Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Húsvét

Miből van a csokinyuszi?

csokinyuszi
Itt a húsvéti csokinyuszik szezonja. Ám többségünk nincs tisztában a valódi csokoládé és a kakaós massza közötti különbségekkel. Érdemes megnéznünk a címkén, mely alapanyagokból készült a termék, s valóban csokoládét kapunk-e a pénzünkért.
A kulcsszó: kakaóvaj

A húsvéti figurák kínálata bőséges. A választék széles, számos fajtából választhatunk. A termékpalettát tejbevonóból (kakaós masszából) formázott figurák és minőségi tejcsokoládé-figurák alkotják. A csokoládéfigurák becsült gyártási összmennyisége Magyarországon közel 7 ezer tonna, és a húsvéti csokik és cukorkák forgalma évről évre dinamikusan nő. Bár még mindig meghatározó a tejbevonóból gyártott olcsó termékek aránya, folyamatosan nő a valódi, tiszta csokoládéból gyártott értékesebb figurák forgalma.

A csokoládé szigorú nemzetközi szabvány szerint készül, legdrágább alkotóeleme a kakaóvaj. A tejbevonóból, vagyis kakaós masszából készült termékek esetén a kakaóvajat más, olcsóbb növényi zsírokkal helyettesítik. Ezért fordulhat elő az, hogy az értékes kakaóvajat tartalmazó csokinyuszi magasabb áron kapható, mint egy ugyanolyan méretű tejbevonóból készült termék.

Kizárólag a csokoládéból készült figurák tartalmaznak kakaóvajat. Ez az összetevő tartalmazza az illatanyagokat, mindazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek a tejbevonóból készült termékekben nincsenek meg.

A csokoládé fajtái

A három nagy testvér a fehércsokoládé, a tejcsokoládé és az étcsokoládé. Az étcsokoládéról az utóbbi években bebizonyosodott, hogy kifejezetten egészséges, magas antioxidáns-tartalma miatt. Állítólag még a fogakat is védi, sőt még a szív- és érrendszer karbantartására is alkalmas. Mitöbb: javítja a kognitív teljesítményt, endorfint szabadít fel a szervezetben, magnéziumban is gazdag.

A fehércsokoládéban - amit először 1955-ben állítottak elő - sok-sok (nagyjából 35-40% ) kakaóvaj található, viszont kakaópor nincs benne.

A tejcsokoládé - amely talán a legelterjedtebb - nagyjából 25%-35% közötti kakaótartalommal bír.

55-75 % között található az a mezsgye, ami a földi halandók számára a leginkább kedvelhető étcsokoládét eredményezi. Ebben az állapotában még több kocka fogyasztása is lehetséges. Nem keserű, a termőterületre jellemző aromák jól kiérezhetőek belőle.

Aztán persze vannak, akik a 99-100%-os ét- vagy inkább keserűcsokoládékat kedvelik, de ők vannak kevesebben.

A kakaó és csokoládé helye a napi étrendben

A kakaópor és a csokoládé fogyasztása növeli az antioxidáns hatóanyagok bevitelét. Fontos, hogy értelmesen alkalmazzuk-együk, hiszen semmiképpen nem lehet egyetérteni a csokoládé mértéktelen fogyasztásával. A táplálkozásnál az ördög a mennyiségekben rejlik, a túlságosan sok ugyanolyan hátrányos, mint a túlságosan kevés. Arányos mennyiségben a kakaópor, a kakaó felhasználásával készült termékek, a csokoládé örömet szerző és egyben az egészséget előmozdító tényező, nem fenyeget az elhízás veszélyével.

Táplálkozástudományi szempontból a több kakaómassza és kakaóvaj, az értékes fehérje, ásványi anyagok, valamint a cukrok és a keményítők adják meg a táplálkozás-élettani értékelés alapját a kakaóval készült termékeknél. Ehhez járulnak az ízanyagok, a szerves savak, a theobromin, a koffein és további olyan vegyületek, amelyek biológiai jelentőségét közelmúltban ismerték fel, és amelyek kutatása ezekben a termékekben hónapról hónapra új eredményeket hoz.

- testhőmérsékleten olvad
- zsírban oldódó vitaminokat tartalmaz (A, D)
- ásványi anyagokat tartalmaz (pl. réz)
- antioxidánsokat tartalmaz
- mérsékelten élénkítő hatású

Csokoládéfigurák története Magyarországon

A csokoládéfigurák hazai gyártásának története a múlt évszázad 30-as éveire nyúlik vissza. Hiteles források szerint Stühmer Frigyes, a legnagyobb budapesti csokoládégyár megalapítója kezdte el az akkor még kézi formázású és csomagolású csokoládéfigurák gyártását 1934-ben. Ezek a porcelánszerű bevonattal ellátott figurák nagy népszerűségnek örvendtek Európában is, gyártásuk 30 évig folytatódott.

A két világháború közötti időszakban más, kisebb gyárak is foglalkoztak csokoládéfigurák készítésével, a hiteles emlékek alapján ezek közé tartozott a győri Koestlin Lajos Rt. (ma Győri Keksz), valamint a Szerencsi Csokoládégyár. A gépesített nagyüzemi gyártásra vonatkozó első adat az 1962-ben épített Diósgyőri Édesipari Gyár termelésére vonatkozik, ekkor ide központosították a csokoládéfigurák gyártását.

A bevonómasszákból gyártott termékek létrehozását két tényező is indokolta: egyrészt az import anyagok, a csokoládégyártáshoz szükséges kakaóbab viszonylag magas ára, illetve korlátozott beszerzése. Ezekben a termékekben a valódi csokoládé kakaóvaj tartalmát más, olcsóbb, speciális növényi zsiradékkal helyettesítették. (A termékek elnevezése abban az időben a „nugátszerű”.)

Csak az utóbbi néhány évben kezdett növekedni a kereslet a valódi csokoládéból előállított figurák iránt, megváltoztatva az addigi 10-90%-os arányt a két csoport között 40-60%-ra (becsült adat).

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.