Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mostanság nem igazán tervezem előre a heti menüt (a vizsgaidőszakban nem is tudok hetekben gondolkodni...), így nincs is igazán koncepciója a főztjeimnek. Hacsak nem a szezonalitás, de az máskor is mozgatórugó. Visszatekintve viszont arra a mókás felfedezésre jutottam, hogy egyvalamivel mégiscsak frappánsan jellemezhető a konyhai ténykedésem egy része: kettőt egy csapásra. Vagyis végy egy alapanyagot és abból főzz meg legalább két rendes ételt.

Ha már a szezonalitásnál tartunk...

Hazatérve négynapos császárvárosbéli tartózkodásunkból (ahol még az egyetemi menzán is isteni a Sacher torta) döbbenten szembesültem az ürességtől kongó hűtőnkkel. Ráadásul a férjem másnap egy háromnapos túlélő-teljesítménytúrára indult, aminek a helyszíne egészen az indulásig titokban maradt... Szóval gyorsan és alaposan a konyhai tettek mezejére kellett lépni. Rám pedig ráadásul három beadandó és két vizsga várt 4 nap alatt, úgyhogy az idővel is zsonglőrködni kellett...
 

A mostanában egyre gyakrabban előforduló ilyen és hasonló alkalmakra írtam elő magamnak, hogy a fagyasztónknak MINDIG tartalmaznia kell
- 50 dkg darált húst
- 1 egész csirkemellet
- legalább egyféle zöldséget.
 

A darált hús áldozatául is esett a hektikus hétvégének, de ezt nem bántuk, mert isteni zabos-magos fasírtként végezte. Amíg olvadozott a hús, produkáltam egy villámbevásárlást és spárgaszezonban hogy-hogy nem, egy nagy csomag zöldspárgával tértem haza. A szombati ebédem nem is volt kétséges: spárgás rizottó.

Tavaszi spárgás rizottó

Hozzávalók:

25 dkg zöldspárga
néhány szelet kolozsvári szalonna felkockázva
20 dkg rizottó rizs
7 dl húsleves
só, fehérbors, szerecsendió
1 teáskanál cukor
1 evőkanál almaecet
némi reszelt sajt
1-2 evőkanál olaj (vagy egy diónyi vaj)

 

 

Elkészítés: A spárgasípokat alaposan megmossuk, fás részüket levágjuk és 1,5 cm-es darabokra vágjuk. 1 liter forrásban lévő, kevés sóval, 1 kiskanál cukorral és 1 evőkanál ecettel ízesített vízben 10 perc alatt előfőzzük, majd azonnal leszűrjük. Közben az átválogatott és leöblített rizst egy kevés meleg zsiradékon átforgatjuk, míg egy kissé üvegesedik, majd merőkanalanként adjuk hozzá a forró húslevest. Addig kevergetjük, míg be nem szívja a folyadékot, a következő kanalat csak akkor adjuk hozzá. Ha kész a rizs, ízesíthetjük kevés fehérborssal és szerecsendióval, összeforgatjuk a spárgával. Pirított szalonnakockákkal és reszelt sajttal azonnal tálaljuk.

A maradék spárga pedig a túlélésről hazatérő férjem „tiszteletére” (mondjuk inkább: kedvére) egy quiche-ben végezte.

Sokzöldséges quiche

Hozzávalók:

A tésztához:

18 dkg fehérliszt
10 dkg vaj
1 tojás
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál só
1 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:

25 dkg zöldspárga
1 konzerv zöldborsó 
1 konzerv kukorica
10 dkg kolozsvári szalonna
2 dl tejszín
3 tojás
7 dkg reszelt sajt
só, borsikafű, szerecsendió

 

 

Elkészítés: Először összeállítjuk a tésztát. A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a sütőport. Közepébe fészket formálunk, oda ütjük a tojást, és 1 evőkanál hideg vízzel sima tésztát gyúrunk. Tiszta zacskóba tesszük, és legalább 1 órán át a hűtőben pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket: A spárgát ugyanúgy előfőzzük, mint a rizottónál (1 liter forrásban lévő víz, só, kiskanál cukor, evőkanál ecet, 10 perc), majd leszűrjük. Közben a szalonnát megpirítjuk. Összekeverjük a spárgát a lecsepegtetett kukoricával és borsóval és az egészet átmelegítjük, hozzáadjuk a szalonnát is. A tejszínt felmelegítjük és még melegen elhabarunk benne 3 tojást. Ízesítjük borsikafűvel és szerecsendióval.

A piteformánkat kibéleljük a tésztával úgy, hogy pereme is legyen. Mehet bele a zöldségkeverék, rá körbe-körbe a tojásos tejszín, a tetejére a reszelt sajt. 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Ha nagyon pirulna, fóliával fedjük le. Tálalás előtt picit hűtsük ki, mert akkor szebben lehet szeletelni.

A másik ilyen típusú ételpáros már nem az én találmányom, sok helyen olvastam és biztosan sokan készítitek is. Természetesen a húsleves+sülthús kombinációrol van szó. Esetemben viszont nem akármilyen sülthúsról beszélünk, hanem isteni finom francia sajtmártásos húsról.

Ritkán főzök francia ételeket, pedig alapvetően szeretem őket. Van is egy francia szakácskönyvem, amit a nagyapám húga ajándékozott nekem vagy 8-10 éve (amikor még nagyjából semmilyen közöm nem volt a konyhához). Egészen sokáig csak egyvalami készült el belőle, a provance-i csirke, az is még bőven gimnazista koromban.

