Az alap mind az 5 ünnepi tortánál ugyanaz: a piskóta és a vanília puding. A pudingot annak megfelelően készítjük el és ízesítjük, hogy épp milyen krémes tortára vágyunk. Én most a családom kedvenceit mutatom be, azaz a szegfűszeges vaníliás, karamell krémes, citrom-, és narancs krémes, valamint kávékrémes változatot, de a különféle variációknak tényleg csak a képzelet szab határt.
Hozzávalók:
8 tojás
8 ek liszt
8 ek cukor
0.5 dl étolaj
(+2 ek cukrozatlan kakópor, ha kakaós piskóta alapot szeretnénk)
Elkészítés:
A tojást és a cukrot fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk az olajat, és még pár percig keverjük a robotgéppel. Ezután kanalanként óvatosan beleforgatjuk a tésztába az átszitált lisztet, majd sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába öntjük a keveréket.
180 fokra előmelegített sütőben szúrópróbáig sütjük (kb. 30-40 perc)
A kihűlt piskótát tetszés szerint 2 vagy három felé vágjuk, attól függően, hogyan szeretnénk rétegezni a krémet.
Az alapkrém
Hozzávalók:
¾ l tej
3 csomag főzős vanília puding
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
A tejet 2 tk szegfűszeggel főzzük fel, ebbe keverjük az előzőleg kis tejjel kikevert pudingport. Amikor a puding elkészült, hagyjuk kihűlni.
A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral habosra kikeverjük, majd a vanília pudinghoz adjuk, és összedolgozzuk.
Elővesszük a kész piskótalapokat, és megkenjük a vaníliás krémmel. Amikor minden réteg egymásra került, a maradék krémmel bevonjuk a tortát, majd ízlés szerint díszíthetjük karácsonyi dekorgyöngyökkel, vagy fehér-, és barnacsoki-forgáccsal.
3 ek cukrot karamellizálunk, ezt felöntjük a ¾ l tejjel, és hozzáadjuk a kis tejjel kikevert pudingport.
Innentől kezdve ugyanúgy folytatjuk a tortát, mint az előző változatban. A kész tortát nyakon öntjük karamellszósszal, vagy durvára tört égetett cukorral, sőt még macaronnal is díszíthetjük.
A pudingot ennél a receptnél sima tejben készítjük el.
A vajas porcukorral kikevert kihűlt pudinghoz 1 citrom reszelt héja és – ízlés szerint – 1 vagy 2 citrom leve kerül. A piskóta megkenése, majd a torta bevonása után citromkarikákkal díszíthetjük.
A krém a citromos krém mintájára készül, csupán a citromot és a citromlevet naranccsal helyettesítjük.
Ez a torta annyiban kilóg a sorból, hogy kakaós piskóta az alap, valamint a ¾ l folyadék ¼ l erős feketekávéból és ½ l tejből tevődik össze. Az arányokat variálhatjuk aszerint, hogy mennyire szeretnénk, hogy domináljon a kávé karakteres íze.
A tejeskávéban főzzük fel a vaníliás pudingport, majd a már ismert módon folytatjuk a krémkészítést. A tortát díszíthetjük bogyós gyümölcsökkel, csokiöntettel, csokireszelékkel, kávébabbal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.