Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Talán mindannyiunk egyik kedvence a gyerekkori otthont idéző – bár minden háznál másként készülő - rakott krumpli, más néven serpenyős burgonya. Nem csak a kolbászos-tojásos-tejfölös változat arathat sikereket, kipróbálhatunk még ezer és ezer változatot.

Gyerekkoromban a héjában főtt krumplival, tojással, fokhagymás tejföllel és lecsókolbásszal készülő rakott krumpli volt otthon a nyerő, azóta ugyanezt a vonalat megtartva készítettem újburgonyából tojáslepénnyel, zöldfűszeres tejföllel és szalámival is.

A rakott ételeket én is – mint oly sokan – szeretem, hiszen gyorsan összeállítható, nagy társaságnak is készülhet, a maradék pedig másnap is remekül felmelegíthető. És a lényeg: a variálhatóság! Ennek csak az emberi fantázia szabhat határt.

Édesköményes-szardellás rakott krumpli
Édesköményes-szardellás rakott krumpli

A rakott krumpli legfőbb alapanyaga – nem meglepő módon - a krumpli. A rétegek közé tehetünk akár halat, rákot, vékonyra szeletelt marhát vagy borjút, de akár szárnyashúst is. A rétegek közötti szaftot vagy mártást pedig készíthetjük zöldfűszeresre, paradicsomosra, vagy sajtok különböző variációival hihetetlen ízhatásokat érhetünk el.

Ez a változat az egyik nagy kedvencem, mert a hozzávalók remek harmóniát alkotnak, és természetesen más alapanyagokkal is párosíthatóak.

Édesköményes-szardellás rakott krumpli
Egyszerűen elkészíthető, mutatós és finom
Egyszerűen elkészíthető, mutatós és finom

Hozzávalók:
2 db édeskömény
8 szardellafilé
4 közepes krumpli
1 paradicsom
1 piros kaliforniai paprika
10 dkg feta
3 tojás
3 dl tej
1 gerezd fokhagyma

bors
4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk. A kaliforniai paprikát nyílt láng fölött vagy grillezős sütőben megsütjük úgy, hogy a héja fekete legyen. 10 percre zacskóba tesszük, légmentesen lezárjuk, majd kivesszük, és lehúzzuk a héját. Csíkokra vágjuk.

Az édesköményeket felszeleteljük, és hirtelen megpirítjuk az olívaolajon. A paradicsomot felkarikázzuk.

Sül az édeskömény a serpenyőben, a platnin a paprika
Sül az édeskömény a serpenyőben, a platnin a paprika
Az előkészített alapanyagokat rétegezzük
Az előkészített alapanyagokat rétegezzük

Egy tűzálló tálat kicsit kivajazunk, és felváltva belefektetjük az édesköményt, a krumplit, a paradicsomot és a paprikát. 160 fokos sütőben 10 percig sütjük.

Közben a fetát lereszeljük, az apróra vágott fokhagymával, sóval, borssal, a szardellával, a tojásokkal és a tejjel összeturmixoljuk.

Egyenletesen a rakott zöldségekre öntjük, és visszatoljuk a sütőbe 15 percre. Forrón tálaljuk.

Az édeskömény és a szardella teszi különlegessé
Az édeskömény és a szardella teszi különlegessé

Miért az édeskömény?

Az édesköménynek elsősorban a gumóját fogyasztjuk, a magjaival pedig fűszerezünk. A levele és a szára is nagyon jól használható salátákba, főzelékekbe, levesekbe. Semmiképp ne dobjuk ki.

Fogyasztható nyersen is, enyhén ánizsra emlékeztető íze van, de igyekezzünk a lehető legvékonyabbra szelni, ha nyersen használjuk, ilyenkor érződik a frissessége és zamata leginkább. Ha nem azonnal használjuk fel, akkor enyhén citromos vízben megőrzi a színét és az aromáját néhány óráig.

Megsütve, ha önmagában fogyasztjuk, 1-2 centis szeletekre vágva meglocsoljuk olívaolajjal, sóval, borssal és porcukorral hintjük, és így sütjük forró sütőben vagy serpenyőben ropogósra, enyhén karamellizálva.

Ha van szeletelőgépünk vagy V-gyalunk, akkor sütőpapírra leszelve, sütőben, 80 fokon csipsznek is megszáríthatjuk, amit felhasználhatunk krémlevesek betétjeként vagy dekorációként.

Külföldi kalandozásaim során volt szerencsém két karton (kb. 90 db) édesköményből csak a jóállású szárakat használva kanalakat faragni, mintegy 300 darabot. Ezeket curryvel készült krémbe, kéksajtos dipbe tettük, és ahogy a vendég kikanalazta a krémet, az utolsó falattal a kanalat is megehette. Ma már szép emlék, de akkoriban nem lelkesített túlságosan ez a feladat. :)

Szardella mindig legyen otthon!

Vehetünk szardellapasztát vagy olajban eltett filéket is, amelyek felbontás után sem romlanak meg, és só helyett néhány ételbe remekül használható. Például elengedhetetlen az igazi Caesar saláta öntetéhez.

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Paradicsomszószok, hallevesek és zöldségkrémlevesek kitűnő ízesítője, kenyérre kenhető krémek vagy mártogatósokhoz is remek, de az aiolihoz is szükséges.

Vigyázzunk vele, mert nagyon sós! Ha főzéshez használjuk, a só mennyiségét minden esetben csökkenteni kell.

***

Az egyszerű és mindenki által ismert, gyakran készített rakott krumpliból egy rendkívül ízgazdag és izgalmas fogást készíthetünk a fenti recept nyomán - mindenféle hozzáadott szaktudás nélkül. Jó étvágyat hozzá!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.