Aztán mostanában tanácstalanságomban kezembe került és hirtelen nem is tudtam, mit készítsek el belőle, annyi minden megtetszett. Végül azért döntöttem így, mert ez a fogás passzolt leginkább a húsleves után. Minden értelemben. Hogy miért? Írom is:

Csirkehúsleves

Hozzávalók:

1 egész tanyasi csirke
1 nagy fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
3-4 szál sárgarépa
2-3 száél fehérrépa
1 kisebb zellergumó
1 kisebb karalábé
30 dkg karfiol
1 szem burgonya
(kelkáposzta, sütőtök, cukkini, paszternák, vagy ami még éppen van otthon)
6-7 szem bors

 

 

Elkészítés: A csirkét megmossuk, feldaraboljuk és annyi hideg vízben, amennyi bőven ellepi, feltesszük főni. Hozzáadjuk a szemes borsot is. Gyöngyözve főzzük, míg félig megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított és ízlés szerint feldarabolt zöldségeket és sót (sajnos sose tudom, mennyit... kóstolgassuk!)

És itt most bevallom őszintén, hogy ételízesítőt is adtam hozzá. Ugyanis a zsenge tavaszi zöldségeknek nincs olyan erőteljes ízük, mint az öregebbeknek. Én viszont úgy szeretem a húslevest, ha jó zöldséges. De nem ám bolti ételízesítőt használtam, hanem sajátot, ami kizárólag szárított zöldségeket és sót tartalmaz. Szóval talán mégsem csaltam olyan nagyot. :)

10 perc után a húst kivesszük a levesből és a zöldségeket puhára főzzük. Leszűrve kínáljuk. Én most nem csináltam külön tésztát betétnek, de aki szeretne, külön főzzön ki hozzá cérnametéltet, csigatésztát, vagy amit szokott.

Francia sajtmártásos csirke

Hozzávalók:

A levesben főtt csirke
2 dl húsleves
3 dl száraz fehérbor
7 dkg vaj
1 evőkanál liszt
10 dkg sajt
2 tojás sárgája
2 evőkanál tejföl
kakukkfű, szerecsendió, só, törött bors

 

 

Elkészítés: A félig főtt húst 5 dkg vajban körbe-körbe megpirítjuk. Meghintjük liszttel és 1 percig kevergetve pároljuk, Aláöntjük a levest és a bort, felfőzzük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel. Alacsony lángon puhára pároljuk (kb 20 perc).

A húsdarabokat tűzálló tálba szedjük. Egy kiskanál lisztet eldolgozunk a maradék vajjal és 3 evőkanálnyi szafttal, majd hőkiegyenlítéses módszerrel elkeverjük a lábas tartalmával. Nagy lángon mártás sűrűségűre főzzük. Hozzáadjuk a reszelt sajt 2/3-át és a szerecsendiót, még 1 percig kevergetve főzzük. Levesszük a tűzről és apránként beledolgozzuk a tojássárgákkal elkevert tejfölt.

A mártást a húsra öntjük, beborítjuk a maradék sajttal és forró sütőben ropogósra sütjük. Forrón tálaljuk. Jól illik hozzá a barnarizs, a hajdina vagy az árpagyöngy is. Sőt, kínálhatjuk mellé akár a levesben főtt zöldséget is.

Végül, de nem utolsósorban hoztam két szörpreceptet. Ugyan a bodzaszezonnak lassan vége, de a hétvégén még láttam virágzó bodzát, úgyhogy aki szemfüles, még szedhet egy adagra valót. Mutatom, hogy csináltam.

Bodzaszörp

Hozzávalók:

kb. 25 kisebb-nagyobb bodzavirág
2 liter víz
2 dkg citromsav
1,5 kg cukor
2 nagyobb citrom
(szörptartósító)

 

 

Elkészítés: A bodzavirágok szárát levágjuk úgy, hogy éppen ne essen szét a virágzat. A citromokat alaposan megsikáljuk, vékonyan felkarikázzuk és a virágokkal együtt egy nagy (5 l-es) befőttesüvegbe tesszük.

A vizet felforraljuk a cukorral és a citromsavval, addig keverjük, míg minden fel nem oldódik. A még meleg, de már nem forró sziruppal nyakon öntjük a virágokat. Lefedjük a üveget és (3-)5 napig érleljük, időnként megkeverve. Ezután leszűrjük, ha szeretnénk, akkor a tartósítószert is ilyenkor adjuk hozzá (az utasítás szerint). Üvegekbe töltjük és lezárjuk. Hűvös helyen néhány hónapig eláll.

Viszont egy kedves barátnőm ma mesélte, hogy ha a cukrot is az elején adta hozzá, az ötödik napra megpenészedett. Én ilyet még sosem hallottam, nekem működik ez a verzió, de ha valaki tuti biztosra akar menni, akkor először áztassa be a virágokat és a citromot 2 liter vízbe, az ötödik nap végén szűrje le, adja hozzá a cukrot és a citromsavat és csak addig melegítse, míg fel nem oldódik az egész. Állítólag így is nagyon jó! :)

Hasonlóan készül a citromfűszörp is

Hozzávalók:

3 nagy csokor citromfű
3 db citrom
3 liter víz
2 kg cukor
5 dkg citromsav
(szörptartósító)

 

 

Elkészítés: Egy nagy üvegbe rendezzük a leöblített citromfüvet és a megsikált, felkarikázott citromot, leöntjük vízzel, lefedve egy napig áztatjuk. Másnap az egészet citromostól-citromfüvestől felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat és 15 percig főzzük. Ha szeretnénk, ekkor hozzákeverjük a tartósítószert, majd tiszta üvegekbe szűrjük és száraz dunsztban kihűtjük.

A jó hír, hogy ez egy univerzális recept, mert ugyanígy működik mentával vagy levendulával is. Sőt, keverve is. Mindenképpen kipróbálom majd a többit is!

Szeretettel: Mandula

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.