Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Puncstorta  recept
Puncstorta
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mákos guba  recept
Mákos guba
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Sokan kérdezték már tőlem, hogyan tudok a hétköznapokon is helyt állni, és finomakat főzni, háztartást vezetni, gyereket nevelni, dolgozni, és ezzel együtt összeszedetnek lenni. Elárulom a titkot: sehogy.

Ez azt jelenti, hogy szerintem ugyanúgy főzök, mostok, teregetek, mint hazánkban a legtöbb anyuka, és hét közben sokszor készítek olyan ételeket, amelyek roppant egyszerűek, és nagyon gyorsan megvannak. Így időt és energiát nyerek, mert nem kell külön boltba menni, receptekben búvárkodni, és órákon át a konyhában állni, mégis finomságok kerülnek az asztalra.

A fregoli van, hogy egy hétig is könyörögve néz rám, hogy szedjem már le a tiszta ruhákat, de egyszerűen nem jut rá időm, és a tiszta edények is sokszor hegy-magasan állnak a konyhában. Dorka szobája sem gazdája pedantériájáról tanúskodik, olykor az építőkockáin csak átbukdácsolni lehet, ha el akarunk jutni a szekrényéig. Szóval, nem vagyok minta anyuka, de az időnkből igyekszem kihozni a legtöbbet. Így megesik, hogy a fregolinak és a kockáknak búcsút intünk, és elmegyünk egyet fagyizni, vagy almát rágunk a játszótéren, és nem törődünk vele, hogy nálunk sosincs olyan rend, mint a lakberendezési magazinokban.

Most pedig jöjjön néhány igazi SOS ebéd, amelyek igazán egyszerűen elkészíthetők, és különösebb alapanyag-igényük sincs, így elvileg megúszhatjuk a nagyobb bevásárlásokat is, mégis meleg étel kerül majd a család elé.

A tejbegríz gyermekkori kedvencem. Az iskolában rendszeresen ez volt a menzán, és úgy emlékszem, hibátlan volt, dacára annak, hogy sok gyerek utálta. A férjemnek múltkor meséltem is, hogy volt egy-két osztálytársam, aki mindig összekeverte a grízt a kakaóval, amitől tök gusztustalanná vált az egész tányérjuk, és mennyire nem bírtam az ilyen összekeverős-grízes kölyköket. Ká erre harsányan felröhögött, majd az elé tett grízt jó alaposan összekeverte, majd amikor megrökönyödve néztem művem ily durva megrongálását, mosolyogva így szólt. 
- Hát, én mindig azok közé tartoztam a suliban, akik összekeverve ették a tejbegrízt… 
Így vagy úgy (a gyerekem is összekeveri), a tejbegríz remek étel.

Tejbegríz

Hozzávalók: 1 liter tej, 8-9 evőkanál búzadara, 4-5 evőkanál cukor
A tetejére: fahéjas porcukor, kakaó
Elkészítés: 
1.) A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot és a darát, majd lassú tűzön habverővel csomómentesre keverjük az egészet, amíg besűrűsödik. Azonnal tálaljuk.

 

Tejbegríz fahéjas porcukorral és kakaóval
Tejbegríz fahéjas porcukorral és kakaóval

 

A „piros burgonyafőzelék” a pécsi nagymamámtól, Nyuszikától ered. Ő sosem karikára, hanem mindig kockára vágta a krumplit, és pirospaprikával, hagymával, „magyarosra” főzte. Tudom, a klasszikus burgonyafőzelék fehér, és a krumplit felkarikázzák, de én a Nyuszika félére esküszöm.

Magyaros burgonyafőzelék

Hozzávalók: 80 dkg burgonya, víz, só, 1 evőkanál pirospaprika, olaj, 1 vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, babérlevél
Elkészítés:
1.) A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd lehúzzuk a fazekat a tűzről, és megszórjuk pirospaprikával. 
2.) A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, és a hagymára szórjuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami épp csak ellepi. Sózzuk, babérlevéllel ízesítjük. 
3.) Amíg megpuhul a krumpli (fedő alatt, takaréklángon), elkészítjük a habarást: összekeverjük a lisztet a tejföllel, és ha a burgonya kész, óvatosan hozzákeverjük úgy, hogy ne legyen csomós. Rottyantunk egyet rajta, és kész.

