Az ötletet a mogyorós csoki adta. Az a fajta, amiben egész mogyoró roppan és harsog, ha ráharap az ember, a pörkölt íz keveredik a keserű csokoládééval, alig lehet abbahagyni. Akik nem allergiásak a mogyoróra, azok szerintem kivétel nélkül kedvelik. Ha elkészítik ezt a desszertet, ami ismét gazdagon van töltve kiváló anyagokkal, minden bizonnyal nem fognak csalódni.
Csokis-mogyorós süti gesztenyehabbal
Hozzávalók:
25 dkg vaj
25 dkg csoki (min. 60%-os kakaó tartalommal)
10 dkg fehércsoki
10 dkg törökmogyoró
15 dkg mandula
3 tojás
30 dkg cukor
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
A gesztenyehabhoz:
25 dkg gesztenyepüré
3 dl tejszín
A díszítéshez:
25 dkg főtt, hámozott gesztenye
2 evőkanál cukor
1 dl Baileys
Elkészítés: Egy 25x25 centis formát kivajazunk, kilisztezzük.
A vajat az étcsokoládéval vízgőz fölött felolvasztjuk. Amíg olvad, a mandulát megpirítjuk egy serpenyőben, ugyanezt tesszük a törökmogyoróval. A fehércsokit apró kockákra tördeljük. A cukrot a tojással habosra keverjük, A lisztet a sütőporral elvegyítjük, és hozzáadjuk a konyhai aprítóval felaprított pirított mandulát.
Az olvasztott csokit a tojásos keverékhez adjuk, eldolgozzuk, belekeverjük a fehércsokit és a mogyorót, végül belekeverjük a lisztes keveréket, eldolgozzuk, majd a sütőformába öntjük.
180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
A gesztenyehabhoz a tejszínt felverjük, a felét hozzáadjuk az elmorzsolt gesztenyepüréhez, majd beleforgatjuk a maradék tejszínt, és hűtőben legalább 1 órát pihentetjük.
A díszítéshez a cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a gesztenyét, átforgatjuk, felöntjük a likőrrel, és pár perc alatt besűrítjük.
A felkockázott mogyorós-csokis sütit a gesztenyehabbal és a likőrös gesztenyeszemekkel tálaljuk.
A mogyoróról röviden…
A mogyorócserje a nyírfafélék családjába tartozik. Különlegesség, hogy a mogyorócserjét a szarvasgomba is kedveli, természetesen ha a talaj is kedvező hozzá, persze még van egy-két elvárás ahhoz, hogy szarvasgomba teremjen, de ez kezdetnek már nem rossz!
A törökmogyoró nevet minden bizonnyal azért kapta, mert hajdan Törökországból érkezett, de importálják még Spanyolországból és Olaszországból. A piacon héjastól lehet beszerezni, figyeljünk rá, hogy csonthéja ne legyen repedezett, lukacsos. Akkor tuti, ha szép fényesek. Diótörővel lehet megtörni. Persze nagy bevásárlókban már tisztítva is kapható. Érdemes megszagolni, hogy ne legyen avas!
100 g mogyoróban 400 kalória van, de ezért finom, tápláló. Olajat is préselnek belőle, sütni nem jó, salátákhoz viszont szenzációs!
Már csak kedv kell hozzá, hogy elkészítsék ezt a brutális desszertet! Meg persze még pár dolog… Dobos C. József például így vélekedik erről:
Mi az ízlés étvágy nélkül?
Gyógyíthatatlan szenvedés.
És mi az étvágy éhség nélkül?
Maga a halál.
A desszertet a menüsor végére hagyjuk, kell a kalória a főétel megemésztésére! Ha éttermi menüről van szó, meg tudja menteni a főételek által bennünk keletkező hiányérzetet, már ha van ilyen, ha nincs, akkor jó helyen vagyunk!
Meglepetés erejével ér fel, ha otthon süti készül: a lakást átjárja az édes illat, kint hideg van, bent meleg, otthonos. A család többi tagja hazaérvén az illatokra támaszkodva várja, hogy felcsendüljön az ASZTALHOZ vezényszó! „A házi béke egy családnál nem ritkán a helyes táplálkozástól függ.”
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.