Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mákos guba  recept
Mákos guba
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Érdekességek

Adunk néhány tippet arra az esetre, ha nyers hússal kéne dolgoznod

A nyers hús nagyon könnyen megromlik, és rengeteg baktériumnak adhat helyet, ezért nem árt kiemelt figyelmet fordítani a megfelelő kezelésére. Élelmiszer-biztonsági szakértők beszéltek arról, hogy mire kell ügyelni a nyers hús előkészítése, elkészítése, valamint a konyhai takarítás során.

Kerüld el a keresztszennyeződést

A nyers húsban és húslében lévő baktériumok bizony könnyen átkerülhetnek más ételekre, eszközökre és felületekre. Ezt hivatalosan keresztszennyezésnek nevezik. Amit úgy kerülhetsz el, hogy mindig alaposan kezet mosol meleg vízben szappannal, mielőtt és miután nyers húshoz érsz. És a konyhai eszközöket, vágódeszka, kés, stb. is alaposan elmosod, valamint fertőtleníted is, a konyhapulttal együtt. Tehát a szappanos, meleg vizes tisztítás nem elég! A fertőtlenítést elvégezheted akár házilagos megoldással is, például keverj el egy evőkanálnyi illatmentes, klóros fehérítőt nagyjából 3,78 liter vízben és azzal töröld át az eszközöket és a felületeket.

Az is fontos, hogy a nyers húst mindig csomagolva tárold a hűtőben, tehát a pácolt hússzeleteket is feltétlenül takard le, hogy ne fertőzhessék meg az élelmiszereket.

Figyelj a hőfokra

Ahhoz, hogy a baktériumok elpusztuljanak, fontos, hogy a megfelelő hőfokon készítsd el a húst, ehhez jól jöhet, ha beszerzel egy húshőmérőt.

Az élelmiszer-biztonsági szakértő szerint a nyers marha-, sertés-, bárány- és borjúhúst addig kell sütni-főzni, amíg az eszközzel 62,8 Celsius-fokot nem mérsz, majd fogyasztás előtt tanácsos beiktatni egy háromperces pihentetést. A darált marha-, sertés-, bárány- és borjúhúsnál egy kicsit magasabb, 71,1 fok a biztonságos maghőmérséklet, míg a baromfiknál a 73,9 fok.

Használd az érzékszerveidet

Hiába figyelsz oda a megfelelő tárolásra, hűtésre a nyers hús és más élelmiszerek is mindig tartalmaznak bizonyos fokú rizikót. Ezért mindig ellenőrizd, hogy minden rendben van-e az adott étellel, mielőtt megeszed! Hogy hogyan? Az érzékszerveiddel. Ha szokatlanul néz ki, rossz a szaga vagy furcsa az íze, inkább ne edd meg, így könnyen megkímélheted magad egy kellemetlen ételmérgezéstől.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.