Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mákos guba  recept
Mákos guba
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Puncstorta  recept
Puncstorta
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Egyik legnagyobb kedvencünk a hűvös, vaníliás, selymes krém, amit tojáshabok koronáznak. Elkészítése nem bonyolult, és számtalan módon variálható. Most mandulával és karamellel készítjük.

Tojás, tej, cukor és vanília. Ennyi szükséges az alaprecepthez. És bár az isteni madártejet nem lehet megunni, mégis jó néha kicsit variálni, tovább gondolni, hogyan tehetjük különlegessé, meglepővé, még finomabbá.

Ha szeretnénk édesszájú ismerőseink, szeretteink kedvében járni, ajánlom ezt a karamellás változatot, mandulával és mazsolával gazdagítva, ropogós karamell-lapokkal még kívánatosabbá téve…

Karamellás madártej mandulás karamell-lapokkal
Karamell benne is, mellé is - érdemes kipróbálni!
Karamell benne is, mellé is - érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:
15 dkg cukor
15 dkg mandula
5 dkg mazsola
8 dl tej
diónyi vaj
6 tojás
1 rúd vanília
5 dkg porcukor
1 kiskanál keményítő

Elkészítés: A cukrot serpenyőbe tesszük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje. Karamellizáljuk, hozzádobjuk a mandulát, átforgatjuk, és a felét kiöntjük szilikonlapra vagy sütőpapírra, elsimítjuk.

A mazsolát hozzáadjuk a maradék mandulás karamellhez, felöntjük a tejjel, felforraljuk, amíg az összes cukor el nem olvad, majd összeturmixoljuk. A vajat a tetejére morzsoljuk, lefedjük.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk a porcukorral, a végén hozzáadjuk a keményítőt, és még ezzel is kicsit verjük. A tojássárgákhoz adjuk folyamatos keverés mellett a forró karamelles tejet, és kevergetve egyszer felforraljuk. Kihűtjük.

A tojásfehérjéből két kanállal galuskákká formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 80 fokos sütőben lassan kiszárítjuk.

A lehűtött karamelles madártejet a habgaluskákkal és a darabokra tördelt mandulás karamellel tálaljuk.

A mandulától és mazsolától sűrűbb, krémesebb ez a madártej
A mandulától és mazsolától sűrűbb, krémesebb ez a madártej
Őszi Balázs
Őszi Balázs

Nem sokkal bonyolultabb ez a recept, mint a hagyományos változat, hiszen csak a mandulás karamell elkészítése a plusz feladat, aminek fele belekerül a madártejbe, a másik fele pedig illatos ropogtatni való lesz a desszert mellé. És amennyi munkát a mandulás karamellbe fektetünk, annyit spórolunk a habon: a sütőben készítve sokkal egyszerűbb a dolgunk, mintha főznénk, folyamatosan forgatgatva…

Ezt az őszi mandulás-mazsolás változatot is tovább lehet gondolni, még ünnepibbé tenni, akár karácsonyivá… Fűszerezni mézeskalács fűszerkeverékkel vagy kardamommal, de megbolondíthatjuk mandulalikőrrel, tojáslikőrrel vagy illatos Grand Marnier-val.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.