Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Közelednek az ünnepek, van, aki már készülődik, a vendéglátósok, boltosok, kereskedők biztosan. Készülhetünk már mi is, tesztelhetünk receptet az ünnepekre! Egy desszertet hoztam, figyelmükbe ajánlom, az ünnepekig kipróbálhatják, hátha erre esik a választás!

Az ötletet a mogyorós csoki adta. Az a fajta, amiben egész mogyoró roppan és harsog, ha ráharap az ember, a pörkölt íz keveredik a keserű csokoládééval, alig lehet abbahagyni. Akik nem allergiásak a mogyoróra, azok szerintem kivétel nélkül kedvelik. Ha elkészítik ezt a desszertet, ami ismét gazdagon van töltve kiváló anyagokkal, minden bizonnyal nem fognak csalódni.

Csokis-mogyorós süti gesztenyehabbal

 

Nagyon csokis süti, csupa finomsággal
Nagyon csokis süti, csupa finomsággal

Hozzávalók:
25 dkg vaj
25 dkg csoki (min. 60%-os kakaó tartalommal)
10 dkg fehércsoki
10 dkg törökmogyoró
15 dkg mandula
3 tojás
30 dkg cukor
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor

A gesztenyehabhoz:
25 dkg gesztenyepüré
3 dl tejszín

A díszítéshez:
25 dkg főtt, hámozott gesztenye
2 evőkanál cukor
1 dl Baileys

Elkészítés: Egy 25x25 centis formát kivajazunk, kilisztezzük.

A vajat az étcsokoládéval vízgőz fölött felolvasztjuk. Amíg olvad, a mandulát megpirítjuk egy serpenyőben, ugyanezt tesszük a törökmogyoróval. A fehércsokit apró kockákra tördeljük. A cukrot a tojással habosra keverjük, A lisztet a sütőporral elvegyítjük, és hozzáadjuk a konyhai aprítóval felaprított pirított mandulát.

Az olvasztott csokit a tojásos keverékhez adjuk, eldolgozzuk, belekeverjük a fehércsokit és a mogyorót, végül belekeverjük a lisztes keveréket, eldolgozzuk, majd a sütőformába öntjük.

180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

A gesztenyehabhoz a tejszínt felverjük, a felét hozzáadjuk az elmorzsolt gesztenyepüréhez, majd beleforgatjuk a maradék tejszínt, és hűtőben legalább 1 órát pihentetjük.

A díszítéshez a cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a gesztenyét, átforgatjuk, felöntjük a likőrrel, és pár perc alatt besűrítjük.

A felkockázott mogyorós-csokis sütit a gesztenyehabbal és a likőrös gesztenyeszemekkel tálaljuk.

 

Nagyon gazdag sütemény sok csokival, mandulával, mogyoróval
Nagyon gazdag sütemény sok csokival, mandulával, mogyoróval

 

A mogyoróról röviden…

A mogyorócserje a nyírfafélék családjába tartozik. Különlegesség, hogy a mogyorócserjét a szarvasgomba is kedveli, természetesen ha a talaj is kedvező hozzá, persze még van egy-két elvárás ahhoz, hogy szarvasgomba teremjen, de ez kezdetnek már nem rossz!

A törökmogyoró nevet minden bizonnyal azért kapta, mert hajdan Törökországból érkezett, de importálják még Spanyolországból és Olaszországból. A piacon héjastól lehet beszerezni, figyeljünk rá, hogy csonthéja ne legyen repedezett, lukacsos. Akkor tuti, ha szép fényesek. Diótörővel lehet megtörni. Persze nagy bevásárlókban már tisztítva is kapható. Érdemes megszagolni, hogy ne legyen avas!

100 g mogyoróban 400 kalória van, de ezért finom, tápláló. Olajat is préselnek belőle, sütni nem jó, salátákhoz viszont szenzációs!

 

A gesztenyehab nagyon jól kiegészíti a sűrű, csokis süteményt
A gesztenyehab nagyon jól kiegészíti a sűrű, csokis süteményt

Már csak kedv kell hozzá, hogy elkészítsék ezt a brutális desszertet! Meg persze még pár dolog… Dobos C. József például így vélekedik erről:

Mi az ízlés étvágy nélkül?
Gyógyíthatatlan szenvedés.
És mi az étvágy éhség nélkül?
Maga a halál.

A desszertet a menüsor végére hagyjuk, kell a kalória a főétel megemésztésére! Ha éttermi menüről van szó, meg tudja menteni a főételek által bennünk keletkező hiányérzetet, már ha van ilyen, ha nincs, akkor jó helyen vagyunk!

Meglepetés erejével ér fel, ha otthon süti készül: a lakást átjárja az édes illat, kint hideg van, bent meleg, otthonos. A család többi tagja hazaérvén az illatokra támaszkodva várja, hogy felcsendüljön az ASZTALHOZ vezényszó! „A házi béke egy családnál nem ritkán a helyes táplálkozástól függ.”

Csokoládés receptek >>>

Csokis csodák >>>

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.