Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egészséges

Igazi egészségbomba: ezért érdemes mogyoróvajat enni!

A mogyoróvaj-őrület hozzánk is elért: ma már természetes, hogy ez a finomság kerül kedvenc sós és édes ételeinkbe. Sokoldalú összetevő, amely az egészségre is jótékonyan hat. Mutatjuk, miért jó, ha rendszeresen fogyasztjuk!

A mogyoróvaj hazánkban is egyre népszerűbb, nem véletlenül: ehetjük önmagában, zabpehelyhez és turmixokhoz adva, tehetjük salátákba, levesekbe – tényleg sokféleképpen illeszkedhet az étrendünkbe. Ráadásul kitűnő fehérje-, zsír-, rost-, vitamin- és ásványianyag-forrás, így fogyasztásával sokat nyerhetünk. Összegyűjtöttük, miért is jó, ha akár naponta eszünk egy kis mennyiséget!

Naponta egy kanálnyi kötelező! / Fotó: Shutterstock
Naponta egy kanálnyi kötelező! / Fotó: Shutterstock

Növeljük a tápanyagbevitelt

A mogyoró, így a mogyoróvaj is gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Kiemelkedően magas az E-vitamin-tartalma, amely védi a szervezetet a káros szabad gyököktől. A benne található niacin (B3-vitamin) létfontosságú az emésztőrendszer és az idegrendszer egészséges működéséhez, a magnézium pedig, ami szintén igen nagy mennyiségben van jelen a mogyoróban, nélkülözhetetlen az izom- és idegműködéshez, valamint az immunrendszer egészségéhez. A mangán segít az energiaforrások, például a fehérjék és a szénhidrátok feldolgozásában, a cink pedig támogatja az immunrendszert.

Segíthet megőrizni a látást…

Az étrend a szemünk egészségét is befolyásolja, ezért nagyon fontos, hogy „szemerősítő” tápanyagokban gazdag élelmiszereket is fogyasszunk. Jótékony hatása nagyrészt E-vitamin-tartalmának köszönhető, amely elengedhetetlen a szem egészségének megőrzéséhez, és különösen az időskori makuladegeneráció megelőzésében játszik fontos szerepet.

…és fenntartani az egészséges izomtömeget

A mogyoróvaj egy energiadús élelmiszer: 2 evőkanál kb. 200 kalóriát és 7 gramm fehérjét tartalmaz Mivel a megfelelő kalória- és fehérjebevitel egyaránt nélkülözhetetlen az izomépítéshez, és a fehérje különösen fontos annak helyreállításához, nem véletlen, hogy a testépítők körében népszerű a mogyoróvaj. A benne található egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok fehérjékkel kombinálva lassítják az emésztést, megakadályozva, hogy a szervezet a működéséhez szükséges energiát az izmok lebontásával szerezze meg.

Egészséges tízórai: alma mogyoróvajjal / Fotó: Shutterstock
Egészséges tízórai: alma mogyoróvajjal / Fotó: Shutterstock

Védi a szívet

Szívvédő hatása nagyrészt a benne található zsíroknak köszönhető. A mogyoróvaj három különböző típusú zsírt tartalmaz: telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokat – utóbbi kettő segíti csökkenteni a vérnyomást, és csökkenti a plakk felhalmozódását az artériákban.

Serkenti az agyműködést

Amit eszünk, az bizony nagy hatással van agyunk egészségére és működésére. Agyunk ugyanis folyamatosan „használatban van”, és mindennél nagyobb szüksége van tápanyagokra. Az E-vitamin erős antioxidáns, amely segíthet megvédeni az idegsejteket.

mérsékelheti a mellrák kockázatát

A mellrák az egyik leggyakoribb ráktípus, ami a nőket veszélyezteti. A Breast Cancer Research and Treatment című folyóiratban megjelent tanulmányban a növényi fehérje és zsírok bevitele, valamint a jóindulatú emlőbetegség (BBD) kialakulása közötti kapcsolatot tanulmányozták, és arra a megállapításra jutottak, hogy már egy adag növényi zsírokból és fehérjékből – melyek a mogyoróvajban bőségesen megtalálhatók – csökkenti a BBD kialakulásának kockázatát. Okos ötlet tehát a mogyoróvaj rendszeres fogyasztása az étrendben, különösen, ha veszélyeztetettek vagyunk.

Ideális reggeli / Fotó: Shutterstock
Ideális reggeli / Fotó: Shutterstock

Csökkentheti a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat

A krónikus gyulladás, amely ellen az immunrendszer folyamatosan próbál küzdeni, egészségügyi szövődményekhez vezethet. Az ilyen típusú gyulladást erősen befolyásolhatja az étrend: amellett, hogy antioxidánsokat tartalmazó ételeket fogyasztunk, fontos, hogy ómega-6 zsírforrásokat is beépítsünk az étrendünkbe. A mogyoróvaj pedig tökéletes ómega-6 zsírforrás.

Jótékonyan hat a koleszterinszintre

A koleszterinnek két típusa van: a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL), azaz a „jó” koleszterin, és az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), vagyis „rossz” koleszterin. A HDL segít eltávolítani a felesleges koleszterint a szervezetből azáltal, hogy a májba szállítja. Ezzel szemben az LDL az a típus, amely képes összegyűjteni és eltömíteni az artériákat. Míg a telített zsírok fogyasztása növelheti az LDL-szintet, az egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírok fogyasztása csökkentheti azt, és elősegítheti a rossz koleszterin kiürülését a szervezetből. Bár a mogyoróvaj telített és telítetlen zsírokat is tartalmaz, ez utóbbiból sokkal több található benne, ami jótékonyan hat a koleszterinszintre.

Erősítheti a csontokat

A magasabb fehérjetartalmú élelmiszerek segíthetnek a csontok erősítésében és fenntartásában. Ennek az az oka, hogy a fehérje hozzájárul a csontok alapszerkezetének kialakításához, amelyet aztán a kalcium erősít meg. A mogyoróvaj kiváló fehérjeforrás. Ezenkívül a mogyoróvajban sok foszfor található, amely nélkülözhetetlen a csontok és a fogak kialakulásához, erősödéséhez.

Teltségérzetet okoz

Zsírjainak, rostjainak no és fehérjetartalmának köszönhetően teltségérzetet okoz. Mivel ízletes nassolnivaló, talán megnyugtató a tudat, hogy kevésbé valószínű, hogy elfogyasztása után 15 perccel valami máshoz nyúlunk. A rostban gazdag étrend ezen túlmenően jótékonyan hat a bélműködésre, szabályozza a vércukorszintet és segíti a rossz koleszterin csökkenését.

+1 érdekesség

Azt gondolhatnánk, hogy a mogyoróvaj – magas kalóriatartalma miatt – súlygyarapodáshoz vezet, de ez nem így van. A mogyoróvajban található egyszeresen telítetlen zsírokról kimutatták, hogy hozzájárulnak a fogyáshoz, különösen azoknál a diétáknál, amelyekben az egyszeresen telítetlen zsírok fogyasztása kevesebb szénhidrátbevitellel párosul.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.