Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Alapételek

Erdélyben jártunk: íme az igazi, székely töltelékes káposzta titkos receptje

Erdélyi töltelékes töltött káposzta /Fotó: Mindmegette
Egészen Erdély szívéig, a Székelyudvarhely közelében fekvő Székelylengyelfalváig utaztunk ezért a receptért!

A Mindmegette stábja kétnapos erdélyi körutazáson volt, hogy utánajárjunk annak, hol és hogyan készül a legfinomabb kürtőskalács és békebeli pityókás kenyér, illetve megtapasztaljuk, milyen is a hamisítatlan székely vendégszeretet. Fenséges fogásokat kóstolhattunk, melyek közül ha választani kellene, azt mondhatnánk: a koronára a gyémántot a töltelékes káposzta tette fel.

Rétegesen elhelyezzük a töltött káposztákat a fazékban /Fotó: Shutterstock
Rétegesen elhelyezzük a töltött káposztákat a fazékban /Fotó: Shutterstock


Mi az a töltelékes káposzta?

A válasz egyszerűbb mint gondolnátok, ugyanis Erdélyben töltelékes káposztának nevezik azt az ételt, amit mi idehaza töltött káposztaként ismerünk. Ez az étel azonban nemcsak a nevében más egy picit, hanem a fűszerezése is eltérő.

Nem piros, hanem zöld

Minden családnak megvan a saját, tökéletes töltöttkáposzta-receptje. Egyesek szeretik bő és sűrű, paprikás szafttal kínálni, míg máshol paradicsomos lével tálalják, megint mások pedig szinte „szárazon" eszik ezt a fogást. Az idehaza elterjedt változatok nagy többsége savanyú káposztából készül és piros színben pompázik, azonban nem csak így és nem csak karácsonykor lehet elkészíteni a töltött káposztát!

A Székelylengyelfalván tett látogatásunk során az egyik helyi szakácsnőtől kaptuk meg azt a receptet, melyhez foghatót eddigi életünkben még nem kóstoltunk. Savanyú káposzta helyett zsenge új káposzta levelébe töltötték a zsíros és fűszeres húst, végső ízesítőként pedig füstölt húst, frissen szedett kaprot és az idehaza kevéssé használt zöldet, a csombort, vagy más néven borsikafüvet adtak az ételhez.

Óvatosan kivágjuk az eret a káposztalevelekből /Fotó: Shutterstock
Óvatosan kivágjuk az eret a káposztalevelekből /Fotó: Shutterstock

Így készül a székely töltelékes káposzta

Hozzávalók:

  • 1 kg darált húskeverék (80 dkg sertéslapocka + 20 dkg zsírszalonna)
  • 0,5 kg füstölt csülök vagy friss oldalas
  • 1 fej új fejes káposzta
  • 10-12 dkg rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 1 tojás
  • 1 mk. pirospaprika
  • 1 csokor friss kapor
  • 1 csokor friss csombor
  • só, bors és ételízesítő ízlés szerint
  • ecet
  • olaj
Betöltjük a leveleket, a széleket pedig benyomkodjuk /Fotó: Shutterstock
Betöltjük a leveleket, a széleket pedig benyomkodjuk /Fotó: Shutterstock

Elkészítés:

  1. A sertéslapockát ledaráljuk a szalonnával. Ha nincs darálónk, akkor válasszuk a boltban a legmagasabb zsírtartalmú darált húst.
  2. A hagymát apró kockákra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük. Felkockázzuk a fokhagymát, hozzáadjuk a hagymához, és rövid ideig pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy megégjen. Rászórjuk az egy kávéskanál őrölt pirospaprikát, összeforgatjuk, és levesszük a tűzről.
  3. A paprikás-hagymás keveréket ráöntjük a darált húsra. Hozzáadjuk a feltört tojást, a nyers rizst, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha szeretnénk, ételízesítőt is tehetünk bele. Alaposan összedolgozzuk.
  4. Vizet forralunk, sót teszünk bele. Kivágjuk a fejes káposzta torzsáját, és a káposztafejet beletesszük a már gyöngyöző vízbe. Hagyjuk, hogy a káposztalevelek pár másodperc után maguktól leváljanak a fejről. A leveleket ezután hideg vízbe tesszük, hogy megállítsuk a főzési folyamatot.
  5. A káposzta főzővizét ne öntsük ki, hanem keverjünk bele egy kevés ecetet, később ugyanis ezzel öntjük fel a töltött káposztát.
  6. A nagyobb káposztaleveleket igény szerint félbevágjuk, a vastag eret vékonyan levágjuk, ügyelve arra, hogy a levél ne szakadjon el.
  7. A kisebb leveleket, illetve a káposzta közepét apróra felvágjuk és a felét egy kiolajozott lábas aljára szórjuk. Ezzel megágyazunk a töltött káposztáknak.
  8. Az előfőzött leveleket megtöltjük a darált húsos keverékkel, feltekerjük, a két végét óvatosan benyomkodjuk. Ezt addig folytatjuk, amíg vagy a hús, vagy a levelek el nem fogynak.
  9. Az apróra vágott káposztával kibélelt fazékban körben, emeletesen elhelyezzük a megtöltött káposztákat úgy, hogy középen hagyunk egy kis helyet, ugyanis ide tesszük majd a friss oldalast vagy a füstölt húsokat.
  10. A húsok mellé tesszük a két paradicsomot, a kapor és a csombor egy részét, majd felöntjük a káposzta főzővizével úgy, hogy ellepje. A maradék apróra vágott káposztával befedjük a töltött káposztákat, végül erre tesszük a maradék kaprot és csombort.
  11. Lassú tűzön, alacsony lángon készre főzzük.
Házi tejföllel kínálva az igazi! /Fotó: Mindmegette
Házi tejföllel kínálva az igazi! /Fotó: Mindmegette

Borítókép: Mindmegette

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.