Először is próbáld meg kialudni a macskajajt, mert egy 6-8 órás alvás önmagában jelentősen enyhíti az elfogyasztott szeszes italok okozta panaszokat. Aztán ha feltápászkodtál, szabadulj meg mielőbb az alkohollal a szervezetedbe juttatott méreganyagoktól – ehhez adunk néhány tippet!
Az első számú életmentő segítség a víz: már a buli közben, de legalább lefekvés előtt érdemes magadba dönteni belőle minél több pohárral. Az alkohol fokozza a szervezet kiválasztását, ezért az elvesztett folyadékmennyiséget sürgősen pótolni kell.
Ébredés után inkább hagyd ki vízhajtó tulajdonságú kávét, jobb a gyomornyugtató gyömbér- vagy borsmentatea. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs- vagy zöldséglé (pl. alma, áfonya, uborka) felgyorsítja az alkohol kiürülését, ám a savanykás citruslevek irritálják az érzékeny gyomrot. Esetleg felhajthatsz egy izotóniás italt.
A kutyaharapást szőrével módszer követői szerint a másnap indításához nincs jobb az éhgyomorra legurított gyógysörnél vagy a paradicsomos-vodkás Bloody Mary koktélnál. Valójában az újabb adag alkohol csak tovább dehidratálja a szervezetet és elodázza a regenerálódást.
Tudtad, hogy a véráramba jutott alkohol mintegy 95%-át a máj bontja le? Támogasd a megfeszített munkáját egy pohár articsókás regeneráló koktéllal! Keverj össze 2 dl paradicsomlét 3 ek articsóka préslével (reformboltból) és 1/2 db citrom levével, majd ízesítsd fehér borssal és zelleres sóval.
A méz gyorsítja az alkohol feldolgozását. A mézzel megkent extrudált kenyér vagy pirítós, esetleg egy mézes-banános turmix egyaránt rendbe teszi a vércukorszintedet és segít a regenerálódásban.
A turmixra szórt zabpehellyel tovább fokozhatod a gyógyító hatást, ugyanis az egyrészt semlegesíti a gyomorban túltengő savakat, másrészt feltölti a kiürült B-vitamin-, kalcium-, magnézium- és vasraktáraidat.
A friss hozzávalókból összeállított gyümölcssaláta magas C-vitamin-tartalma révén ártalmatlanítja az italozás következtében keletkezett szabad gyököket, ezenkívül pótolja az ásványi anyagokat és segíti a májat a méregtelenítésben. A benne található fruktóz hatásos az alkohol lebontásában.
Egyél savanyút, ha nem kívánod az édeset! A pácolt hering, különösen csemegeuborkával párosítva gyorsan pótolja az elektrolitveszteséget, ezenkívül bővelkedik bőrszépítő, az arcodat „kivasaló” cinkben, szelénben és A-vitaminokban.
Klasszikus újévi étel a savanykás korhelyleves, ami a szilveszteri mulatozást követően lecsendesíti a háborgó gyomrot. Gyorsan és könnyen elkészíthető, ráadásul fel tudod használni hozzá a szilveszterről maradt virslit.
Macskajaj ellen is bevethető a közismerten gyógyító tulajdonságokkal rendelkező hagyományos húsleves, az ízlelőbimbókat felajzó csípős ázsiai levesek pedig elterelik a figyelmedet a kínzó tünetekről.
A szilveszter utáni kómás állapotban valószínűleg nem fogsz rá vállalkozni, hogy megfőzd a japánok csodatévő alapételét, de jó, ha tudod, hogy a miso leves is kiválóan hidratál, továbbá pótol egy halom hiányzó ásványt és segíti az emésztést.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.