Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Praktikus

Így lesz a legfinomabb a kelbimbó: íme, a tökéletes recept!

kelbimbó / Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Tudtad, hogy a kelbimbó az egyik legegészségesebb zöldségünk? Alacsony a kalóriatartalma, ellenben rengeteg tápanyagot, például A-, C- és K-vitamint, mangánt tartalmaz. Ha eddig idegenkedtél a kis zöld vitaminbombáktól, ideje, hogy beépítsd az étrendedbe!

Már a vásárlásnál figyelj: válassz kisebb és sötét zöld, frissebb kelbimbókat, ezeknek ugyanis édesebb az ízük. Ügyelj arra, hogy ne főzd túl, mert akkor veszít tápértékéből és felerősödik jellegzetes kesernyés íze. A legjobb, ha nem főzöd, hanem sütöd. A legízletesebb air fryer-ben, azaz forró levegős sütőben elkészítve, de természetesen légkeveréses sütőben, sütőben is készülhet.

Te próbáltad már sütőben elkészíteni a kelbimbót?
Te próbáltad már sütőben elkészíteni a kelbimbót?

Íme, a lépések:


1. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.

2. Vágd le a kelbimbók végét, húzd le a külső fonnyadt, halvány leveleket majd vágd félbe a kis fejeket.

3. Keverj össze olívaolajat, sót, frissen őrölt borsot és kevés pirospaprikát.

3. Forgasd bele az olajos keverékbe a kelbimbókat.

4. Tedd a sütőbe 5 percre, majd fordítsd meg és süsd újabb 5 percig. Ha igazán ropogósra szeretnéd, rázd alaposan össze, és süsd még néhány percig.

Ezt a ropogós kelbimbót még az is megeszi, aki azt hitte, nem szereti! ;)
Ezt a ropogós kelbimbót még az is megeszi, aki azt hitte, nem szereti! ;)

Miért egyél kelbimbót?

Elsősorban azért, mert már egy adag elfogyasztásával fedezheted a napi C- és K-vitamin szükségleted. A C-vitamin és más antioxidáns anyagok segítenek megőrizni a szem egészségét, és a látás minőségét – akár idősebb korban is. A C- és az A-vitamin védi a bőr egészségét, a K-vitamin védi, erősíti a csontokat. Fontos szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében is: azok a kéntartalmú vegyületek (mint például a szulforafán), amelyeknek kesernyés ízét és kellemetlen szagát köszönheti, valamint a klorofill is hatékony rákellenes anyagok.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.