Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egészséges

Ha így fogyasztod a hársmézet, akkor ez lesz a legjobb gyógyír megfázás ellen

Az őszi-téli hónapokban a hársméz különösen ajánlott csemege, hiszen kifejezetten a meghűléses, torokfájós időszakban segítheti a gyógyulást. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan fogyasztod.

Mint általában a mézek, a hársméz is jótékony hatással van az egészségre. Különösen a lázzal járó légúti betegségek esetén fejti ki pozitív hatását, de köhögés, torokfájás, hörghurut esetén is jó szolgálatot tesz illóolajai, farnezol tartalma és egyéb hatóanyagai révén. 

hársméz
A hársméz nemcsak kitűnő immunerősítő, hanem kiváló vitaminforrás is
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ezért ne ízesítsük vele a teát!

A hársméz azon ritka mézek közé tartozik, amelynek közvetlen fogyasztása ajánlott. Ennek az oka az, hogy a többi méz közül kiemelkedően zamatos az íze. A jellegzetesen erős aromája miatt nem javasolt sütemények készítéséhez, kávé vagy tea ízesítéséhez – áll a Agrármarketing Centrum közleményében. 

Ezért olyan különleges

„A legtöbben az akác- és a virágmézet részesítik előnyben mézvásárlásánál, miközben rendkívül gazdag a repertoár. A napraforgómézre fókuszáltunk tavaly, idén a hársméz áll a figyelem központjában. Ez nem csak kitűnő mézalternatíva, de egészségre gyakorolt hatásai is egyedülállóak, ráadásul hazánkban a fajtamézek között az egyetlen olyan méz, amely őshonos növényről származik – az ezüstlevelű hársfáról” – mondta Bross Péter, a Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. 

Mi történik, ha melegíted a mézet?

Ahogyan azt mi is megírtuk, a méz kiváló tápanyag- és antioxidánsforrás – nyersen. A magas hő viszont elpusztítja a tápanyagok nagy részét: a 35 fok fölötti meleg elkezdi lebontani azokat az enzimeket, amelyek a méz ízét és gyógyászati előnyeit adják. Ha a méz eléri a 37 fokot, akkor már több száz összetevő lebomlik; ekkor a méz elveszíti antimikrobiális tulajdonságait. 40 fok felett a méz legfontosabb enzime is elpusztul: ez az invertáz, ami az emberi szervezetben segíti a komplex cukrok emésztését és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ennél is magasabb hőmérsékleten pedig elkezdődik a karamellizálódásnak nevezett folyamat, amely a méz összes jótékony komplex cukrát átalakítja egyszerű cukorrá. Éppen ezért olyan fontos, hogy a mézet soha ne tedd forró italba!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.