A rendszeres időközönként fogyasztott étel folyamatosan energiával látja el a szervezetet, segítve a zavartalan működést. Ha kimarad egy főétkezés, és nem jut elegendő táplálékhoz a tested, jeleket küld, hogy valami nem oké. Számos negatív egészségügyi következménnyel számolhatsz – íme, a leggyakoribbak!
Ha túl sokáig nem jutsz üzemanyaghoz, az komoly hatással lehet a mentális egészségedre. Egy 2018-as tanulmány szerint azok a serdülők, akik kihagyták a reggelit, nagyobb valószínűséggel lettek feszültek, idegesek a nap folyamán, és hajlamosabbak voltak magukba fordulni. Ha éhezel, a vércukorszinted leesik, a szervezeted pedig elkezd kortizolt (stresszhormont) termelni, hogy szabályozza a vércukorszintet – de emellett egy stresszreakciót is létrehoz. Ez nemcsak szorongást vagy depressziót okozhat, hanem ingerlékennyé, kedvetlenné is tehet.
A vércukor-ingadozás nem tesz jót az energiaszintednek sem. Ha kihagysz egy étkezést, az agyad kevesebb üzemanyagot kap, és tartalék módba kapcsol. Minden energiát a legfontosabb szervek működéséhez használ fel, a többire egyszerűen nem jut.
A tested mindig jelez: figyelmezet, ha éhezel, és akkor is, ha már jól laktál. A leptin hormon felelős az étvágy csökkentéséért, amikor ettél, a ghrelin pedig éhessé tesz, ha a szervezetednek ételre van szüksége. Ha figyelmen kívül hagyod a jeleket, és egy olyan étkezési tervet követsz, amelyet nem a szervezeted irányít, egy idő után egyszerűen elfelejted jól értelmezni a tested jelzéseit.
Az alacsony vércukorszint, valamint az éhség és a teltségérzet figyelmen kívül hagyásának egyik következménye a sóvárgás – különösen az egyszerű szénhidrátok és a cukor iránt. Ezek gyors, rövid energialöketet adnak, amivel a test ezen a ponton meg is elégszik, ám rövid időn belül újra jelez. Ördögi kör, amiből nehéz kilépni.
Az étkezés kihagyása azt is jelenti, hogy kihagyod azt a lehetőséget, hogy értékes vitaminokhoz, zsírokhoz, esszenciális tápanyagokhoz juttasd a szervezeted. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, az egész táplálkozásodat át kell alakítani, amiről sok böjtölő, időszakos böjtöt követő elfeledkezik.
Az étkezések kihagyása hányingerhez és hasmenéshez vezethet, de akár székrekedést is okozhat. A szorongás, amit a tested átél, amiért nem kap időben táplálékot, megzavarhatja az emésztőrendszer működését. Ha hallgatsz a jelekre és rostban gazdag növényi ételeket fogyasztasz, az emésztésed gyorsan helyreáll.
Az Eating and Weight Disorders folyóiratban megjelent 2022-es tanulmány szerint a fogyókúra és az étkezések kihagyása szorosan összefügg az evészavar kialakulásával. Ha kihagysz egy étkezést, hogy kevesebb kalóriát fogyassz – bűntudatból vagy azért, mert az elérhető ételek nem egészségesek –, a gondolkodásod is észrevétlenül átalakul.
Ha az evés kötelező feladat, egy idő után nem fogod élvezni az ételek ízét, textúráját. Az étel szükséglet, de kellemesnek és táplálónak is kell lennie. A tudatos étkezés arra ösztönöz, hogy minden érzékszervedet használva egyél: iktass ki minden zavaró tényezőt, és csak az ételre fókuszálj.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.