Alma sajttal. Gyermekkorom óta egyik kedvencem. Családi örökség, egyik nagybácsim gyakran emlegetett mondása volt, hogy a természet csak majdnem tökéletes. Egy pici hiányzik csak a tökélyhez, mégpedig az, hogy a fán minden alma mellett egy darab sajtnak is kellene nőnie. Itáliában mindig csodálkoztak rajtam, ha sajtot almával ettem, szinte csodabogárnak számítottam ezzel a szokásommal. Az olaszok sajtot (abból is főleg parmezánt) kizárólag körtével esznek, más gyümölcsről szó sem lehet. A hetvenes években készült híres filmben, A nagy zabálásban is esznek (sok más egyéb között) parmezánt körtével.
Aki még nem próbálta, tegye meg: egy vegyes salátába - és itt nem a mi szokásos ecetes vízben úszó salátánkra gondolok, hanem mondjuk egy görög salátába a jégsaláta, uborka, paprika, paradicsom, retek, répa, káposzta és esetleg fetasajt, kemény tojás stb. mellé tegyen egy kis körtét, epret vagy almát (lehetőleg zöldet, savanyút). Nagyon feldobja a gyümölcs az ilyen vegyes salátát.
Másik - egyre gyakrabban szereplő - gyümölcsös kombináció ínyenceknek a mangó-avokádó-rák saláta. Nagyjából egyforma mennyiséget veszünk ezekből, a rák persze nem kell, hogy homár legyen, fagyasztott aprókák valók ide. Összekeverjük, majonézt adunk hozzá, ízesítjük, és kész a finom előétel. Szépen lehet adagonként talpas koktél poharakban tálalni.
Elsőre talán szokatlan gyümölcsöket nyersen sós ételekkel kombinálni, de érdemes kipróbálni. Új ízkombinációkat teremthetünk, amitől a vendégek általában először meghökkennek, aztán megkóstolják, és szinte mindenkinek ízlik. Tessék nyugodtan kísérletezni!
Most csak a nyers gyümölcsök hideg ételekkel való társításáról írtam. Legközelebb a gyümölcsökkel való hússütésről lesz szó.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.