Mákos guba  recept
Mákos guba
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Minestrone recept
Minestrone
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Karácsony

Milyen borral koccintsunk karácsonykor? Borászok segítenek!

Karácsonykor mindenki arra törekszik, hogy együtt legyen a számára legfontosabb emberekkel. Ilyenkor természetes, hogy előkerül egy-egy üveg bor, hiszen az ünnep elképzelhetetlen a finom nedűk nélkül. De milyen borral öblítsük le a karácsonyi ebédet vagy vacsorát, és mit kortyolhatunk a desszertekhez?

Az Origo magyar borászatokat keresett meg a kérdéssel, és arra is megkérték őket, hogy osszák meg a gondolataikat az ünnepről. Íme a válaszok:

Bock Valér, a Bock Pince borászati vezetője (villányi borvidék)

"A világon eltérő módon hangolódnak az emberek a karácsony ünnepére, de az elmondható, hogy a finom ételek és italok mindenhol jelentős szerepet töltenek be a különböző kultúrákban. Az adventi időszakban már hangolódunk az ünnepre, készülünk az év lezárására. Borászatunk, hotelünk és éttermünk is bezár az ünnepre, mert valljuk, hogy családi körben telik a legjobban a karácsony. Az ünnepi ebéd, vagy vacsora mellé mindenképpen magyar bort javasolnék, legyen fehér, rosé, vagy vörös. Személy szerint talán egy villányi, vörös házasítással, cuvée-vel koccintanék a karácsonyi vacsora mellé, hogy a kulináris élmény még különlegesebb legyen!"

Bolyki Jani és a Bolyki csapat (egri borvidék)

"Milyen az ideális bor az ünnepekre? Természetesen elegáns bikavér: intenzív illattal, amit elsősorban meggy, szilva, amit étcsokoládé keretez. Egyensúlyos bort, közepesnél nagyobb testtel, ízében domináns gyümölcsösséggel, amit szépen kiegészít a fahéj és étcsoki. Ha pedig az ideális pezsgő a kérdés, annál hárslevelű adja az alapbort, ez pedig illatában is visszaköszön, virágokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, kis mézzel."

"Karácsonykor mi is lelassulunk egy kicsit. Az őszi szüret után csendesen, nyugalomban érnek a borok, izgalmasan kóstoljuk az újdonságokat, amelyek november közepétől folyamatosan kerülnek ugyan a palackba, de ilyenkor lesz igazán izgalmas, amikor először kinyitjuk őket és a poharunkba töltjük. Ilyenkor nem kell füvet vágni, de lehet karácsonyfát vadászni, ha pedig ebben a tevékenységben mégis megfáradnánk, akkor jól esik a meleg szobában, a fenyőillato szagolva megpihenni a fotelben, szeretetben, családdal, meg a kutyával-macskával és kinyitni egy jó bort, vagy pezsgőt, amibe ha belekortyolunk, egyetlen pillanat alatt megízlelhetjk az egész évünk munkájának gyümölcsét! Ezért szeretjük a karácsonyt!"

Koch Csaba és Koch Pálma, Koch Borászat (villányi és hajós-bajai borvidék)

K. CS.: "Az ünnepi alkalom ünnepi borokat kíván. Természetesen tiszteletben kell tartani mindenki ízlését, hisz mindenkinek mást jelent az ünnep és a méltó ünneplés! Van aki a forralt bor forrón gőzölgő illatát köti a karácsony meghitt pillanataihoz, van aki a pezsgő eleganciáját, és van aki a különleges nagy vörösborok elkápráztató gazdagságát. Az Advent és az ünnepek meghitt családi eseményein van, aki a megszokott gyümölcsös fehér borát, vagy rosét esetleg egy szép kadarkát fogyaszt – azért természetesen fontos, hogy szőlőbor legyen, ami a legnemesebb italunk."

K. P.: "Az ünnepi időszakra mindig magas minőségű tételeket ajánlunk, melyek jól párosíthatóak a magyar ünnepi ételekhez. Bajai származásunk révén Kadarkát szoktunk felbontani a halászléhez, melyet 24-én készítünk. Keresztény család révén számunkra a lefontosabb ünnep a karácsony. Az adventi időszak alatt a fogyasztók számára kedvezményes borcsomagokat állítunk össze, hogy ezzel is meg tudjuk őket ajándékozni, segítsük az ünnepi előkészületeiket.
A karácsony az az ünnep, amikor az egész családunk együtt lehet, és nekünk is van időnk 1-1 pohár bor mellett leülni az asztalhoz, és beszélgetni egymással. Ilyenkor mindenki kikapcsol, és három napunk van egymásra. Ilyenkor kerülnek elő otthon a komoly vörösborok nagy, régi évjáratai."

Ha kíváncsi vagy, hogy a többi borász mit ajánl az ünnepi menühöz és mit gondol a karácsonyról, olvasd el az Origo cikkét!

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.