Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Puncstorta  recept
Puncstorta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mindenkinek van egy saját, bevált receptje a töltött káposztára. Ez ugyanis az az étel, ami nem hiányozhat a karácsonyi, ünnepi asztalról. Mutatunk most egy klasszikus, alföldi változatot, amit sokan szármaként ismerhetnek.

A töltött káposzta egy olyan ételnek tűnik, amit egyszerű elkészíteni, és ez igaz is, ám olyan sokféle változata és receptje létezik, hogy két kéz is kevés ahhoz, hogy összeszámoljuk. A töltött káposztát csak idehaza többféleképp főzik, de asztalra kerül még Romániában, Törökországban, Szerbiában és Görögországban, de sok más nemzet konyhájában is megtalálhatjuk.

Így készül az alföldi töltött káposzta, a szárma - íme, a recept! /Fotó és recept: Vidék íze magazin
Így készül az alföldi töltött káposzta, a szárma - íme, a recept! /Fotó és recept: Vidék íze magazin

Nem csoda, hogy mindenkinek megvan a saját receptje és a saját kedvence. Ha kipróbálnál egy klasszikus verziót, akkor készítsd el az alföldi töltött káposztát, vagy más néven szármát. Mutatunk hozzá egy remek receptet!

Így készül a klasszikus alföldi töltött káposzta, a szárma!

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 1 l zöldségalaplé
  • 3 ek. zsír
  • 2 ek. liszt

A töltelékhez:

  • 50 dkg darált hús
  • 8-10 db savanyúkáposzta-levél
  • 10 dkg rizs
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db kisebb vöröshagyma
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • bors

Elkészítés:

  1. Meghámozzuk és lereszeljük a vöröshagymát, majd összekeverjük a darált hússal és a nyers rizzsel. Sóval, borssal, őrölt pirospaprikával és az áttört fokhagymával fűszerezzük. A káposztaleveleket megmossuk, kiterítjük, simítunk rájuk a töltelékből, majd a szélüket két oldalról behajtjuk, felcsavarjuk.
  2. Egy nagy lábasba vagy fazékba tesszük az apró savanyú káposzta felét, rásorakoztatjuk a töltelékeket, befedjük a maradék apró káposztával. Ráöntjük az alaplét. Ha kell, kiegészítjük annyi vízzel, hogy pont ellepje. 40-45 perc alatt készre főzzük.
  3. Ha kész, rántást készítünk a zsírból és a lisztből, és besűrítjük vele az ételt.

Borítókép: Vidék íze magazin

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.