Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Minestrone recept
Minestrone
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Karácsony

1 alap, 5 krémes tortacsoda az ünnepekre

Ez az a recept, ami anyáról lányára száll a családunkban már generációk óta. Nem meglepő, hiszen ennél egyszerűbben elkészíthető nagyszerű finomságokat nehezen tudok elképzelni.

Az alap mind az 5 ünnepi tortánál ugyanaz: a piskóta és a vanília puding. A pudingot annak megfelelően készítjük el és ízesítjük, hogy épp milyen krémes tortára vágyunk. Én most a családom kedvenceit mutatom be, azaz a szegfűszeges vaníliás, karamell krémes, citrom-, és narancs krémes, valamint kávékrémes változatot, de a különféle variációknak tényleg csak a képzelet szab határt.

A piskóta recept

Hozzávalók:
8 tojás
8 ek liszt
8 ek cukor
0.5 dl étolaj
(+2 ek cukrozatlan kakópor, ha kakaós piskóta alapot szeretnénk)

Elkészítés:
A tojást és a cukrot fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk az olajat, és még pár percig keverjük a robotgéppel. Ezután kanalanként óvatosan beleforgatjuk a tésztába az átszitált lisztet, majd sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába öntjük a keveréket.
180 fokra előmelegített sütőben szúrópróbáig sütjük (kb. 30-40 perc)
A kihűlt piskótát tetszés szerint 2 vagy három felé vágjuk, attól függően, hogyan szeretnénk rétegezni a krémet.

Az alapkrém
Hozzávalók:
¾ l tej
3 csomag főzős vanília puding
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor

És akkor jöjjenek a változatok!

Szegfűszeges vanília torta

A tejet 2 tk szegfűszeggel főzzük fel, ebbe keverjük az előzőleg kis tejjel kikevert pudingport. Amikor a puding elkészült, hagyjuk kihűlni.

A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral habosra kikeverjük, majd a vanília pudinghoz adjuk, és összedolgozzuk.

Elővesszük a kész piskótalapokat, és megkenjük a vaníliás krémmel. Amikor minden réteg egymásra került, a maradék krémmel bevonjuk a tortát, majd ízlés szerint díszíthetjük karácsonyi dekorgyöngyökkel, vagy fehér-, és barnacsoki-forgáccsal.

1 alap, 5 krémes tortacsoda az ünnepekre
1 alap, 5 krémes tortacsoda az ünnepekre

Karamell torta

3 ek cukrot karamellizálunk, ezt felöntjük a ¾ l tejjel, és hozzáadjuk a kis tejjel kikevert pudingport.

Innentől kezdve ugyanúgy folytatjuk a tortát, mint az előző változatban. A kész tortát nyakon öntjük karamellszósszal, vagy durvára tört égetett cukorral, sőt még macaronnal is díszíthetjük.

1 alap, 5 krémes tortacsoda az ünnepekre
1 alap, 5 krémes tortacsoda az ünnepekre

Citromtorta

A pudingot ennél a receptnél sima tejben készítjük el.

A vajas porcukorral kikevert kihűlt pudinghoz 1 citrom reszelt héja és – ízlés szerint – 1 vagy 2 citrom leve kerül. A piskóta megkenése, majd a torta bevonása után citromkarikákkal díszíthetjük.

1 alap, 5 krémes tortacsoda az ünnepekre
1 alap, 5 krémes tortacsoda az ünnepekre

Narancstorta

A krém a citromos krém mintájára készül, csupán a citromot és a citromlevet naranccsal helyettesítjük.

1 alap, 5 krémes tortacsoda az ünnepekre
1 alap, 5 krémes tortacsoda az ünnepekre

Kávétorta

Ez a torta annyiban kilóg a sorból, hogy kakaós piskóta az alap, valamint a ¾ l folyadék ¼ l erős feketekávéból és ½ l tejből tevődik össze. Az arányokat variálhatjuk aszerint, hogy mennyire szeretnénk, hogy domináljon a kávé karakteres íze.

A tejeskávéban főzzük fel a vaníliás pudingport, majd a már ismert módon folytatjuk a krémkészítést. A tortát díszíthetjük bogyós gyümölcsökkel, csokiöntettel, csokireszelékkel, kávébabbal.

1 alap, 5 krémes tortacsoda az ünnepekre
1 alap, 5 krémes tortacsoda az ünnepekre


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.