A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Kínai szezámmagos csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel
Epres blondie
Dubarry-csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Mákos guba
Tárkonyos csirkeraguleves
Farsangi szalagos fánk
Tojásos nokedli fejes salátával
Dödölle - az eredeti recept
Finomfőzelék
Praktikus

Így készítik az olasz nők a sárgabaracklekvárt: ezt a trükköt neked is ismerni kell!

Sárgabaracklekvár /Fotó: Shutterstock
Az olasz háziasszonyoknak van egy tuti praktikája, amit neked is ismerned kell, ha sárgabaracklekvár készítésére adod a fejed. Márpedig miért ne tennéd? Hiszen itt a barackszezon!

Ha a tökéletes baracklekvár elkészítése a cél, nem árt ismerned azt a trükköt, amit az olasz nők alkalmaznak. A receptúra náluk alapvetően három összetevőből áll, a lekvár elkészítése pedig pofonegyszerű – írja a Ripost.

Nincs másra szükséged, mint citromlére, cukorra és természetesen a finom gyümölcsre. Picit meredeknek tűnhet a citromlé, de higgyétek el, hogy amint a savassága a cukorral találkozik, természetes pektint alkot, ami gátat szab a baktériumok elszaporodásának. Így aki azt gondolja, hogy sárgabaracklekvár készítése folyamán elhagyható a zselésítő és a tartósítószer, annak bizony igaza van! Egyik sem kerül bele, ráadásul a szokásos sterilizálás is elmarad, aminek miértjére az alábbi receptben fény derül – írja a lap.

Az olasz háziasszonyoknak van egy tuti praktikája, amit neked is ismerned kell /Fotó: Shutterstock
Az olasz háziasszonyoknak van egy tuti praktikája, amit neked is ismerned kell /Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 3 kg érett sárgabarack
  • 1 db citrom leve
  • 2,5 csésze cukor

Elkészítés:

  1. Miután megmostuk a sárgabarackot, kimagozzuk, majd felaprítjuk a gyümölcshúst. Ha ezzel elkészültünk, egy közepes méretű lábasba tesszük, aztán mehet hozzá a citromlé és a cukor is.
  2. Feltesszük főni közepes lángon, majd amikor elérte a forráspontot (kb. 20-25 perc), levesszük a tűzhelyről, és botmixerrel finomítunk a lekvár állagán. A keletkezett habot lekanalazzuk a tetejéről, majd tiszta üvegekbe öntjük.
  3. Arra figyeljünk, hogy csak annyi lekvár kerüljön az üvegekbe, hogy a tető és a lekvár szintje között legalább 1 centi hézag maradjon. Az üvegek tetejét szorosan zárjuk le!
  4. Miután hagytuk állni a lekvárt 12-24 órát, mehet a fagyasztóba. Igen, a fagyasztóba. Ezért nem volt szükség az üvegek sterilizálására.
  5. Fogyasztás előtt egy nappal vegyük ki, hogy másnapra szépen kiengedjen, majd miután felnyitottuk a lekvárt, hűtőben tároljuk.

Ha mégis a sterilizálásra esküszöl

Valószínűleg már te is elgondolkodtál azon, vajon mi szükség van az üvegek fertőtlenítésére? Nos, a válasz roppant egyszerű: a polcon tárolt, tavaly elmosott lekvárosüveg, de még az üzletből újonnan beszerzett befőttesüveg sem tiszta. A benne lévő nemkívánatos mikroorganizmusok pedig belekavarhatnak a tartósítás folyamatába. Érdemes hát sterilizálni az üvegeket a biztonságunk, a minőség és az ízek miatt. Nézzük, milyen módszerek jöhetnek szóba.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.