 

Magyaros burgonyafőzelék
Magyaros burgonyafőzelék

 

A spenót gyermekkori kedvencem, ha tehetném, állandóan ezt enném., ám a sors fintora, hogy nem tudok jó spenótot készíteni. Ezerszer láttam, hogy csinálja az anyukám, az enyém mégsem lesz sosem annyira jó… hogy mi a titka? Nem tudom, komolyan nem…

Spenót

Hozzávalók: 2 csomag fagyasztott spenót püré, olaj, 2 evőkanál iszt, pici tej, 3-4 gerezd fokhagyma, só
Elkészítés: 
1.) A spenótot kevés vízzel felengedjük, megsózzuk, és hozzáadjuk az áttört fokhagymát, majd pár percig rotyogtatjuk. 
2.) Egy kis lábasban olajat hevítünk, rászórjuk a lisztet, és addig keverjük, amíg felhabosodik, majd felöntjük tejjel és simára keverjük. Hozzáadjuk a spenóthoz, ha lehet, habverővel, hogy ne legyen csomós, és azonnal tálaljuk. Szerintem főtt tojással a legjobb.

 

Spenót - jó fokhagymásan
Spenót - jó fokhagymásan

 

Nagyon szeretjük a klasszikus padlizsánkrémet, de nemrég készítettem egy túrós variációt is, amely még finomabb lett, mint eddig bármelyik korábbi rokona. Az íze valahol a kőrözött és a padlizsánkrém között lehet, de nagyon pikáns, és rendesen „eteti magát”

Túrós padlizsánkrém

Hozzávalók: 1 padlizsán, 25 dkg krémes túró, 2 dl tejföl, 2-3 gerezd fokhagyma, só
Elkészítés: 
1.) A padlizsánt megmossuk, spéktűvel megszurkáljuk, és sütőben, 200 fokon kb. 45 perc alatt puhára sütjük. Ha kihűlt, kikanalazzuk a húsát, és egy tálba tesszük. 
2.) Hozzáadjuk a tejfölt, a túrót, az áttört fokhagymát és a sót, és botturmix segítségével krémesre keverjük az egészet.

 

Túrós padlizsánkrém
Túrós padlizsánkrém

 

Az alábbi receptet tulajdonképpen hamis rakott krumplinak is hívhatnánk, hiszen hiányzik belőle a tejföl és a tojás, de olyan finom így, egyszerűen, hogy úgy döntöttem, saját nevet érdemel…

Szalámis sült burgonya

Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 1 csomag szeletelt paprikás szalámi, olívaolaj, fokhagymás fűszersó
Elkészítés: 
1.) A burgonyát megmossuk, és héjában megfőzzük, majd megpucoljuk, és felkarikázva egy jénaiba rendezzük. 
2.) A vékonyra szeletelt paprikás szalámit a burgonyarétegek közé tesszük, és minden réteget megszórunk fokhagymás fűszersóval. A végén az egészet finoman meglocsoljuk olívaolajjal, és mehet a sütőbe. Kb. 200 fokon sütjük, időnként alaposan megkeverve, hogy minden burgonya ropogós pirosra süljön. Egyszerű, de nagyon ízletes étel.

 

Szalámis sült burgonya
Szalámis sült burgonya


A szalonnás rizs Ká találmánya, és meg kell, mondjam, rém eredeti, és igazán nagyon jó recept!

Szalonnás rizs

Hozzávalók: 10 dkg húsos szalonna, 25 dkg (előfőzött)rizs, 7 dl víz, fokhagymás fűszersó, olíva olaj
Elkészítés:
1.) A rizst kevés olívaolajon megpirítjuk, majd felöntjük vízzel, megsózzuk, és puhára főzzük. 
2.) A szalonnát felkockázzuk (minél kisebbre), és egy serpenyőben megpirítjuk. Ha lesz zsírja, leöntjük. 
3.) Amikor elkészült a rizs, összekeverjük a pici pirított szalonnákkal, és azonnal tálaljuk. Mi csalamádét ettünk hozzá, kitűnő volt. 

 

Szalonnás rizs
Szalonnás rizs

 

******

Végül néhány családi hír: Dorka óvodás lett, és nagyon büszke erre. :) A jelét az apja választotta, katica lett, és már van egy igazi, legjobb barátnője. A kislányt Rékának hívják, 2 évvel idősebb, mint Dorka, és egy valóságos őrangyal. Az első pillanattól kezdve patronálta a kicsit, és a két gyerek úgy játszik együtt, mintha testvérek lennének. Jó volt ezt látni, mert az első napokban aggódtam, vajon hogyan fogja magát érezni Dorka az új környezetben. Hála Rékának, remekül van, és reggelente ő sürget minket, hogy menjünk már, mert a Rékával szeretne reggelizni…

Örömben az üröm, hogy az első hét végén Dorka benyalt valami vírust az oviban, amitől az egész család kidőlt a következő napokra – de gyakorlott anyukák szerint ez minden szeptemberben így van…

És akkor néhány kép a legkisebbekről.

 

Barátnők
Barátnők


 

Csúszdázók
Csúszdázók


 

Irány befelé!
Irány befelé!


 

Kicsiknek kicsi asztalok, kicsi székek és tányérok :-)
Kicsiknek kicsi asztalok, kicsi székek és tányérok :-)

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.