Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Minestrone recept
Minestrone
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A mérlegre merő véletlenségből kerültek ezek az alapanyagok, de jobban belegondolva ezek így együtt egész jó csapatot alkotnak. Érdemes mérlegelni...

Az úgy volt, hogy a szép, tiszta mérlegre feltettem a fetát, merőben praktikus szándékkal, vagyis le akartam mérni, de Vikinek (a fotósnak) annyira megtetszett a fekete és a fehér kontrasztja, valamint a sajt visszatükröződése a fekete lapon, hogy álljt parancsolt, és mellépakolt még mindenféle neki tetsző, a konyhapulton sorsát váró dolgot. És fotózott. Nem is lett rossz az összeállítás, sőt… Szeretem ugyanis, ha különféle ízek kiegészítik egymást egy ételben, izgalmasan, még sincs túlbonyolítva. A rukola, az eper és a sajt így együtt pedig tökéletes.

 

Mérlegen az ízek: rukola, eper, sajtok
Mérlegen az ízek: rukola, eper, sajtok

 

 

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

 

A rucola újra divatos, egyre ismertebb, ma már könnyen hozzá is juthatunk, de éttermekben is megkóstolhatjuk. Önmagában és más salátafélékkel keverve is szépen mutat, látványos, íze fűszeres, borsra és tormára emlékeztet. Zsenge leveleit érdemes virágzás előtt levágni, utána túl erős lehet az íze. Salátakészítéshez használjunk extra szűz olívaolajat, az ecet akár el is hagyható, de egy is balzsamecet azért illik hozzá.

Magyarországon épp úgy, mint Olaszországban többféleképpen írják. Nálunk lehet rukola, rukkola, de rucola is, pedig magyar neve is van: borsmustár. Szép, igaz? És teljesen jól kifejezi a többféle csípősséget, ami ez a növényt jellemzi.

Számos fajtája van, ízben és csípősségben ezek változóak. Vadon is terem, késő tavasztól őszig, és ha a kertünket megkedveli, elterjed, kiirthatatlan, még a köves talajt is kedveli.

 

Játék a színekkel - és az ízekkel
Játék a színekkel - és az ízekkel

 

 

Mártogatós rukkolával
Mártogatós rukkolával

 

Nem csak nyersen, de sütve, főzve is felhasználható! A rukolát legjobb frissen fogyasztani. Ha nem tudjuk azonnal felhasználni, és megfonnyad, akkor érdemes összevágni, és egy paradicsomos spagettihez vagy egy rizottóhoz keverni, levesbe szórni, de remek fűszervajat vagy mártogatós sajtkrémet is készíthetünk belőle.

Rukolás fűszervaj és sajtkrém

A fűszervajhoz a vajat kikeverjük sóval, zúzott fokhagymával és aprított rukkolával, friss kenyérrel vacsorára vagy előételnek tökéletes, vagy sültekhez is kínálhatjuk.

Ha ugyanezeket a fűszereket sajtkrémhez keverjük, egyszerű és gyors mártogatóst készítettünk kerti mulatságra, uzsonnára, borozgatáshoz. És keverhetünk bele felaprított epret is, vagy a rukolás sajtkrémet habzsákból eperszeletekre nyomva is tálalhatjuk falatkaként.

 

Baguette, rukkolás fűszervaj a sonka és dinnye
Baguette, rukkolás fűszervaj a sonka és dinnye

 

Rukola gyümölcsökkel és sajtokkal

Készíthetünk persze salátát is belőle, amibe érdemes sajtot és gyümölcsöt is tenni, nem csak eperrel és fetával finom! Ugyanis a saláta minden sajtot és minden gyümölcsöt elbír!

 

Eper és rukkola, még mehet rá egy kis kecskesajt...
Eper és rukkola, még mehet rá egy kis kecskesajt...

 

Néhány klasszikus – vagy merészebb – párosítás, akár salátához:
kéksajt - körte
camembert - cseresznye
alma - bármilyen sajt illik hozzá, a semlegesebbektől a legkarateresebbekig
sárgabarack és sárgabarack - kecske- vagy juhsajt
feta - szőlő, egres, ribizli, dinnye
sárgadinnye - parmezán, és ehhez egy kis sonka is dukál!

 

A sárgadinnye és sonka klasszikusa a pikáns rukkolával
A sárgadinnye és sonka klasszikusa a pikáns rukkolával

 

 

Körte és kéksajt rukkolával, a dió is jól illik hozzá!
Körte és kéksajt rukkolával, a dió is jól illik hozzá!

 

 

Feta, görögdinnye és borsmustár, érdemes kipróbálni!
Feta, görögdinnye és borsmustár, érdemes kipróbálni!

 

A lényeg: kóstolni és merni! Mindeni saját ízlése és a szezon kínálata szerint alakítsa!
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.