Kapros tökfőzelék virslivel
Dubarry-csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tárkonyos csirkeraguleves
Krémes spenótfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Csupacsokis brownie
Kínai szezámmagos csirke
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Zsemlegombóc
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kuglóf
Körömpörkölt csülökkel
Vadas marha
Dödölle - az eredeti recept
PR

Menj biztosra, süss-főzz pulykából!

Aszalt paradicsomos, mozzarellás töltött pulykamell
A pulykából készült fogásokkal egyszerűen nem lehet mellényúlni. A pulykacomb vörös húsként nagyszerű alternatívája többek között a marhahúsnak, ráadásul hipoallergén tulajdonságának hála széles körben fogyasztható, még a várandósok és gyermekek étrendjébe is beilleszthető.

Számos elkészítési módja közül te is kiválaszthatod a család ízlésének leginkább megfelelő egészséges fogásokat. Cikkünkben bemutatjuk a pulykahús fogyasztásának előnyeit.

Fontos a csontok és ízületek egészségéhez

Közismert, hogy a pulyka húsa minden szükséges fehérjét és biológiailag aktív anyagot biztosít szervezetünk számára, nem hizlal, ráadásul fogyasztásával hozzájárulunk izomtömegünk fenntartásához is. Ezért különösképpen hasznos babaváráskor és a gyermek számára is, kiváltképp az első években, amikor érdemes kiemelt figyelmet szentelni az izom- és csontszövetek növekedésének, az idegrendszer és az agy fejlődésének: ehhez elengedhetetlen a tudatos, tápanyagokban gazdag táplálkozás.

Zsírszegény, de fehérjében gazdag

A baromfihúsok között a pulykahús különösen zsírszegény, emellett fehér és vörös húsából szinte bármilyen húsétel könnyen elkészíthető. A benne lévő fehérje 95%-ban felszívódik, ami meghaladja a nyúlhús és a csirkehús felszívódási értékét. A pulykahús fogyasztásakor sokkal gyorsabban érezni a teltségérzetet, tehát nehéz belőle sokat enni. Ugye, milyen jó hír, ha épp diétázol? Ráadásul sütés közben jelentős mennyiségű vizet veszít, így tápanyag-tartalma koncentrálódik.

Aszalt paradicsomos, mozzarellás töltött pulykamell/ Fotó: Gallicoop Zrt.
Aszalt paradicsomos, mozzarellás töltött pulykamell/ Fotó: Gallicoop Zrt.

Számos létfontosságú vitaminhoz juthatsz segítségével

Emellett a szárnyas húsa tartalmazza mindazon vitaminokat, aminosavakat és ásványi anyagokat, amelyekre a szervezetüknek nagy szüksége van, és hipoallergén tulajdonságának hála széles körben fogyasztható – várandósok és gyermekek étrendjébe is beilleszthető. Ráadásul a többi húsfélével összehasonlítva a pulyka jelentős mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek segítik a szív- és érrendszer védelmét.

Kedvedre variálhatod és fűszerezheted

A pulykahús szinte végtelen formában főzhető és süthető, a variációk száma egyedül a fantázián múlik. Kifejezetten barátja a nyári étrendnek, pillanatok alatt elkészül, hogy minél több időt tölthess családtagjaiddal és barátaiddal. A legjobb fűszer a pulykához a borsfű, a kakukkfű, a kömény, a majoránna, a petrezselyem, a tárkony, a rozmaring vagy a zsálya.

Nem csoda, hogy a pulykahús az egyik legnépszerűbb alapanyag!

Sokféleképpen elkészíthető, ízvilága egyedi, de ugyanolyan jól illik hozzá az aszalt szilva édessége, mint a szárított paradicsom intenzív aromája. Rövid idő alatt tartalmas ételt főzhetsz, süthetsz belőle, és mivel kalória- és zsírszegény, még a legszigorúbb diétába is könnyen beilleszthető.

Aszalt paradicsomos, mozzarellás töltött pulykamell

Hozzávalók: (2 főre)

450 g pulykamellfilé
125 g mozzarella sajt
6 db aszalt paradicsom
pulykasült fűszerkeverék
50 g vaj
rizs
fekete olívabogyó
fenyőmag

Elkészítés:

1. A pulykamellet felszeleteljük, majd középről zsebet vágunk, majd befűszerezzük. Tegyük a belsejébe a feldarabolt mozzarella sajtot és az egész aszalt paradicsomokat. Fogpiszkálóval rögzítjük, hogy ne nyíljon szét.

2. A húst kívülről is fűszerezzük be, majd kevés vajon, forró serpenyőben mindkét oldalát süssük meg. Utána tegyük egy sütőpapírral bélelt közepes tepsibe a húsokat és öntsük a tetejére a megmaradt vajat.

3. Ezután mehet a sütőbe, 180 fokon 30 perc alatt fólia alatt süssük készre, utána pedig 10 perc alatt 200 fokon grill funkcióval, vagy felső sütésre állítva a gépet pirítsuk meg a tetejét.

4. Párolt rizzsel tálalhatjuk, amihez pirítsunk meg egy kis fenyőmagot és adjunk hozzá fekete olívabogyót. Jó étvágyat kívánunk!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.