Minestrone recept
Minestrone
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Praktikus

Így tartsd tisztán a kerámia főzőlapot

Ha nem takarítjuk le rögtön a főzőlapot, máris nyomot hagy /Fotó: Shutterstock
Még a leggyakorlottabb háziasszonyokkal is előfordul, hogy kifut az étel. Ha pedig nem takarítjuk le rögtön, máris nyomot hagy a főzőlapon. Eláruljuk az örökké csillogó kerámia főzőlap titkát.

Egyre népszerűbb a háztartásokban a kerámia főzőlap. Ez nem is csoda, hiszen sokkal kényelmesebb, mint a klasszikus gáztűzhely. Első blikkre azt gondolná az ember, hogy amennyire egyszerű a használata, annyira könnyű a tisztán tartása is, ám jó, ha óvatosak vagyunk. Nem mindegy, mit használunk a kerámia főzőlap takarítására akár egy nagyobb főzés után.

A kulcs a rendszeresség

Minél makacsabb egy folt, annál nehezebb lesz eltávolítani azt, így főzés után mindig szánjunk néhány percet a tisztítására. Amellett, hogy sokkal könnyebb lesz eltávolítani a szennyeződéseket, nem égnek rá a következő főzés során.

Kettő az egyben

A szivacs dörzsis részével ne tisztítsuk a felületet, mert könnyen összekarcolja a kerámiát. Használjunk inkább kétoldalú mikroszálas szivacsot, melynek érdes oldala eltávolítja az odaégett lerakódásokat, míg a puha oldala felveszi a szennyeződést és zsírt.

Ha nem takarítjuk le rögtön a főzőlapot, máris nyomot hagy /Fotó: Shutterstock
Ha nem takarítjuk le rögtön a főzőlapot, máris nyomot hagy /Fotó: Shutterstock

Dörzsölés helyett

A rászáradt ételmaradékokat egy speciális üvegkerámiához való kaparóval távolítsuk el. Állítsuk egész élével a főzőlapra körülbelül 40 fokos szögben, majd csúsztassuk végig a pengét a felületen.

Permetezzük a felületre

Ha meggyűlik a bajunk a főzőlapra égett zsiradékkal, permetezzünk kerámiafelületre alkalmas hideg zsíroldót a felületre. Várjunk 2-3 percig, majd töröljük le vizes ruhával. A zsír feloldódik és a kaparóval eltávolíthatjuk a maradék szennyeződést.

Viszlát, vízkő!

Ha nem szeretnénk pengével kapargatni a főzőlapot, használhatunk természetesebb módszert: melegítsük fel langyosra a főzőlapot, és permetezzünk a felületre ecetet. Hagyjuk állni néhány percig, majd töröljük szárazra. Ez a módszer segít a vízkő eltávolításában is.

Láthatatlan védőréteg

Ha inkább a bolti szerekben bízunk, bőven találunk e célra szolgáló tisztítószereket. Előnyük, hogy ápoló védőréteget hoznak létre a főzőlapon, így megakadályozzák a szennyeződések megtapadását, és a későbbi tisztítás még könnyebbé válik.

Csíkmentes ragyogás

Ha a tisztítás után csíkos, apró szivárvány foltok maradnak a főzőlapon, permetezzünk a felületre alkoholtartalmú ablaktisztító folyadékot, és száraz ruhával addig töröljük, amíg a csíkosodás eltűnik.

Ha nem szeretnénk pengével kapargatni a főzőlapot, használhatunk természetesebb módszert /Fotó: Shutterstock
Ha nem szeretnénk pengével kapargatni a főzőlapot, használhatunk természetesebb módszert /Fotó: Shutterstock

Felpattogzik a bevonat

Arra mindig ügyeljünk, hogy a kiömlött cukor vagy a só ne égjen rá a forró főzőlapra. Az égés által a felület könnyen felpattogzik, ez pedig károsítja az egészet.

Megoldás a karcok ellen

Az apró sérüléseket fogkrémmel vagy víz és szódabikarbóna keverékéből készített sűrű pasztával el lehet tüntetni, de ezek a házi praktikák a mélyebb karcokra nem jelentenek megoldást.

Mire jó a fogpiszkáló?

Időnként nem árt egy fogpiszkálóval kikaparni az üveglap alá bekerült szennyeződéseket, de ügyeljünk arra, hogy a főzőlapot alulról megtámasztó gumi ne sérüljön. Ha a főzőlap nincs a pulthoz rögzítve, könnyedén kibillenthetjük, így még egyszerűbb eltávolítani az alá került szennyeződést.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.