A Közel-Keletről származik, napjainkban Európa több országában, illetve Ausztráliában termelik nagyobb területen.
A mákmagok magas zsírtartalmúak, kalóriadúsak, többféle B-vitamint tartalmaznak. A mák olaja csonterősítő tulajdonságú, mert a benne lévő foszfor elősegíti a kalcium felszívódását.
A zöld máktokból nyert ópium fájdalomcsillapító hatású – a gyógyszeripar számos orvosságban felhasználja, kábítószerként is ismert. (Magyarországon szigorú törvény szabályozza az ún. ipari és az étkezési mák termesztését.) A mák zöld magjai szintén bódító hatásúak, ezért kizárólag a teljesen érett, kékesfekete magokat szabad felhasználni a konyhában.
A darált mák melegítve éri el kellemes, a dióéra hasonlító aromáját. A sütemények töltelékébe általában meleg tejbe áztatva vagy főzve kerül. A darálatlan mákszemeket a kenyérfélék, briósok, egyéb péksütemények díszítésére is használják.
Sokáig nem tartható el, érdemes száraz helyen, darálatlanul tárolni, hogy ne molyosodjon, ne penészedjen meg.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.