Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Minestrone recept
Minestrone
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Az egészséges táplálkozás egyik meghatározó része a változatos étkezés, amelybe az is beletartozik, hogy rendszeresen fogyasztunk különféle magvakat. De vajon melyek a legegészségesebbek?

Mivel a magfélék vitaminokban, ásványi anyagokban, enzimekben, esszenciális zsírsavakban, valamint fehérjékben gazdagok, ezért egészségünk érdekében fontos, hogy minél többször szerepeljenek az étrendünkben.

Mivel a chiamag nem tartalmaz glutént, ezért a gluténérzékenyek is fogyaszthatják / Fotó: Shutterstock
Mivel a chiamag nem tartalmaz glutént, ezért a gluténérzékenyek is fogyaszthatják / Fotó: Shutterstock

Chiamag

A chiamag nagyon jól beilleszthető a diétába, ugyanis rendkívül gazdag rostokban, ami nemcsak az emésztést fokozza, hanem az aprócska mag, saját tömegéhez képest minimum kétszeres mennyiségű folyadékot tud magába szívni, így hamar eltelíti a gyomrot. Szintén magas rosttartalmának köszönhetően lassítja a szénhidrátok lebontását, megelőzi a vércukorszint hirtelen emelkedését, ezáltal csökkenti az inzulinrezisztencia és a diabétesz kialakulásának esélyét. A csontok és a fogak egészségmegőrzésében is nagy szerepe van, valamint javítja a szívműködést és szabályozza a vérnyomást.

Tökmag

A tökmagban található kálium lassítja az öregedést, csökkenti a vesekő kialakulásának esélyét, és védi a prosztatát a betegségektől. Ásványianyag-tartalma erősíti az immunrendszert, a benne lévő L-triptofánnak köszönhetően hangulatjavító hatással bír, így depresszió ellen is hatásos. Emellett fehérjében gazdag, amelynek fontos szerepe van az izomzat erősítésében, a bőr és a haj egészségének megőrzésében. Magas rosttartalma javítja az emésztést, továbbá magnéziumban is bővelkedik, amelynek fontos szerepe van az izom- és idegek erősítésében, a csontképzésben, a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában.

A tökmag magas rosttartalma javítja az emésztést / Fotó: Shutterstock
A tökmag magas rosttartalma javítja az emésztést / Fotó: Shutterstock

Lenmag

A lenmag gazdag B-vitaminokban és ásványi anyagokban, ezen kívül kiemelkedő a tiamin-, magnézium- és foszfortartalma, rostjai kedvezően befolyásolják a bélműködést. Emellett nagy segítségünkre lehet menopauza idején, ugyanis javítja az általános közérzetet, enyhíti a hőhullámokat. Lassítja az érelmeszesedési folyamatokat, erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, cukorbetegségre való hajlam esetén pedig kimondottan javasolt a rendszeres fogyasztása.

Kendermag

A kendermag tartalmazza mind a 20 aminosavat, beleértve azt a 9 esszenciális aminosavat is, ami a szervezetünk nem tud előállítani. A magban található fehérjét a szervezetünk kiválóan hasznosítja, ezzel erősíti a szöveteket, az izomzatot és az immunrendszerünket. Az Omega-3 zsírsavak csökkentik az ízületi gyulladást, a húgyhólyag-, valamint az egyéb krónikus bélgyulladásokat. Enyhíti a menstruációs görcsöket, sportolás után segíti az izmok regenerálódását.

A kendermagban található fehérjét remekül hasznosítja a szervezetünk / Fotó: Shutterstock
A kendermagban található fehérjét remekül hasznosítja a szervezetünk / Fotó: Shutterstock

Szezámmag

A szezámmag kifejezetten gazdag kalciumban, magnéziumban, vasban, foszforban, B1-vitaminban, cinkben és rostokban. Emellett rendkívül értékes olajat tartalmaz, amely számos betegségre lehet gyógyír. Ízületi gyulladás esetén nem csak akkor segít, ha megesszük a magot, hanem akkor is, ha hidegen préselt, langyos olajával finoman átmasszírozzuk az érintett testrészt. A szezámmag csökkenti a vér koleszterinszintjét, továbbá a vérnyomást.

Forrás: Life

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.