A joghurt az elmúlt évtizedben lett egyre népszerűbb alapanyag főzéshez, sütéshez. Egyrészt egészségvédő hatása miatt, másrészt sokkal lágyabb lesz tőle a tészta, és nem morzsálódik annyira – és az íze is krémesebb, teljesebb. Mint a legtöbb főzési alapanyag, a natúr joghurt is több mindennel helyettesíthető. Mutatjuk, hogy mi az, amikhez bátran nyúlhatsz, és melyeket jobb, ha inkább nem használsz fel.
Univerzális joghurtpótló. A legtöbb esetben ugyanis a natúr joghurt (vagy görög joghurt) simán használható tejföl helyett – és fordítva. A tejföl hasonló állagú, mint a joghurt, így bátran használhatod helyettesítőként 1:1 arányban. Probléma akkor lehet, ha zsírszegény tejföl van csak otthon: ebben az esetben csak hideg ételeknél (pl. mártogatósokba, szószokba) működik a helyettesítés. Meleg ételeknél ugyanis „szétesik”, „szétfolyik” a zsírszegény tejföl, így nem a kívánt textúrájú lesz a végeredmény.
A görög joghurt minden esetben tökéletesen helyettesíti a natúr joghurtot. Ugyanúgy viselkedik sütés, főzés során – sőt az íze még finomabb, az állaga még krémesebb lesz a végterméknek. Csakúgy, mint a tejfölt, a görög joghurtot is 1:1 arányban használhatod helyettesítésre.
Savas tulajdonságai miatt az író jól helyettesíti a joghurtot, ám az állaga miatt nem lehet egy az egyben helyettesíteni. Íróból kevesebb kell, mint joghurtból, nagyjából kb. 50-60 százalékkal.
És amiket inkább ne használj fel:
Majonéz: kevés a savtartalma, ezért nem jó joghurtpótló. Ráadásul az íze is erőteljes, így sütikhez adni eleve rossz ötlet, de sós ételekben sem működik a helyettesítés.
Túró: mivel más az összetetétele, teljesen más kémiai reakciókat vált ki az ételekben, és az íze és az állaga is teljesen más az ételeknek, ha túróval próbálod a natúr joghurtot helyettesíteni.
Krémsajt: kerüld a krémsajt használatát joghurtpótlóként, különösen sütésnél. Sem az íze, sem az állga nem lesz tökéletes az ételnek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.