fogyasztanak ilyenkor - íme a Jamie Oliver-féle tuti recept!

Az angolok húsvéti kelt tésztája, a hot cross bun mutatós és finom választás lehet, ha már unjuk a kalácsot. A zsemlék édes, sűrű kelt tésztájában nagyobb mennyiségű aszalt gyümölcsöt szokás elrejteni, de ha valaki nem szereti a mazsolát, vagy csak nem vágyik aszalt gyümölcsre a tésztában, akkor nyugodtan készítheti anélkül, vagy akár egy kevés csokicseppel, tört csonthéjasokkal is pótolhatja. A formát és a textúrát megtartva, nyugodtan kikísérletezhetjük a hot cross bun sós változatát is, amelybe a zöldfűszerek mellett akár apróra vágott sonkát is tehetünk. A most következő recept Jamie Oliver receptoldaláról származik, ő így készíti ezt a klasszikust, gyanús, hogy tökéletes - érdemes kipróbálni!

Az angolok kedvenc húsvéti kelt kalácsa, tulajdonképpen egy zsemle,  a hot cross bun (Fotó: Shutterstock)
Az angolok kedvenc húsvéti kelt kalácsa, tulajdonképpen egy zsemle, a hot cross bun (Fotó: Shutterstock)

Hozzávalók az aNGOL HÚSVÉTI ZSÖMLÉHEZ:

(ez a mennyiség 16 darabra elegendő)

5 dl tej + 2 ek
1 dl olaj + a tepsihez
15 dkg kristálycukor
4 dkg friss élesztő
75 dkg liszt + a nyújtáshoz
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor
1 csipet só
1 tk őrölt fahéj
10 dkg mazsola
1 db tojásfehérje
A mázhoz:
2 db tojásfehérje
15-20 dkg porcukor

Elkészítése:

  1. Lábasba öntjük a fél liter tejet és az 1 deci olajat. Beleszórunk 10 dkg cukrot, és állandó kevergetés mellett felmelegítjük. Mielőtt felforrna, lehúzzuk a tűzről, és 30 percig pihentetjük. Hagyjuk langyosra hűlni.
  2. Belemorzsoljuk az élesztőt, beleszitáluk 60 dkg lisztet és jól összedolgozzuk. Lefedve, meleg helyen 30 percig kelesztjük. Azután beledolgozzuk a szódabikarbónával, sütőporral és sóval elkevert maradék 15 deka lisztet is. Letakarjuk, félretesszük.
  3. A fahéjat összekeverjük a maradék 5 deka cukorral.
  4. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, rászórjuk a fahéjas cukrot és a megmosott, lecsöpögtetett mazsola harmadát. Félbe hajtjuk, majd ismét kinyújtjuk. A műveletet még kétszer megismételjük.
  5. A tésztát 16 egyenlő részre osztjuk, és mindből cipót formázunk. A bucikat kiolajozott tepsiben elrendezzük, és lefedve további 30 percig kelesztjük.
  6. Megkenjük a tetejüket a 2 ek tejjel, és a 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Kivesszük, hagyjuk a sütiket kihűlni a tepsiben.
  7. A tojásfehérjéből és a porcukorból sűrű krémet keverünk. Habzsákba töltjük, kereszt alakban nyomunk belőle a sütemények tetejére, majd hagyjuk megszilárdulni.
  8. Az édes zsemléket félbevágva vajjal vagy lekvárral kínáljuk.
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.