Farsangi szalagos fánk
Tárkonyos csirkeraguleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Finomfőzelék
Mákos guba
Csupacsokis brownie
Kínai szezámmagos csirke
Epres blondie
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus stíriai metélt
Dödölle - az eredeti recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus grízgaluska leves
Hagymás rostélyos
Desszert

Csokikrémmel töltött vajas bukta: langyos tejjel kínálva mámorító uzsonna

A lekváros bukta az egyik olyan menzakaja, amire mindenki boldogan emlékszik vissza, főleg az óvodás ízélményekre. A meleg, puha és foszlós tésztában rejlő édes íz, az egész tetejére rászórt porcukor és a hozzá kínált langyos tej földöntúli élvezet volt.

A bukta valahogy eltűnt a háztartásokból és a receptes könyvekből, legalábbis ma már mintha egyre kevesebben készítenék ezt az édességet, és inkább a gyors, kevert sütemények, kekszek uralják a mindennapjainkat. Pedig a buktát sem nagy ördöngősség elkészíteni, sőt ha valaki szokott kalácsokat, fánkot, lángost, azaz kelt tésztákat készíteni, akkor a bukta sem lesz számára bukta.

Így készül a csokikrémmel töltött vajas bukta /Recept és fotó: Vidék íze magazin
Így készül a csokikrémmel töltött vajas bukta /Recept és fotó: Vidék íze magazin

A bukta igazi retro finomság, ha lekvár vagy íz kerül bele, de akkor is finom lesz, ha picit csavarsz rajta és csokikrémmel töltöd meg a foszlós tésztát. A kisült buktát szórd meg porcukorral és még melegen fogyaszd egy pohár langyos tej kíséretében. Mutatjuk a Vidék íze magazin remek receptjét.

Így készül a csokikrémmel töltött vajas bukta

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 7 dkg cukor
  • 1 db nagy tojás
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dkg élesztő
  • kb. 1,5 dl tej

A töltelékhez és a formázáshoz:

  • 20 dkg csoki
  • 1 csomag főzős pudingpor (csokis vagy vaníliás)
  • 3 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • kb. 10 dkg vaj

Elkészítés:

  1. Egy tálba szitáljuk a lisztet, a közepébe kis mélyedést vájunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, öntünk rá egy kis langyos tejet, szórunk rá egy csipet cukrot, és megvárjuk, míg felhabzik.
  2. Hozzáadjuk a maradék cukrot, az egész tojást és annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát tudjunk dagasztani. Ha már szépen összeállt a tészta, hozzárakjuk a langyos olvasztott vajat, és azt is beledolgozzuk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
  3. Míg kel, a tejben megfőzzük a pudingot a cukorral. Hagyjuk kicsit hűlni, majd belekeverjük a feldarabolt csokit, és kevergetve összeolvasztjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk. Körülbelül 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepére rakunk egy-egy evőkanálnyi csokis pudingot. Feltekerjük, langyos olvasztott vajjal megkenjük, és szép sorban lerakjuk egy kivajazott tepsibe. Ismét hagyjuk kelni egy félórát, majd 170-180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Recept és fotó: Vidék íze magazin

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.