Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Praktikus

11 tuti konyhai praktika, amivel rengeteg pénzt és energiát spórolhatsz

Egész Európában, sőt mondhatni világszerte jelentenek problémát az egekbe kúszó energiaárak. Ez a teher bizony az élet minden területén kihívás elé állít mindenkit, így nem csoda, hogy a konyhában is most még tudatosabban kell mozognunk, számos berögzült szokásunkon pedig változtatni kell. Ha a következő tippeket ti is betartjátok, akkor bizony egyértelműen érezhető lesz a rezsiszámla csökkenése a háztartásban, így pedig rengeteget spórolhattok.

A tél közeledtével most még inkább felértékelődik spórolás fontossága. Itt az ideje, hogy ti is bevezessetek néhány apró intézkedést a konyhátokban annak érdekében, hogy kevesebb energiát használjatok a főzések során. A praktikák többsége talán kézenfekvő lehet sok háztartás számára, ám ezek az apróság lényeges változásokat hozhat a hónap végi elszámolásoknál. Íme 11 konyhai energiahack, amivel sikerrel vehetitek fel a harcot a rezsidémonnal szemben.

1. Használd ki a sütő kapacitását

Ne csak egyetlen ételhez kapcsoljátok be a sütőt! Ha például sült krumplit vagy csirkét készítettek, dobjatok be mellé egy kis kenyeret is, amiből később kiváló zsemlemorzsa készülhet. Ha kihasználjátok a sütő kapacitását és minden rácsra, tepsire kerül valami, máris előrébb vagytok. Arra figyeljetek, hogy az ajtóra tapadt zsír, vagy a fűtőelemeken lerakódó szennyeződések csökkentik a konyhai eszköz hatékonyságát.

2. Az elfeledett konyhai eszköz

Bányásszátok elő a spájz mélyéről a régen elfeledett kuktát, ugyanis ha ezt a csodálatos találmányt használjátok, akkor a levesek, a pörköltek és számtalan más étel is sokkal hamarabb elkészül. Ennek köszönhetően a gáz és a villanyóra is lassabban fog pörögni. Ha esetleg van légsütőtök, annak alkalmazását sem árt rendszeresíteni a konyhában.

Sokkal gyorsabban elkészülnek az ételek egy kuktában /Fotó: Shutterstock
Sokkal gyorsabban elkészülnek az ételek egy kuktában /Fotó: Shutterstock

3. használjátok ki az összes hőt

Hányszor fordult már elő veletek is, hogy a még meleg, forró sütő üresen hűlt ki egy nagyobb sütés-főzés után. Törekedjetek arra, hogy a tűzhely maradék hőjét maradéktalanul felhasználjátok. Nincs más dolgotok, mint hamarabb kikapcsolni a sütőt, az étel pedig pihenés közben is el fok készülni a bent rekedt hőnek köszönhetően.

4. Spróloljatok a vizen is!

Főzésnél törekedjetek arra, hogy csak annyi vizet forraljatok fel, amennyire az étel készítésekor valóban szükségetek van. Bármennyire is hihetetlen, de így hosszú távon a vízzel is spórolhattok, nem csak az energiával. Például a tészta főzővizét még újra is hasznosíthatjátok!

5. Szuvidáljunk mosogatógéppel

Minden alkalommal, mielőtt bekapcsoljátok a mosogatógépet, szorítsatok helyet néhány kockára vágott zöldséggel, krumplival, vagy zöldbabbal megpakolt befőttes üvegnek. Mire a program lejár, a zöldségek is puhává válnak. Gondoltátok volna, hogy akár kovászos uborkát is készíttek mosogatógépben?

6. Ételpároló mindenek felett

Ha még nincs a konyhátokban egy frankó többszintes ételpároló, akkor itt az ideje, hogy beszerezzetek egyet. Ez majdnem annyira hasznos találmány, mint a kukta. Gondoljatok csak bele, hogy ennek a konyhai eszköznek a segítségével a főétel és a hozzá tartozó köret is egyszerre elkészíthető minimális energiafelhasználás mellett.

A tűzifa hiánya ihlette a wokot /Fotó: Shutterstock
A tűzifa hiánya ihlette a wokot /Fotó: Shutterstock

7. Wok sütéshez, főzéshez

A wok egy zseniális találmány. Azon túl, hogy friss és egészséges ételeket készíthetünk benne, sokkal energiahatékonyabb, mintha egy átlagos fazekat vagy serpenyőt használnánk. Kevesen tudják, de a wokot Dél-Ázsia olyan részein fejlesztették ki, ahol kevés volt a tűzifa, ezért mindennél fontosabb volt a hatékony energiafogyasztás.

8. Ne agyaljátok túl a hétvégi menüt

Ha ebédről van szó, gondolkozzatok tepsiben, vagy jénaiban készíthető kajákban, illetve egytálételekben. Ezek is teljes értékű fogások, gyorsan és hamar elkészülnek, ennek köszönhetően a háztartásotok energiafelhasználása is csökken.

9. Villanysütőt minden háztartásba

Igaz, az indukciós sütő beszerzése elsőre egy igen költséges befektetés, ám hosszú távon többszörösen is kifizetődik. Jóval kevesebb energiára van szüksége, mint alternatív társainak.

10. A házi mindig jobb

Ha a leves vagy spagettitésztát is házilag készítitek el, már duplán nyert ügyetek van. Nemcsak az alapanyagok árán spórolhattok, de a főzési idő is jelentős lerövidül.

Kevesebb energiára van szüksége az indukciós tűzhelynek /Fotó: Shutterstock
Kevesebb energiára van szüksége az indukciós tűzhelynek /Fotó: Shutterstock

11. használjatok főzővizet

Egy kanál főzővíz csodát tesz a tésztaszószokkal, vagy pestókkal. Ha a tészta vízéből egy kanálnyit hozzákeversz a szószhoz, sokkal krémesebb lesz. Ha házi kenyeret, vagy pizzát készítesz, akkor is fel tudod használni a maradék főzővizet. Sokkal finomabb lesz a kelt tészta, ha sima víz helyett a tészta főzővizét használod a gyúráshoz. Talán meglepő, de nagyon jól lehet mosogatni a tészta főzővizével. A keményítő a vízben kioldódik és olyan, mint egy természetes mosószer, el lehet távolítani vele a szennyeződéseket.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.