Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Minestrone recept
Minestrone
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
PR

Főzz fehérborral, a végeredmény lenyűgöző lesz!

A bor egyes receptekben alap, másokban inkább titkos kis összetevő, ami feldobja és kicsit pikánssá teszi az ételt. Bár a legtöbb embernek csak a vörösbor jut eszébe, ha főzésről van szó, a fehérbor is remekül hasznosítható a konyhában.

A bort alapanyagként használni főzés során természetes – és nem csak akkor, ha vörösboros marhapörköltről van szó. Nem is gondolnánk, hány ételt tesz még ízletesebbé a fehérbor: még a legegyszerűbb főzelékek is elbírnak egy-egy kortyot.

Nézzük, milyen borokat érdemes választani, mire figyeljünk és melyek azok az ételek, amelyek borral az igaziak!

Gondoljuk végig, hogy milyen bor illik a kész ételhez! / Fotó: Shutterstock
Gondoljuk végig, hogy milyen bor illik a kész ételhez! / Fotó: Shutterstock

Játék az ízekkel

Hogy miért jó borral főzni? Nos, elsősorban azért, mert a bor komplex ízeket biztosít, és másképp hat az egyes összetevőkre, mint az egyéb főzőfolyadékok. A bor például remek párolófolyadék, mert fantasztikus ízt és izgalmas textúrát ad az ételnek (felpuhítja és így hamarabb fog átsülni a hús), miközben az alkohol nagy része a folyamat során egyszerűen elfő. Ha elég sokáig hagyjuk a páclében, akkor az íze picit a vadhúsra fog emlékeztetni.

TIPP: Ha nagy mennyiségű bor hozzáadását írja a recept, akkor is mindig adjunk hozzá valami más folyadékot is. Ez recepttől függően lehet alaplé, tejszín, vagy éppen sűrített paradicsom.

Hogyan válasszunk főzőbort?

Főzéshez leginkább a száraz borok illenek. Az üde fehérborok remekül passzolnak a szárnyasokhoz, a salátákhoz és az enyhén citrusos ételekhez, a testesebb, fahordós fehérek (például egy érlelt furmint) pedig inkább a sajtokhoz, az ázsiai konyha remekeihez és a tenger gyümölcseihez illenek jobban.

A főzéshez használt bor kiválasztásánál egy dologra figyeljünk: gondoljuk végig, mit innánk a már elkészült fogáshoz? Így nagyjából már össze is áll a kép: egy csirkés fogáshoz vagy könnyebb sertéshúsos ételhez készülő mártáshoz egy közepesen testes száraz fehérbor (egy friss olaszrizling vagy szürkebarát) tökéletes választás.

Előfordulhat, hogy a recept olyan bort kíván, amit nem nagyon kedvelünk. Ilyenkor nem kell megijedni: a sok hozzávaló mellett nem fogjuk kiérezni az ízét, viszont a végeredmény attól lesz harmonikus.

A fehérbor jól illik például a tésztaételekhez is / Fotó: Shutterstock
A fehérbor jól illik például a tésztaételekhez is / Fotó: Shutterstock

Milyen a jó főzőbor?

Sokoldalúan felhasználható borok a száraz, illatos fajtából szűrt, üde tételek, mint mondjuk egy tramini vagy cserszegi fűszeres.Egy intenzív, illatos bor, mint az Irsai Olivér inkább mártásokhoz, pohárkrémekhez illik.

Olcsó bornak híg a leve?

Alapszabály, hogy olyan bort nem használunk főzéshez, amelyiknek a minősége nem megfelelő. A silány bor ugyanis elronthatja még a legnagyobb gonddal készített ételt is. A főzéshez szánt bor legyen friss, nem elöregedett és nem dugós. Olcsó borral nem jó főzni, a szószoknak, mártásoknak a drágább, karakteresebb borok a barátai, mint ahogy a hirtelen sütött csirkéhez, halhoz is jobb egy minőségi bor – de ez nem jelenti azt, hogy csak a nagyon drága borok jöhetnek szóba.

5 isteni recept, ami a fehérbortól lesz tökéletes:

KAKUKKFÜVES GOMBAKRÉMLEVES PIRÍTOTT GOMBÁVAL>>>

Kakukkfüves gombakrémleves
Kakukkfüves gombakrémleves

TEJSZÍNES-HAGYMÁS SZŰZÉRMÉK>>>

Tejszínes-hagymás szűzérmék
Tejszínes-hagymás szűzérmék

CITROMOS-ZSÁLYÁS CSIRKECOMBOK>>>

Citromos zsályás csirkecomb recept
Citromos zsályás csirkecomb recept

SNIDLINGES KIJEVI CSIRKEMELL RIZIBIZIVEL>>>

Snidlinges kijevi csirkemell rizibizivel
Snidlinges kijevi csirkemell rizibizivel

SZŐLŐS-SAJTOS TÉSZTAKOSÁR>>>

Szőlős-sajtos tésztakosár
Szőlős-sajtos tésztakosár

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.