Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Morzsáló (blog)

2005. október 21. Fürdőszoba dekorálás SK

Veronka után Ká-nak és nekem újabb ellenséggel kellett farkasszemet néznünk. A sötétben rejtőző támadónk alattomosan, a kis ház keleti csücskéből, a fürdőszobánk leghidegebb fala mögül lesett ránk.

Penészedni kezdett a kis ház. Tudtuk, hogy nagyon öregek a falai, hogy régen még nem sokat törődtek a szigeteléssel, hogy beázhatunk majd télvíz idején, ha nagy fagyok jönnek, de hogy ilyen hirtelen? Erre nem számítottunk. Már csak azért sem, mert tavasszal kiadós gletteléssel, purhabozással, szilikonozással és festéssel nyitottuk a felújítást, így most különösen igazságtalannak érezzük, hogy a gonosz penész lecsapott ránk. Remek tippeket azonnal kaptunk: verjük le a csempét, építsünk új fürdőszobát, új házat... na jó, de miből?

Sajnos a legtöbb magyar családhoz hasonlóan nálunk sem kolbászból van a kerítés, így nem tudunk egyik napról a másikra új fürdőszobát építeni, noha a penészedés súlyosabb probléma, mint amilyennek első hallásra tűnik.
Először is nagyon káros az egészségre, és Ká nagyon tart attól, hogy légúti betegségeket kaphatunk a szőrös szörnytől. Mert bizony kivirágzott a csempénk. Persze azonnal lemostam fertőtlenítős rongyokkal az egész falat, és jelenleg úgy tűnik, minden rendben, de mint tudjuk, a penész sokkal kitartóbb ellenség annál, mintsem hogy egy kis fertőtlenítőszertől teljes visszavonulót fújjon. Pláne, hogy valószínűleg a csempe mögül jön. De akkor mi is a megoldás?

Töprengéseim közepette a kolbász-kerítésről eszembe jutott, hogy az egyik könyvemben egyszer láttam egy isteni kolbászos levest. Rögvest el is készítettem. Zöldséges kolbászleves.
Hozzávalók: 1 vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 30 dkg kolbász, 25 dkg zöldborsó, 25 dkg zöldbab, 2 gerezd fokhagyma, 2,5 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, fél citrom leve, 1 kávéskanál mustár, 1 babérlevél, 3-4 szál tárkony, só, bors, pirospaprika, őrölt kömény.
Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd az olajon kicsit megpirítjuk. Rátesszük a felkarikázott kolbászt, és jól átpirítjuk az egészet. A lábast lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, és alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a megtisztított zöldborsót és a hasábokra vágott zöldbabot. Felöntjük 1 liter vízzel a zöldségeket, megsózzuk, megborsozzunk, belenyomjuk fokhagymanyomóval a 2 gerezd fokhagymát, beleteszünk egy babérlevelet és egy pici őrölt köményt és 10-15 percig főzzük (amíg a zöldségek megpuhulnak). A tejfölt összekeverjük a liszttel, a citromlével és a mustárral, és besűrítjük vele a levest. (Ha azt szeretnénk, hogy biztosan ne ugorjon össze a tejföl a levesben, először a levesből egy merőkanálnyit habverővel keverjünk a tejfölös edénybe. Ha simára kikevertük, keverjünk még hozzá a levesből 2-3 merőkanálnyit, és ismét keverjük simára. Majd ha már jó híg a tejfölös keverékünk, akkor keverjük csak a levesbe.) Ezek után annyi időre tegyük vissza a levest a gázra, hogy épp csak „rottyanjon”, különben oda az egész! Tejföllel és finomra tépkedett tárkonnyal megszórva tálaljuk.

Noha (Ká-val ellenben) nem vagyok nagy kolbász-fan, komolyan mondom, ilyen finom levest még nem ettem!

Második fogásként Gombás-kelbimbós rakott tésztát készítettem. Hozzávalók: 1 csomag fodros tészta, 1 doboz csiperke gomba, 0,5 zacskó mirelit kelbimbó, pici vaj a gomba kisütéséhez, (kevés olaj, liszt, tej a besamelhez), só, bors, tárkony, ételízesítő, reszelt sajt a tetejére
Elkészítés: A tésztát megfőzzük, lecsepegtetjük. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, kevés vajon majdnem puhára pároljuk, hozzáadjuk a kelbimbót, megfűszerezzük, és addig kevergetjük, amíg minden zöldség puha nem lesz. Kivajazott jénaiba rétegesen egy sor tésztát, egy sor zöldséget, majd megint egy sor tésztát és egy sor zöldséget teszünk, majd az egészet leöntjük besamellel és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük és bazsalikomlevelekkel megszórva tálaljuk.

Ebéd után visszatértem a penész-kérdésre, és beláttam, hogy sajnos előbb-utóbb valószínűleg tényleg csak az újracsempézés és szigetelés segíthet a fürdőszobánkon, ám addig is tenni kell valamit, mert ha beteg a kisház egyik sarka, az senkire nincs jó hatással. Ráadásul a bágua (feng shui) térkép szerint, ez a ház "Utazás és segítőkész emberek" - sarka, és tény, hogy mióta ideköltöztünk, majd minden utazásunk meghiúsult...
Úgy döntöttem, kicsit felvidítom a beteg falakat és Ká-t. Halakat, kagylókat és tengeri csillagokat festettem. Ezek a színes, vidám állatok nemcsak kedves hangulatot árasztanak, de felpezsdítik a csí-t, azaz a ház életenergiáját ezen a területen. Mert bizony, mindennek van energiára, amely hat élőkre és élettelenekre egyaránt.

A halakat tegnap este ragasztottuk ki. Ká nagyon odavolt a kis tengeri herkentyűktől és való igaz, nagyon feldobták a fürdőszobát! A penészt egy domestos-os ronggyal sakkban tartom, így egyenlőre nyugalmunk van. És hogy milyen édesek ezek a kis állatok...! A sablonokat még évekkel korábban vadásztam az interneten, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy egyszer majd a gyermekeink szobáit illetve az otthonunkat fogom velük díszíteni...

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.