Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Alapételek

Így főzz isteni vaníliapudingot házilag, por nélkül!

Vaníliapuding (pudingpor nélkül)
Szó se róla, kényelmes és gyors megoldás tasakos porból készíteni az egyik legkedveltebb desszertet – de hol van az az íz a házilag főzött, illatozó krémes csodához képest?

A tökéletes alaprecept hozzávalói 4 adaghoz

5 dkg finom szemcsés kristálycukor

5 dkg étkezési keményítő

5 dl tej

1 db friss tojás

1 rúd vanília

Elkészítés

A cukorral elvegyített keményítőt csomómentesre keverjük 7 ek tejjel, majd hozzáadjuk a szétválasztott tojás sárgáját.
A felhasított vaníliarúd belsejét kikaparjuk. A maradék tejet a vaníliavelővel együtt felforraljuk. Kézi habverővel hozzákeverjük a keményítős-tojássárgájás tejet, majd egyet forralunk rajta. Végül félrehúzva hűlni hagyjuk.

Kerüld el a buktatókat!

Tej

Forraláskor nem fog odakozmálni, ha hideg vízzel kiöblített edényben teszed fel a tűzre.

Csomók

A cukrot gondosan vegyítsd el a keményítővel, keverd simára néhány evőkanál hideg tejjel, majd keverés közben, apránként add a forró tejhez. Így biztosan nem keletkeznek bosszantó csomók.

Híg állag

Minden kóstolás után mosd le a kanalat, máskülönben a rajta maradt nyáltól folyós lesz a puding. Ennek az az oka, hogy a nyálban található amiláz emésztőenzim, amely a szervezetben a keményítő cukorrá alakításáért felelős, a pudingba kevert keményítőt is lebontja. A túl hígra sikerült pudingot krémessé varázsolhatod, ha 2 dl tejszínből vert habot forgatsz bele.

Bőrösödés

Megakadályozhatod, ha a kiporciózott kész pudingot folpakkal letakarva hagyod hűlni.

Dobd fel a desszertedet!

Nyáron egy kevéske citrom- vagy narancslével, karácsony táján fahéjjal, mézeskalácsfűszerrel bolondíthatod meg az alapot.

A sima vaníliapudingból ünnepi desszertet alkothatsz. Önts szűrőbe egy üveg meggybefőttet, és fogd fel a levét. Vegyíts el 2 ek keményítőt 1,5 ek cukorral, és keverd simára 4 ek befőttlével. A többi lét forrald fel, dolgozd bele a keményítős folyadékot, majd egyet forralj rajta, és forgasd bele a meggyet. Felnőttek részére adhatsz hozzá egy kis meggylikőrt vagy -pálinkát is. Végül a pudingra kanalazott kompótot megszórhatod reszelt étcsokoládéval.

A nyers bogyós gyümölcsök közül a kevés savat tartalmazó málna, áfonya és eper illik legjobban a vaníliapudinghoz.

Mentes változatok

Egyre többen küszködnek táplálkozási gondokkal, de a vaníliapudingról senkinek nem kell lemondania, mert a problémás alapanyagok helyettesítése mit sem ront az ízélményen.

Tojás nélkül

Babavárás idején a biztonság kedvéért ajánlott kiiktatni a pudingból ezt a hozzávalót, mert kockázatot jelenthet a túl rövid idejű hőkezelés miatt. A tojás kiváltható habtejszínnel.

Cukor nélkül

Használj nyugodtan mézet, nyírfacukrot vagy édesítőszereket, egyik sem befolyásolja a puding állagát.

Tej nélkül

Laktózérzékenység esetén a tehéntej kiváltható növényi tejekkel. Az enyhén édeskés mandulatej különösen jól passzol a vaníliapudinghoz.

Felhasználási lehetőségek

Pite, lepény

Finomabb és szaftosabb lesz, ha sima vaníliapudinggal megkent tésztalapon oszlatod el a gyümölcsöt.


Vajkrém

Például a Duna-hullám szelethez a lehűlt pudingot keverd krémesre 20 dkg vajjal.

Pudingkrém

A túrós táska töltelékéhez keverj krémesre 40 dkg rögös túrót 5 dl tejjel, majd vaníliapudinggal.

Tárolási tudnivalók

Hűtőben

Mivel a vaníliapuding csupán rövid ideig hőkezelt tojást tartalmaz, legfeljebb 4 napig tarthatod el a normál hűtőtérben. Nem veszi át az idegen szagokat, ha fóliával letakarod vagy fedeles frissen tartó dobozban teszed a frigóba.

Fagyasztóban

A fedeles dobozokban adagonként lefagyasztott pudingot ne tárold 3 hónapnál tovább. Szobahőmérsékleten kell kiolvasztani. Félig fagyosan is fogyasztható.

TESZT! TÍZBŐL CSAK EGY VANÍLIÁS PUDINGNÁL ÚSZTUK MEG A KELLEMETLEN UTÓÍZT >>>

9 ÉDES SZÓSZ VAGY KRÉM, AMIVEL MEGTÖLTHETED A PALACSINTÁD >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.