A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mákos guba  recept
Mákos guba
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Praktikus

Mennyi egy adag rizs vagy hús? Így számolj, ha vendégeket vársz!

vendégség
Vendégsereget vársz ebédre? Húsvét vagy családi ünnepek előtt hasznos lehet a mennyiségek kikalkulálásához az alábbi segédlet, ha több személyre kell vásárolnod, illetve főznöd, mint ahánnyal a kiválasztott recept számol.

Az étel jellegén kívül azt is vedd figyelembe, hogy milyen korosztályúak és étvágyúak a meghívottak – máskülönben sok maradékot hagynak a tányéron a gyerekek és a madárétkűek, vagy éppenséggel korgó gyomorral kelnek fel az asztalodtól az örökké éhes kamaszok és a nagy bendőjű felnőttek!

Átlagos adagok egy főre

Az ajánlott készétel-, valamint nyersanyagmennyiségek egy felnőttre vonatkoznak.

Előétel

Leves: 2,5 dl 
Hal: 10-12 dkg 
Hús: 5-8 dkg 
Saláta: 10-22 dkg

Főétel

Leves: 3-5 dl 
Főzelék: 2,5 dl
Halfilé: 15-20 dkg 
Hús csont nélkül: 12,5 dkg (vagy 2 szelet)
Hús csonttal: 15-25 dkg
Darált hús (pl. fasírthoz): 8-12 dkg
Ragu, göngyölt hús: 9 dkg 
Tészta: 12,5 dkg 
Teljes kiőrlésű tészta: 10 dkg 
Zöldség (pl. rakottashoz): 30-40 dkg 
Rizs (pl. rizottóhoz): 8-12 dkg 
Száraz hüvelyesek (pl. főzelékhez): 10-12,5 dkg

Köret

Saláta: 10-22 dkg (fajtától függően) 
Friss zöldség: 25-30 dkg 
Burgonya: 20-25 dkg
Rizs vagy tészta: 8-10 dkg
Mártás: 1-1,5 dl

Desszert

Gyümölcs: 20-25 dkg 
Édesség (pl. sütemény): 15-20 dkg

Megjegyzés

A vendégség után írd fel magadnak, hogy elég vagy éppen túl sok volt-e az étel! Ez megkönnyíti a dolgodat a következő alkalommal. 
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.