Vannak, akik a puszta kezüket használják, mások késsel leszelik a gyümölcs két végét, majd a héjat hosszában cikkekre vagdossák, mielőtt lefejtik, megint mások egyszerűen levágják vagy zöldséghámozóval lehúzzák. Valamennyi módszer esetén könnyebb a hámozás, ha a narancsot előzőleg finoman lenyomva ide-oda görgeted egy kemény felületen. Ezt facsarás előtt is érdemes megtenni, mert így több levet lehet kinyerni a gyümölcshúsból.
Öblíts le langyos vízzel 1-2 db vagy több kezeletlen narancsot, majd hámozd le a héjukat, tépkedd apró darabokra, és oszlasd el rácson vagy sütőpapíron. Várd meg, hogy elpárologjon belőle a nedvesség néhány nap alatt. Ezután forrázd le, és áztasd 8-10 percig. Tetszés szerint akác- vagy más semleges ízű mézzel édesítheted.
Hideg estéken kellemesen átmelegít és garantáltan jókedvre derít a mézes-rozmaringos narancspuncs.
4 személyre hámozd le spirál alakban 1 db forró vízzel lemosott kezeletlen narancs héját a fehér réteg nélkül, majd filézd ki a gerezdeket, és vágd kisebb darabokra. Facsard egy edénybe 1 db narancs levét, majd önts hozzá 7 dl fehérbort és 1 dl narancslikőrt. Tedd bele a narancshéjat, adj hozzá 4 ek mézet és 4 ág rozmaringot, forrald fel, majd hagyd állni kb. 15 percig. Végül oszd el a narancsdarabokat hőálló poharakban, merd rájuk az italt, és díszítsd narancskarikákkal, rozmaringágakkal.
Ünnepi alkalmakkor kupicában kínálhatod vagy koktélokba keverheted, továbbá torták és különféle desszertek felturbózásához használhatod.
Karikázz fel 3 db forró vízzel lemosott kezeletlen narancsot kb. 5 mm vastagon, és tedd nagy uborkás üvegbe. Adj hozzá 15 dkg darabokra tört barna kandiscukrot, 7 db babérlevelet, 2 szem szegfűszeget és 4 szem szegfűborsot, majd önts rá 7,5 dl vodkát és 2,5 dl bolti narancslikőrt. (A folyadéknak el kell lepnie a gyümölcsöt.) Keverd át, légmentesen zárd le, és hűvös helyen hagyd állni 4-5 hónapig. Végül szűrd át gézen vagy papír kávéfilteren, és töltsd palackokba. Szobahőmérsékleten 6-8 hónapig tárolhatod.
Kend a reggeli pirítósra, vajas zsemlére és croissant-ra, továbbá tetszés szerint palacsintára, süteménytésztára és tortára, vagy kínáld sajttálhoz a vendégeidnek!
Csapj le az akciókra, és vásárolj 5 kg narancsot. Ebből 4-5 db kezeletlen legyen. Ezeket mosd meg forró vízzel, és vékony csíkokban húzd le a héjukat. A többi narancsot is hámozd meg, és az összeset filézd ki. Mérj ki 1 kg-ot, és vágd kisebb darabokra. Tedd egy nagy edénybe a narancshéjcsíkokkal együtt, keverd össze 1 kg befőzőcukorral és 1 db citrom levével, majd letakarva hagyd állni egy éjszakát. Másnap keverés közben melegítsd fel a tűzhelyen, és forrald bő 5 percig. Zselépróba után vedd le a tűzről, és töltsd rummal kiöblített sterilizált befőttesüvegekbe. A tetejére is önts egy pici rumot, végül zárd le az üvegeket.
Különlegessé teszi a reggeli vajas kenyeret, grillszezonban pedig sütés előtt halra kenheted, hogy kívül ropogós legyen.
Vágd le vékony csíkokban 1 db forró vízzel lemosott kezeletlen narancs héját julienne-hámozóval. Öblíts le 2 ág rozmaringot és 1 ág kakukkfüvet, szárítsd le, majd tedd befőttesüveg(ek)be a narancshéjjal együtt. Önts rájuk 50 dkg felmelegített akácmézet (nem kell felforralni), és hagyd kihűlni. Végül légmentesen zárd le az üveg(ek)et. Száraz helyen 3 hónapig tárolhatod.
4 adaghoz keverj össze 4 dkg durvára aprított mandulát 1ek olajjal, 1,5 ek mézzel, 2 dkg napraforgómaggal, 2 dkg zabpehellyel, 2 dkg kókuszpehellyel vagy -reszelékkel, 1/4 tk őrölt fahéjjal és 1 csipet sóval. Oszlasd el sütőpapírral leterített tepsiben, és többször átforgatva pirítsd ropogósra a 200 fokra előmelegített sütő középső részében 10-12 perc alatt. Közben reszeld le 1 db forró vízzel lemosott kezeletlen narancs héját, továbbá facsard ki a levét, majd öntsd fazékba 3 cl sárgarépalével, 1 dl almalével és 4 dl kókusztejjel együtt. Adj hozzá 18 dkg zabpelyhet, 1/4 tk fahéjat és 1 csipet sót, reszelj bele 1 db sárgarépát, és közepes tűzön forrald fel. Mérsékelt tűzön, kevergetve főzd krémesen sűrűre 8-10 perc alatt, végül forgasd bele a reszelt narancshéjat. Merd tálkákba, tegyél rá narancskarikákat, szórd meg a darabokra tördelt ropogós magvas keverékkel, csepegtesd meg 2 ek mézzel és hintsd meg 1/4 tk fahéjjal.
