Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Minestrone recept
Minestrone
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Alapételek

Nagymamáink cukros finomsága: így készül a vízen kullogó

Kútban kelt, vízen kullogó, vízen kelt. Leggyakrabban ezen a néven ismerik azt az egyszerű népi süteményt, ami különleges kelesztési módjáról kapta a nevét, A Vidék íze magazinban Farkasinszki Ildikó, a Mindmegette.hu Sütisulijának házigazdája elkészítette nagymamáink egyik kedvenc kelt tésztás receptjét.

Nagymamáink mindig megtalálták a megoldást arra, hogy olcsó alapanyagokból készítsenek laktató ételeket, süteményeket. Ilyen a vízen kullogó is, amelyről bizonyára sokaknak van emléke. A cukros finomság onnan kapta a nevét, hogy a tésztát nem meleg helyen, hanem hideg vízben, nagyanyáink az udvaron lévő kútban kelesztették. A meggyúrt tésztát egy tiszta konyharuhába tették, a szemben lévő sarkait szorosan összecsomózták, aztán úgy, hogy a csomóval kötött része legyen felül, beletették a vízzel teli vödörbe, és leeresztették a kútba. A tészta először lesüllyed, majd ahogy elkezd kelni, szép lassan átfordul és feljön a víz tetejére.

A vízen kullogó sokak gyerekkori kedvence / Fotó: Vidék íze archívum
A vízen kullogó sokak gyerekkori kedvence / Fotó: Vidék íze archívum

 

Hogyan készül a vízen kullogó?

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 ek. cukor
  • 5 db tojássárgája
  • 20 dkg + 1 ek. mangalica- vagy kacsazsír
  • 2 mk. só
  • 3 ek. tejföl
  • 1 db citrom
  • kristálycukor a forgatáshoz

Elkészítés:
 

  1. A lisztet beleszitáljuk a robotgép táljába. Fél deci tejet meglangyosítunk, beleszórunk egy teáskanál cukrot. Az élesztőt belemorzsoljuk, és langyos helyen hagyjuk felfutni.
  2. A zsírt a tojássárgájákkal és a sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a zsíros-tojásos élesztőt, majd hozzáadjuk a tejfölt, a többi tejet, a maradék cukrot, a citrom reszelt héját és pár evőkanál citromlevet is. A géppel alaposan kidagasztjuk a tésztát. A szokásosnál keményebb tésztát kapunk.
  3. Egy sűrű szövésű, tiszta konyharuhát megkenünk egy evőkanál zsírral, és a közepére tesszük a tésztát. A konyharuha szemben lévő sarkait szorosan összecsomózzuk, és átdugunk rajta egy fakanalat. Egy nagy fazekat megtöltünk szoba-hőmérsékletű vízzel, beletesszük a tésztacsomagot úgy, hogy a fakanalat keresztbe fektetjük a fazék peremén. Hagyjuk így kelni a tésztát, amely majd szép lassan, „kullogva” feljön a víz tetejére.
  4. A tésztát kiemeljük a vízből, áttesszük egy lisztezett deszkára. Nyolc egyforma darabra vágjuk. A vágódeszkát vastagon megszórjuk kristálycukorral. A tésztadarabokat a cukron 8 darab 35-40 cm hosszú, ujjnyi vastag rúddá sodorjuk. Minden rudat négyfelé vágunk, a kis darabokat téglalappá lapogatjuk, majd középen megtekerjük. (Minden műveletet a cukros deszkán végzünk, így alakul ki a cukros bevonat.)
  5. Sütőpapíros tepsire rakjuk, 180 fokos sütőben 15-18 perc alatt pirosra sütjük.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.