Közeleg a húsvét, amely a sonkafogyasztás kiemelt időszakának számít. Ilyenkor óriási a sonka-választék az üzletek polcain, az árak és a minőség pedig igen változatos képet mutat. Utánajártunk, hol éri meg a leginkább idén sonkát venni, és néhány jól bevált receptet is mutatunk, mit érdemes elkészíteni a finom sonkából.
Kiderült, hogy a Lidl idén nemhogy árat nem emel, de a tavalyi évhez képest szinte minden sonkát olcsóbban kínál húsvétkor. Ráadásul nem is egyféle sonkát kínálnak, színes lesz a paletta, különféle technikákkal elkészítve pulyka- és sertéssonkát is kaphatunk, összesen 14 féle sonkából választhatunk.
A Lidl arra is figyel, hogy minél több magyar termék legyen a kínálatában, ezzel támogatva a magyar termelőket és a hazai gazdaság fejlődését. Így akinek fontos, hogy hazai vegyen, megtalálja a Hazánk Kincsei saját márkás termékeit és több, szintén magyar beszállító áruját is a Lidl polcain.
„Fontosnak tartjuk, hogy vásárlóink számára mindig a lehető legkedvezőbb árú, ugyanakkor magas minőségű termékeket kínáljuk. A húsvéthoz közeledve 14-féle sonkából választhatnak a fogyasztók, melyek közül 10 alacsonyabb áron vásárolható meg, egy termék esetében változatlan marad az ár, illetve két újdonság is bekerült a kínálatba. Áremelkedés, melynek mértéke 5%, egyetlen terméknél mutatkozik. Bízunk benne, hogy ezzel is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a családi ünnep a lehető legszebb legyen.” – mondta Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője.
Szerencsére azon sem kall aggódnunk, hogy elviszik az orrunk elől az utolsó darabokat, a vállalat ugyanis felkészült a rohamra, a növekvő keresletre, áruellátásuk - ígérik - maximálisan biztosított, így mindenkinek jut sonka a húsvéti asztalra. És ha sikerült beszerezni az áhított darabot, megmutatjuk, hogyan készül belőle vajpuha, omlós húsvéti sonka, amiből aztán kerülhet a pogácsába is, a maradékból pedig isteni sonkás tészta készülhet.
Hozzávalók:
750 g füstölt, kötözött (nem főtt) sonka
3 db babérlevél
5 szem fekete bors
Elkészítése:
A sonkát a babérlevéllel és a borssal feltesszük főni hideg vízben és nagyon lassan, gyöngyözve 5-6 órán át főzzük, ameddig vajpuha nem lesz. Ha megfőtt, a saját levében hagyjuk kihűlni minimum 6 óra alatt. Ezután a sonkáról levesszük a hálót, felszeleteljük és a kaláccsal, tojással, tormával fogyasztjuk húsvétkor.
Hozzávalók:
1 csomag friss élesztő
1 dl tej
1 tk cukor
70 dkg liszt
20 dkg margarin
2 tk só
2 db tojás
3 dl tejföl
15 dkg főtt füstölt sonka
20 dkg sajt
1 db tojássárgája
Elkészítése:
A sonkával töltött pogácsa elkészítéséhez az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáöntjük az élesztőt és összegyúrjuk a sóval, a tojással, és a tejföl 3/4-ével. A tésztát lefedjük és egy órán át pihentetjük.
A pihentetés után vékonyra kinyújtjuk a tésztát és a felét megkenjük 2-3 evőkanálnyi tejföllel. Megszórjuk apróra vágott sonkával, reszelt sajttal és ráhajtjuk a tészta másik felét. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a pogácsák tetejét megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk sajttal.
180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Hozzávalók:
30 dkg füstölt sonka
1 db vöröshagyma
6 dkg vaj
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
20 dkg füstölt sajt
4 dl tejföl (20%-os)
30 dkg penne (vagy ízlés szerinti tészta)
10 dkg trappista sajt
Elkészítése:
A sonkát kisebb kockára vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, majd apróra vágjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a felkockázott sonkát, megszórjuk egy csipet sóval, ízlés szerint őrölt borssal, és kevergetve pár percig sütjük, majd kihűtjük. Amikor már kihűlt, hozzáadjuk a reszelt füstölt sajtot, a tejfölt, és alaposan összekeverjük. (Közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána.)
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, hozzáadjuk a sonkás-sajtos keverékhez, majd forgassuk, keverjük össze.
Egy jénaitálat (vagy tepsit) kikenünk a maradék vajjal, majd beleöntjük a tésztás keveréket. Ezután megszórjuk a tetejét a reszelt sajttal. Előmelegített sütőbe toljuk, majd közepes hőmérsékleten szép pirosra sütjük. Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd úgy kínáljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.