Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Minestrone recept
Minestrone
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Karácsony

4 klasszikus ünnepi sütemény, ami nélkül nincs karácsony!

Minden ünnepnek megvan a maga emblematikus étele: ahogy a húsvét elképzelhetetlen sonka nélkül, úgy az amerikai hálaadás sincs meg pulyka nélkül. A mi karácsonyunkhoz is kötődik jó néhány fogás, amelyek közül talán az édességeink a legjellegzetesebbek.

bejgli
 

A töltelékben gazdag, leggyakrabban diós vagy mákos ízesítésű rolád évről-évre nagy izgalmat vált ki a háziasszonyokból. Elkészítését ezernyi legenda övezi, mindenki esküszik egy bizonyos módszerre, amitől szépen erezett, márványos lesz a teteje és nem reped ki sütés közben. De alapvetően a lényeg az, hogy finom tésztájú, gazdag, ízes töltelékű legyen. Aki retteg a bejgli tésztájától, az készítsen inkább kalácsot vagy próbálkozzon kicsiben, s süssön pozsonyi kiflit.

 

Fatörzs

A franciák karácsonyi süteményének, a Bûche de Noëlnek a magyar háztartásokban is ott a helye. A könnyű piskótatekercsbe töltött vajas krémes sütemény sokféle ízvilágban elkészíthető, s ezernyi módon dekorálható. A karácsonyi fatörzs azonban leggyakrabban kakaós krémmel töltött, a piskótaroládot is ez a krém takarja, s rajta ezernyi apró marcipánfigura, gomba és levél teszi teljessé az illúziót és az ízélményt.

Zserbó

A karácsony egyértelműen a macerás sütemények ünnepe. A zserbót sem egyszerű elsőre tökéletesen elkészíteni, de egy jó recept, minőségi alapanyagok, kellő türelem és ráfordított idő meghozza a gyümölcsét. Az igazi zserbóban nem szalonnás a tészta, finomra darált dió pihen benne, nem száraz, hanem a diótól, s a lekvártól kissé ragacsos. Ha tökéletes a belbecs, akkor az sem baj, ha nem tükörfényes a tetején a csokimáz, a jó zserbó a tepsiből is elfogy.

150 KIPRÓBÁLT KARÁCSONYI DESSZERT >>>

Mézes krémes

A bejglihez, a fatörzshöz és a zserbóhoz hasonlóan a mézes is időigényes és némi gyakorlatot igénylő sütemény. A külön megsütendő lapok okozzák a legtöbb galibát, de ha több, méretes gáztepsi hátán tudunk egyszerre sütni, akkor pikk-pakk összeállítható. A mézes titka az idő, kell neki egy-két nap, hogy összeérjen, a krém megtegye a dolgát, s a lapok pont olyan puhák és omlósak legyenek, ahogy arra gyerekkorunkból emlékszünk.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.