Csikós tokány recept
Csikós tokány
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Puncstorta  recept
Puncstorta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Húsvét

Nincs húsvét kalács nélkül! Így lesz tökéletesen finom és foszlós az ünnepi fonott

Emelje fel a kezét az, aki nem vágyik egy szelet igazán foszlós, puha, és illatos békebeli kalácsra húsvét közeledtével. Ilyenkor az ember szívesen kezd kísérletezni különböző receptekkel a család legnagyobb örömére, hogy az ünnepre meglegyen „a tuti” változat. Na, de milyen a jó fonott kalács?

Könnyed, puha, nem túl édes, tartalmas, nem túl zsíros, ám de karakteres annak ellenére, hogy egyáltalán nem tolakodó. A kalács ugyanis nem csak édes, de sós ételek kísérőjeként is meg kell hogy állja a helyét. A kalács tésztát azért sem szabad agyoncukrozni, vagy vajazni, mert a túl sok cukor kinyírja az élesztőgombákat, miközben a túl sok vaj elnehezíti a tésztát. Abban az esetben, ha édes kelt tésztára vágyunk, akkor a töltelékbe jó sok cukros-vajas tölteléket kell tennünk, mert a tésztarétegek között már remekül elfér.

Van, aki fél az élesztős tésztáktól, bár ez a félelem alaptalan. Élesztővel dolgozni ugyanis meglehetősen kiszámítható, és ha az ember tudja, hogyan bánjon vele, nincs oka idegeskedni. A tészta meg fog kelni, a család pedig boldogan falja majd a puha és foszlós kalácsot reggelire is.

A kelt tészták készítésénél alapvetően három dologra kell figyelni; legyen jó az élesztő, legyen optimális a hőmérséklet, és adjuk meg a kelesztés folyamatának járó időt.

Hozzávalók két közepes méretű kalácshoz

  • 65 dkg liszt
  • 30 dkg tej
  • 10 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 12 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 0,4 dkg só
  • 1 db tojás a kenéshez

Elkészítés:

  1. Ha élesztős tésztát készítünk, dolgozzunk meleg, huzatmentes konyhában. Melegítsünk 100 ml tejet 40 fok körüli hőmérsékletre. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen sokkal melegebb, mert 42 fok felett az élesztőgombák elpusztulnak.
  2. Tegyünk egy kis tálkába 1 evőkanállal a lisztből, egy kiskanállal a cukorból, morzsoljuk bele az élesztőt és keverjük el alaposan a langyos tejjel. Tegyük félre meleg helyre és hagyjuk pihenni 20 percig, amíg felfut.
  3. Mindeközben öntsük a többi hozzávalót egy keverőtálba. A vaj legyen puha, a maradék tej langyos. Ha szeretnénk, tehetünk a tésztába kevés fahéjat, vagy reszelt citromhéjat is.
  4. Öntsük a tálba a felfuttatott élesztőt és gyúrjuk össze alaposan nagyjából 10 perc alatt. Ezután takarjuk le, tegyük félre meleg helyre, és körülbelül 1,5 óra alatt kelesszük a duplájára. 40 perc után kezdjük figyelni, hogy áll a tészta, mert a kelesztés sebessége nagyban függ a konyha hőmérsékletétől is.
  5. Borítsuk a megkelt tésztát munkalapra, majd gyúrjuk át alaposan. Vágjuk a tésztát három, négy, vagy hat egyenlő darabra attól függően, hány ágú fonatot szeretnénk.
  6. Sodorjunk a tésztából egyforma átmérőjű és hosszúságú rudakat, majd fonjuk őssze.
  7. Tegyük a fonatot sütőpapírral bélelt sütőlapra, takarjuk le, és nagyjából 45 perc alatt kelesszük a duplájára.
  8. Melegítsük a sütőt 170 fokra légkeverés módban, közben pedig kenjük át a kalácsot a felvert tojással.
  9. Tegyük a sütőbe és süssük aranybarnára 20-25 perc alatt. Fogyasztás előtt várjuk meg, míg langyosra hűl.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.