Ideális megoldás, ha gyorsan szeretnél egy könnyű ebédet tálalni – és még finom is.
4 adaghoz gyalulj vékony csíkokra 60 dkg megtisztított zellergumót. Adj hozzá 2 db kifilézett narancsot, majd forgasd össze 13 dkg tejfölből, 1 ek curryporból, 1/2 tk cukorból és 1 csipet sóból kevert dresszinggel. Vágj vékony csíkokra 25 dkg csirkemellfilét, és szórd meg sóval, borssal. Szárazon felforrósított serpenyőben piríts meg 3 dkg durvára vágott mogyorót, majd vedd ki. Hevíts fel a serpenyőben 2 ek vajat, piríts meg rajta 2 szelet felkockázott teljes kiőrlésű kenyeret, majd vedd ki. Ezután hevíts fel 2 ek olívaolajat, és több részletben pirítsd rajta a húst adagonként 3 percig. Tálald a narancsos zellersalátával és a pirított kenyérkockákkal.
Verhetetlen ízpárost alkotnak. Az egész kacsát megtöltheted narancsdarabokkal vagy beboríthatod narancskarikákkal és narancslével locsolgathatod, a kacsamellhez és -combhoz pedig narancsmártást készíthetsz.
Nyűgözd le a vendégeidet ezzel a különleges desszerttel! Jóval az érkezésük előtt előkészítheted, de a felfújtformákat csak akkor tedd be a sütőbe, amikor már az asztalnál ülnek.
4 adaghoz keverj habosra 2 db tojást és 2 db tojássárgáját 8 dkg cukorral. Olvassz fel 9 dkg étcsokoládét vízfürdőben, és keverj hozzá 10 dkg felkockázott vajat. Add a tojásos keverékhez, és forgass bele apránként 8 dkg lisztet. Töltsd a masszát 4 db kivajazott, liszttel meghintett 1,5 dl-es felfújtformába, és tedd a hűtőbe. A szószhoz moss le forró vízzel 5 db kezeletlen narancsot. Kettőnek reszeld le a héját, majd facsarj ki 3,5 dl levet kb. 3 db gyümölcsből. Láboskában karamellizálj 3 dkg cukrot. Adj hozzá 2 szem szegfűszeget és 1 csipet fahéjat, tedd bele a narancshéjat, majd keverés közben öntsd fel a narancslével, és sűrítsd be a negyedére. Miután kihűlt, forgasd bele a kifilézett maradék narancsokat. Végül süsd a láva sütiket a 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig. Borítsd kistányérokra, szórd meg kakaóporral, díszítsd citromfűvel, és tálald a narancsszósszal.
A délutáni kávé mellé vagy akár születésnapra, gyerekzsúrra sokféle pitét, muffint, szeletet és tortát gazdagíthatsz, illetve dekorálhatsz tetszésed szerint reszelt narancshéjjal és spirállal, friss és kandírozott naranccsal, valamint narancslével színezett mázzal.
Hámozd le 1 db kezeletlen narancs héját julienne-vágóval, majd a finomra aprított csíkokat keverd össze 25 dkg cukorral, 1/2 db narancs levével, 1 ek mézzel és 2 ek olvasztott kókuszzsírral. Hetente 1-2 alkalommal vidd fel a megnedvesített arcbőrödre, körkörös mozdulatokkal radírozd le az elhalt hámsejteket, majd öblítsd le langyos vízzel a peelinget.
Levegőillatosító potpourrihoz vagy dekorációs célokra hámozatlanul szeletelj fel néhány narancsot 3-4 mm vastagon, és helyezd egymás mellé a karikákat egy rácson, hogy ne penészedjenek meg. Szárítsd 14 napig a fűtőtesten vagy cserépkályha tetején. Gyorsabb, ha a rácsot tepsiben betolod a 100 fokra előmelegített sütőbe 2-3 órára. (A tepsi felfogja az esetleg lecsepegő levet.)
Tedd csavaros befőttesüvegbe 1 db narancs lehámozott héját, önts rá 3,5 dl normál ecetet, majd hagyd állni a lezárt üvegben 2-3 hétig. Végül szűrd le, és töltsd pumpás flakonba. Hígítva és hígítás nélkül is használhatod vízkőoldásra, szennyeződések eltávolítására.
A narancsban található limonine nevű illóolaj természetes rovarirtóként hat. Levéltetvek ellen lehámozott narancshéjat forrázz le vízzel, és hagyd ázni néhány napig. Ezután szűrd le, adj hozzá néhány csepp folyékony szappant, és töltsd szóróflakonba. Permetezd közvetlenül a kártevőkre!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.