Körömpörkölt csülökkel
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dödölle - az eredeti recept
Finomfőzelék
Tárkonyos csirkeraguleves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus grízgaluska leves
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kínai szezámmagos csirke
Zsemlegombóc
Csupacsokis brownie
Babgulyás
Kijevi csirkemell rizibizivel
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Tojásos nokedli fejes salátával
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Vadas marha
Praktikus

3 tökéletes helyettesítő, ha nincs otthon natúr joghurt

Kellemetlen, ha főzés vagy sütés közben döbbenünk rá, hogy hiányzik egy fontos alapanyag. Ha natúr joghurt nincs otthon, ne ess pánikba és ne rohanj a boltba: nézz körül, hátha találsz olyan helyettesítőt, amit nyugodtan használhatsz.

A joghurt az elmúlt évtizedben lett egyre népszerűbb alapanyag főzéshez, sütéshez. Egyrészt egészségvédő hatása miatt, másrészt sokkal lágyabb lesz tőle a tészta, és nem morzsálódik annyira – és az íze is krémesebb, teljesebb. Mint a legtöbb főzési alapanyag, a natúr joghurt is több mindennel helyettesíthető. Mutatjuk, hogy mi az, amikhez bátran nyúlhatsz, és melyeket jobb, ha inkább nem használsz fel.

A natúr joghurt lágyabbá teszi a süteményeket / Fotó: Shutterstock
A natúr joghurt lágyabbá teszi a süteményeket / Fotó: Shutterstock

Tejföl

Univerzális joghurtpótló. A legtöbb esetben ugyanis a natúr joghurt (vagy görög joghurt) simán használható tejföl helyett – és fordítva. A tejföl hasonló állagú, mint a joghurt, így bátran használhatod helyettesítőként 1:1 arányban. Probléma akkor lehet, ha zsírszegény tejföl van csak otthon: ebben az esetben csak hideg ételeknél (pl. mártogatósokba, szószokba) működik a helyettesítés. Meleg ételeknél ugyanis „szétesik”, „szétfolyik” a zsírszegény tejföl, így nem a kívánt textúrájú lesz a végeredmény.

Görög joghurt

A görög joghurt minden esetben tökéletesen helyettesíti a natúr joghurtot. Ugyanúgy viselkedik sütés, főzés során – sőt az íze még finomabb, az állaga még krémesebb lesz a végterméknek. Csakúgy, mint a tejfölt, a görög joghurtot is 1:1 arányban használhatod helyettesítésre.

A görög joghurt mártogatósokban is jól helyettesíti a natúr joghurtot / Fotó: Shutterstock
A görög joghurt mártogatósokban is jól helyettesíti a natúr joghurtot / Fotó: Shutterstock

Író

Savas tulajdonságai miatt az író jól helyettesíti a joghurtot, ám az állaga miatt nem lehet egy az egyben helyettesíteni. Íróból kevesebb kell, mint joghurtból, nagyjából kb. 50-60 százalékkal.

És amiket inkább ne használj fel:

Majonéz: kevés a savtartalma, ezért nem jó joghurtpótló. Ráadásul az íze is erőteljes, így sütikhez adni eleve rossz ötlet, de sós ételekben sem működik a helyettesítés.

Túró: mivel más az összetetétele, teljesen más kémiai reakciókat vált ki az ételekben, és az íze és az állaga is teljesen más az ételeknek, ha túróval próbálod a natúr joghurtot helyettesíteni.

Krémsajt: kerüld a krémsajt használatát joghurtpótlóként, különösen sütésnél. Sem az íze, sem az állga nem lesz tökéletes az ételnek.

Ajánljuk még:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.