Babgulyás
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Finomfőzelék
Dödölle - az eredeti recept
Tárkonyos csirkeraguleves
Vadas marha
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csupacsokis brownie
Körömpörkölt csülökkel
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Mézes-mustáros csirkemell
Zsemlegombóc
Kínai szezámmagos csirke
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymás rostélyos
Rakott zöldbab darált hússal
PR

5 izgalmas gasztrobabona, nem csak az újévre

Az új esztendő első napjaihoz számos hagyomány és hiedelem köthető - többek között az sem mindegy, hogy mikor mit eszünk. De az év többi napján is érdemes odafigyelni néhány gasztrobabonára!

1. SZERENCSEHOZÓ MALAC

A szerencsehozó ételekre főként újévkor kerül nagy hangsúly. A malac az orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből, így tehát sok-sok sertéshúst érdemes enni az új esztendő első napjaiban. Azonban van, ami tiltólistás: baromfit és halat azért nem eszünk ilyenkor, mert a hiedelem szerint a szárnyasok elkaparják a szerencsét, a hallal pedig elúszik a szerencsénk.

2. PÉNZT ÉS BOLDOGSÁGOT HOZÓ FINOMSÁGOK

A sokszemű ételek, mint a borsó, a bab, vagy a lencse a gazdagságot szimbolizálják, az olaszoknál pedig ugyanezt jelölik a szőlőszemek. Ezek is főképp újévkor kapnak szerepet, mint ahogy a boldog, hosszú életet hozó rétestészta is.

Az új esztendő elején nem érdemes kihagyni a lencsefőzeléket!
Az új esztendő elején nem érdemes kihagyni a lencsefőzeléket!

3. A kiömlött só

Az egyik legismertebb gasztrobabona a kiömlött só esete. Régen ezt egy igen rossz ómennek tartották, úgy gondolták, ez a „baleset” balszerencsét, és veszekedést hoz. A dolog eredete állítólag a keresztény hagyományokra vezethető vissza. Azt mondják, Júdás kiborította a sót az utolsó vacsorán nem sokkal azelőtt, hogy elárulta Jézust. A másik magyarázat az lehet, hogy a só drága portékának számított, így pazarló kiborítását szerencsétlenségnek tartották. A babonának állítólag feloldása is van: magunk mögé kell szórni valamennyit a kiömlött sóból.

4. Az áldást hozó rizs

A mai napig hagyomány, hogy a násznép megszórja rizzsel az ifjú párt, amikor kilépnek a templom ajtaján. Hogy miért? Mert azt remélik, hogy a rizs gyors gyermekáldást hoz. De nem csak a rizsnek, a gyümölcsöknek is fontos szerepe lehet az esküvő napján. A hiedelem szerint ha a menyasszony összenőtt gyümölcsöt eszik, akkor ikrei fognak születni.

Nem véletlen, hogy rizzsel szórja meg a násznép az ifjú párt! / Fotó: Shutterstock
Nem véletlen, hogy rizzsel szórja meg a násznép az ifjú párt! / Fotó: Shutterstock

5. a bűvös Kenyér

A kenyérrel több oknál fogva is óvatosnak kell lenni, ugyanis „aki rálép egy kenyérdarabkára, éhséget szenved”. Ezért ha a babonás házaknál egy darabka kenyeret a földön látnak, vagy leejtenek, nyomban felkapják és „uram bocsáss"-t kiáltanak, majd megcsókolják, és védett helyre teszik. De az sem mindegy, hogyan rakjuk le a kenyeret: nem szabad úgy fektetni, hogy alsó lapja az ég felé forduljon, ez ugyanis szerencsétlenséget hoz a házra. A cikk a Szerencsejáték Zrt. Sok szerencsét! sorsjegyének támogatásával készült.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.