Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Praktikus

10 tipp gyúrt tésztához: így lesz tökéletes a házi pasta és sütitészta

tésztanyújtás
Kissé fáradságos a készítése, de érdemes begyakorolni. Gyúrt tészta az alapja sok aprósüteménynek és gyümölcstortának, továbbá az olaszos tésztaételek is házi pastából a legfinomabbak.

1. Liszt

Az átszitálás fellazítja és jól eloszlatja benne a sütő-, valamint a kakaóport. A teljes kiőrlésű liszteket ne szitáld át, de ezeket is keverd el a sütőporral.

2. Hozzávalók összedolgozása

A liszthalom közepébe készíts mélyedést a többi hozzávaló számára. Durumliszthez nem kell tojás. A vajat vagy margarint hagyd kenhető állagúra melegedni. Zsíros tésztáknál ügyelj a liszt pontos kimérésére, mert ha a megadottnál több kerül a tésztába, akkor morzsálódni fog vagy kemény lesz a süteményed. Kívülről befelé haladj! Ha a massza nem akar összeállni, adhatsz hozzá egy pici vizet. Akkor jó, ha lágy, de nem ragad.

3. Robotgép használata

A hozzávalókat konyhai robotgép gyúrópálcájával is összedolgozhatod egy keverőtálban. Először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton működtesd a gépet.

4. Színes tészták

Az összedolgozás fázisában paradicsompürével pirosra, spenóttal zöldre színezheted a tésztát. Használhatsz sárgarépa- és céklalét is.


5. Gyúrás

A nyers masszát alaposan gyúrd át kézzel – akkor is, ha az összeállításához robotgépet használtál. Ne szórj túl sok lisztet a deszkára, mert attól töredezhet a tészta. Az ellapított cipót dolgozd össze, és nyomkodd le a tenyered alsó részével. Ezután fordítsd el 90 fokban, és körbe-körbe ismételd meg a műveletet. Lisztes kézzel, zárt ujjakkal, erőteljes mozdulatokkal gyúrj egy rugalmas állagú gömböt, és pihentesd 15-20 percig.

6. Kézi nyújtás

Tedd a gömböt a megtisztogatott, belisztezett deszkára, és lapítsd le kissé. Ezután a sodrófát egyenletesen görgetve és nem túlságosan lenyomva, kezdd el kinyújtani a tésztát. Középről kiindulva, körbe-körbe haladj kifelé, és közben időnként nyúlj alá vagy lazítsd fel késsel, hogy ne tapadjon le.

7. Nyújtás tésztagéppel

A nyers tésztából formázz rudat, szeleteld fel 1,5-2 cm-es darabokra és mindkét oldalon szórd meg liszttel, hogy ne ragadjanak be a gépbe. Hajtsd át mindegyik darabot a legvastagabb fokozaton. Ezután állítsd a rést egy fokozattal kisebbre, és ismételd meg a hengerelést a kívánt vékonyság eléréséig. Végül a megfelelő feltét segítségével vágd fel a tésztát.

8. Kiszúrás, felvágás

Aprósüteményeknél törekedj arra, hogy a formákkal való kiszúrás után minél kevesebb legyen a leeső maradék. (Ezt gyúrd össze és nyújtsd ki.) Metélthez fektess egymásra több tésztalapot, és ezeket vágd a kívánt szélességre. A csíkokat rázd szét, hogy ne ragadjanak össze, és hagyd szikkadni egy tiszta konyharuhán.

9. Aprósütemény, tepsis és tortalap

A gyúrt tésztákat a receptben megadottak szerint süsd meg kiszaggatva vagy formában, és rácsra áttéve hagyd ki hűlni. A nagyon vékony lapokat inkább óvatosan csúsztasd a deszkára, mert a rácson deformálódhatnak.

10. Metélt kifőzése

Forralj bőven vizet sóval és olajjal, majd helyezd bele a tésztát. A frissen gyúrt házit kevesebb ideig kell főzni, mint a boltit. 3-4 perc után kóstolj meg egy szálat, hogy megfelelően puha-e.

ÍGY LESZ TÖKÉLETES A FÁNK, A KENYÉR A KALÁCS - KELT TÉSZTA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE >>>

ÍGY LESZ TÖKÉLETES A KUGLÓF ÉS A MUFFIN: 10 TUTI TIPP KEVERT TÉSZTÁHOZ >>>

6 SZUPER KONYHAI TRÜKK, HA VAJJAL DOLGOZOL >>>

ÍGY MENTSD MEG AZ ELSÓZOTT ÉTELT - 5 SZUPER KONYHAI TRÜKK >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.